Camel Yamaha před Barcelonou

Tovární tým Camel Yamaha se připravuje na další závod MotoGP, který se tentokrát odehraje na okruhu, který má Valentino Rossi i Colin Edwards mezi oblíbenými.

Zároveň s olympiádou v roce 1992 byl v Montmeló, tedy v předměstí španělského města Barcelona, otevřen závodní okruh, jenž upoutal svými gigantickými tribunami. Hned od svého otevření se stal jednou ze zastávek cirkusu zvaného motocyklové Grand Prix a letos tomu tedy bude již 15 let, co se zde nepřetržitě konají závody nejsledovanějšího motocyklového šampionátu světa.
Do Barcelony cestuje i tovární tým Camel Yamaha, jehož největší hvězda Valentino Rossi v Montmeló zvítězil ve svých dvou závodech s motocyklem Yamaha. Italský fenomén posledních let dosáhl vítězstvím při posledním závodě MotoGP v italském Mugellu na několik historických vrcholů. Především to bylo Rossiho 55. vítězství ve třídě MotoGP, čímž se odpoutal od Micka Doohana. Před Rossim je v tomto ohledu již pouze legendární Giacomo Agostini. Bylo to také 22. vítězství Valentina Rossiho s motocyklem Yamaha, což je naopak stejný počet, jakého dosáhl „King“ Kenny Roberts. Lepší byli pouze Wayne Rainey a Eddie Lawson. V neposlední řadě je třeba připomenout, že pokud v Catalunyi Rossi zvítězí, či dojede druhý, stane se teprve druhým jezdcem historie, který získal v nejprestižnější kategorii více jak 2000 bodů. Prozatím jediným, kdo překonal dvoutisícovou hranici, je Australan Mick Doohan, majitel pěti světových titulů kategorie 500 ccm (MotoGP).
Při nedělním závodě tomu bude skoro na den přesně 57 let, kdy vznikl motocyklový šampionát Grand Prix. V roce 1949 se totiž motocyklová asociace FIM rozhodla vyhlásit souboj o titul světového šampióna, který odstartoval závod na legendárním Ostrově Man. Valentino Rossi po rozporuplném startu sezóny přijíždí nyní na okruh, který je pro něj jedním z nejúspěšnějších v jeho motocyklovém povolání. Vždyť právě Circuito de Catalunya v Montmelo je jedním ze tří okruhů, kde Rossi dokázal již celkem sedmkrát zvítězit (dále to je Donnington Park a Phillip Island).
"Barcelona je vždy pro mne ohromný závod," říká Valentino Rossi. "Vyhrál jsem tam s Yamahou dva poslední závody a tak doufám, že se to povede i tentokrát. Vloni jel Gibernau opravdu rychle, musel jsem za ním do jízdy dát sto procent. Tři kola před koncem jsem zajel nejrychlejší kolo závodu. Doufám, že stejnou kvalitou motocyklu i pneumatik budu disponovat i letos. Těším se na ten víkend, protože si myslím, že jsme konečně ve správném stádiu vývoje našeho stroje, který při testech v Muggelu pracoval opravdu dobře. Z technického hlediska mi pomohl nový podvozek, se kterým mohu jezdit jako dříve. Nyní jsem již rychlý, ale stále bude těžké vyhrávat závody. Letos jsme společně s Ducati a Hondou hodně konkurenceschopní, velmi dobří jsou i ostatní jezdci. Vítězství v Mugellu bylo pro mne velmi důležité. Nyní je před námi jedenáct závodů a já musím být v každém z nich na pódium.“
Po týdenní dovolené, kterou druhý z továrních jezdců Yamahy Colin Edwards strávil se svou rodinou na plážích nedaleko Barcelony, bude nyní Američan doufat v zastavení série nešťastných incidentů, které těžce ovlivnily jeho závodní výsledky. Edwards disponuje ojedinělou sérií bodovaných umístění, když od Qataru 2004 vždy dojel v závodě MotoGP do patnáctého místa. V jedné řadě tak Edwards již bodoval v celkem 27. závodech. Pouze Mick Doohan, Wayne Gardner, Eddie Lawson a Valentino Rossi se můžou pochlubit stejným výsledkem.
"Poslední dva závody jsem vždy vyjel do štěrku, ale vždy se mi podařilo dojet na bodech," říká americký jezdec Colin Edwards. "Musím se proto z toho poučit a odrazit se pro další závody. Nemá cenu bědovat nad tím, co by bylo, kdyby se to nestalo. Nikdy jsem to nedělal a zrovna nyní bědovat nezačnu. Pozitivní z Mugella byl výkon podvozku. Těším se na Barcelonu, kde by měl fungovat ještě lépe. Je to další rychlý okruh a já doufám, že motocykl se podaří rychle přizpůsobit a já budu rychlý hned od prvního tréninku."

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist