Mistrovství Evropy Žen silničních motocyklů

Mistrovství Evropy Žen silničních závodů motocyklů nemá příliš dlouhou tradici a doposud jsme neměli českou zástupkyni v této kategorii. O víkendu 12.-13.4. se konal první závod této sezóny v italském Misanu na trati Santa Monica a naší českou nadějí byla Markéta Janáková, jedoucí za Team Suzuki Mayer.

Markéta, jezdí už 12 let, když jí bylo osm let začínala na motorkách minibike 40 odkud přišla spousta známých jmen například: Valentino Rossi, Dovozioso, Pasini, Lüthi a Lukáš Pešek. Má za sebou výsledky jako titul mistr české republiky v roce 2003 ve třídě125cc i několik startů v Grand Prix (nejmladší žena) v kategorii 125cc o rok později. Teď už čtyři roky jede ve třídě Superstock 600cc. Letos se kromě Women’s European Championshipu Markéta účastní ještě Mezinárodního Mistrovství Německa zvaného IDM, které má velice vysokou úroveň, účastní se ho jezdci z celé Evropy. V České republice se zúčastní též pár závodů v Brně a v Mostě.
Tento závod byl pořádán při italském poháru a naši třídu, která je původně sloučena jen s kategorii Women’s ch. Superstock 1000, doplnil Campionato Italiani Feminile a tak bylo 35 jezdců na trati, v tréninku nebylo vůbec možné zajet jedno čisté a rychlé kolo aniž bych musela ubírat nebo brzdit. Celé pole se rozkládalo v 18 vteřinách a rozdíly mezi jezdci byly veliké.
Do první kvalifikace byla motorka dobře nastavená, neměla jsem problém téměř s ničím. Od třetího kola jsem se snažila marně si najít nějaké volné kolo, kde by mě nezbrzdilo žádné předjíždění, bohužel jen 20 minutový kvalifikační trénink není dost dlouhý, musela jsem to zkusit. Snažila jsem se předjíždět s co nejmenší ztrátou, mnohokrát jsem málem vylétla z tratě, ale jiná cesta nebyla. Nakonec z toho bylo 5. místo z třídy Superstock 600 s časem 1:49:09 a se ztrátou na první Iris Ten Katen (NL) 2 sec. Samozřejmě to nebyl výsledek se kterým bych byla spokojena.

Ve druhém tréninku bylo zásadní najít si volné místo. S motorkou jsme nic nedělali, protože jsme optimální nastavení našli už v pátek. Měla jsem štěstí a jedno kolo se mi povedlo za 1:47:44. Ztráta se zmenšila na 0,9 sec. A já vybojovala první řadu na startu tedy 4. místo celkově a 2. místo ze třídy Superstock 600cc.


Závod

Celý den se měnilo počasí. Vystřídalo se několik menších přeháněk. Do Warm up a na závod nám však počasí vyšlo a nepršelo. Ráno jsem zajela skoro stejný čas jako v sobotu. Nepatrně jsme změnily nastavení předních tlumičů a to se ukázalo jako krok správným směrem.
Čekal mě start z první řady tedy ze 4. místa. Byla jsem o trochu víc nervózní než obvykle, hodně záleželo na dobrém startu, protože závod byl vypsán pouze na 10 kol.
Udělala jsem chybu hned na startu, brzy jsem pustila spojku a zvedlo se mi přední kolo, ztratila jsem pár důležitých vteřin a během prvního kola jsem se snažila předjet jezdce před sebou, ale ztratila jsem hodně na první jezdce z mé kategorie. Nezbývalo mi nic než bojovat. Kolo co kolo jsem stahovala čas až jsem byla o vteřinu rychlejší než skupina přede mnou.Tři kola před koncem jsem se dostala do skupinky a nakonec jsem do cíle dojela na 2. místě v Superstock 600cc kategorii.

Příští závod se koná 14.-15.6. 2008 v Holandském Assenu. Je to druhý závod ze tří vypsaných závodů v seriálu. Markéta bude bojovat v tomto šampionátu o titul šampiónky.


Výsledky: http://www.motocicliste.it/ewcup/eng/misano2008.asp

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist