Co jste možná nevěděli o Austinu a Okruhu Amerik

Moderní závodní areál v Texasu je jediným okruhem v USA, kde jednou ročně zavítá světový šampionát prototypových motocyklů. Ještě nedávno byl v kalendáři seriálu Grand Prix Indianapolis a Laguna Seca, nicméně ani jeden už smlouvu s promotérem neprodloužil. Indianapolis je skutečně okruhem bližším pro automobilové závody a motorky tam mívaly problémy, Laguna Seca zase dokázala pojmout pouze týmy MotoGP. Okruh Amerik je tak ideálním místem, které splňuje všechny požadavky od zázemí pro týmy až po bezpečnost jezdců na dráze.

- Okruh Amerik pořádá během roku řadů významných sportovních akcí, a aby dostál poptávce ze strany fanoušků, nabízí kapacitu pro 100.000 diváků. Dominantou je na první pohled věž s rozhlednou, ale pro většinu je to především čtyřicetimetrové převýšení krátce po startu nebo 1,2 kilometry dlouhá rovinka, která je vůbec nejdelší v kalendáři Grand Prix.

- zmiňovaná rozhledna je vysoká 77 metrů a její projekt pochází z konstrukční dílny, kterou založil Katalánec Juan Miró a Portoričan Miguel Rivera. Je postavena v místě, kde máte výhled na komplet celý okruh.

- Okruh Amerik/ Circuit of The Americas (COTA) je jedním z pěti okruhů v kalendáři, který během sezony pořádá jak závody MotoGP, tak formule 1. Dalšími jsou Barcelona-Catalunya, Red Bull Ring, Silverstone a Sepang.

- na hlavní tribunu s 9.000 sedícími diváky bylo použito na 1.200 tun stavební oceli

- Okruh Amerik pořádá v průběhu roku jak závody MotoGP, formule 1, tak Lone Star Le Mans (endurance), také tam jsou akce spojené s 4.červencem nebo koncerty jako například Kings of Leon, Train, Muse, Green Day a Depeche Mode

- Austin má jeden z největších stadionů v zemi - Darrell K Royal–Texas Memorial Stadium je osmý největší v USA a devátý na světě

- Američan Kevin Schwantz, mistr světa 500ccm z roku 1993, je od roku 2014 ambasadorem Circuit of The Americas (COTA)

- herečka Sandra Bullock má v Austinu restauraci pod názvem Bess Bistro

- Texas State Capitol v Austinu je šestým největším v zemi a je větší než Kapitol Spojených států amerických (United States Capitol) v hlavním městě USA Washingtonu

- Austin má největší městskou kolonii netopýrů v zemi

- Austin ročně navštíví na 19 milionů lidí

- jen 210 kilometrů od Okruhu Amerik má US hlavní stan Repsol, který sídlí Houstonu a pracuje tam na 500 lidí

- Repsol získal na území Spojených států největší naleziště ropy za posledních 30 let. Bylo to na Aljašce, kde denně vytěžili na 120.000 barelů. S takovým množstvím by jezdec mohl závod v Texasu dokončit celkem 95.000 krát a ujet víc jak 2 miliony kol.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist