V Zolderu byl Smrž čtvrtý, vyhrál Forés a Neukirchner

Po úvodním podniku mezinárodního mistrovství Německa silničních motocyklů (IDM) na okruhu v Lausitzringu zamířili jezdci a týmy do belgického Zolderu, kde se odehrálo druhé dějství letošního šampionátu. V kategorii Superbike má Česká republika zastoupení v Matěji Smržovi, který závodí s týmem Yamaha Motor Deutschland.

Do Belgie přijel český závodník Matěj Smrž v pozici pátého muže průběžného hodnocení šampionátu, když si v Lausitzringu vybojoval celkem devatenáct bodů. Vedoucím jezdcem byl s plným počtem bodů Španěl Xavi Forés na Ducati 1199 Panigale. Aby Smrž mohl uvažovat o postupu mezi nejlepší, musel v Belgii porazit minimálně Erwana Nigona, s nímž měl stejný počet bodů a čtvrtého Michaela Ransedera, na něhož ztrácel body tři.
V pátek 30.května jeli jezdci Superbiků tři tréninky. V prvním byl Matěj Smrž čtvrtý, třebaže těsně před koncem zaznamenal pád. Ve druhém tréninku si na konto připsal sedmý čas a páteční tréninkovou přípravu ukončil šestým časem. „Dnešek nebyl vůbec lehký,“ uvedl Matěj Smrž. „Ve startovním poli je hodně jezdců a nebylo jednoduché dostat se na víc kol do dobrého tempa. Ráno jsem lehce upadl na předek, což je škoda, ale o nic nešlo a navíc jsme zjistili příčinu, takže "no problem". V dalších dvou jízdách jsem zkoušel jinou zadní pneumatiku a jiné nastavení zadní pružiny. Na konci jsem byl s motorkou spokojený. Dobrý čas jsem ale nezajel, měl jsem smůlu na pomalejší jezdce. Mezičasy ale vypadaly dobře. Na zítřek vyměníme už celkem unavený motor a myslím, že by všechno mělo klapat.“
V sobotu 31.května měli jezdci superbiků na programu kvalifikační trénink a Superpole. Matěj Smrž hned v první kvalifikaci zajíždí třetí nejlepší čas a to je před dalším kvalifikačním programem nadějná výchozí pozice. Ve druhé kvalifikaci je pátý, což stačí, aby postoupil do bitvy o pole position o jejímž vítězi se rozhodne v desetiminutovém Superpole. V polovině Superpole je Matěj Smrž na provizorní pole position, ale závěr je v podání jeho soupeřů strhující a český závodník nakonec končí sedmý. Pole position si na konto připsal Němec Marcus Reiterberger na BMW S1000RR.

K výkonu v kvalifikační sobotě Matěj Smrž poznamenal: „Dneska jsem vůbec neměl štěstí. Ráno to vypadalo nadějně, ale ve druhé kvaldě se nepovedlo nic vyzkoušet. Nejprve byla červená vlajka a potom jsem měl problém s jedním čidlem, takže jsem nemohl zkusit pneumatiku, kterou jsem potřeboval otestovat pro Superpole. Do Superpole jsem vyjel se zadní kvalifikační pneu na jedno kolo a to mi nevyšlo. Vyrazit na trať a okamžitě dát rychlé kolo není lehký. Zítra to bude fuška, ale na závody se těším. Udělám maximum pro co nejlepší výsledky, to je jasný.“
První závod v neděli 1.června vyhrál lídr šampionátu Xavi Forés z týmu 3C-Racing Team, který byl v cíli necelé tři sekundy před týmovým kolegou Maxem Neukirchnerem. Třetí v pořadí Markus Reiterberger už na vedoucí duo Ducati ztrácel přes dvacet sekund. Matěj Smrž se umístil čtvrtý, takže tentokrát těsně za umístěním na stupních vítězů.

Výsledek - IDM SUPERBIKE_Superstock 1000_1.pdf

„Věděl jsem, že v závodech to nebude jednoduché, ale po první jízdě jsem mohl být spokojený,“ prozradil Matěj Smrž. „Čtvrté místo byl v momentální situaci dobrý výsledek. Motorka fungovala velmi dobře, ale na první tři jezdce jsem nestačil. V ničem není chyba, jen jedou hodně rychle, s čímž se těžko bojuje, když v některých věcech trochu chybí.“

Ve druhém klání letos poprvé nevyhrál Španěl Forés, ale jeho týmový kolega Němec Max Neukirchner, který projel cílem závodu na sedmnáct kol jen tři desetiny před jezdcem BMW Markusem Reiterbergem. Xavi Forés si na konto připsal body za třetí příčku a nadále zůstává lídrem šampionátu IDB Superbike. Matěj Smrž neměl ve druhém klání štěstí, protože závod nedokončil, když deset kol před koncem spadl. V průběžném hodnocení mu po belgickém kole patří pátá příčka, kde má společně s Bastinem Makelsem po dvaatřiceti bodech.

Výsledek - IDM SUPERBIKE_Superstock 1000_2.pdf
„Druhá jízda byla velmi podobná, jen skončila moc brzy a žádný bod jsem nedovezl. V nájezdu do poslední šikany mi uklouzl předek, což se prostě někdy stane. Neudělal jsem nic špatně, ale pád už nevrátím. Chtěl jsem ještě zabojovat, ale uvolnilo se řídítko, tak jsem to raději nepokoušel. Další závod je Oschersleben, a tam si snad spravíme chuť. Dunlop nám slíbil lepší pneumatiky, což by hodně pomohlo. To je totiž v současné chvíli náš největší problém,“ dodal závěrem Matěj Smrž.

Zmiňovaný třetí podnik seriálu IDM v Oscherslebenu je v termínu 20. až 22.června 2014.

Průběžné hodnocení po Zolderu - IDM SUPERBIKE 2014.pdf

02. - 04.května - Německo - EuroSpeedway Lausitzring I
30.května - 01.června - Belgie - Zolder
20. - 22.června - Německo - Oschersleben
27. - 29.června - Německo - Nürburgring
18. - 20.července - Německo - Schleizer Dreieck
08. - 10.srpna - Německo - TT Assen
12. - 14.září - Německo - EuroSpeedway Lausitzring II
19. - 21.září - Německo - Hockenheim

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist