V Assenu startuje z pole position Reiterberger, Smrž osmý

Sedmý podnik sezony absolvují o víkendu jezdci a týmy mezinárodního mistrovství Německa silničních motocyklů na dráze slavného okruhu TT Assen. V Nizozemsku má tým Yamaha MGM velmi zkušeného náhradního jezdce za své zraněné závodníky, kterým je lídr britských superbiků Josh Brookes. Přechod na techniku IDM Australanovi problém nedělal a třebaže kvalifikaci nevyhrál, na pole position mu scházelo jen třiačtyřicet tisícin. První do závodu odstartuje vedoucí jezdec třídy IDM Superbike Markus Reiterberger. Z českých závodníků se do závodu kvalifikoval na osmé místo Matěj Smrž, sedmnáctý je Jan Halbich a jednadvacátý Michal Filla, který závodí v třídy Superstock 1000. V třídě Moto3 patří Martinu Gbelcovi čtvrtá příčka na startu, brněnský Jiří Mrkývka startuje v ADAC Junior Cupu osmý.

V prvním pátečním volném tréninku zajel nejrychleji jezdec Ducati Xavi Forés (3C Racing Team), když kolo okruhu v Assenu zajel časem 1'37,288 sekundy. Druhý byl Markus Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW), třetí Lorenzo Lanzi (3C Racing Team) a čtvrtý nová posila Yamahy Josh Brookes (Team Yamaha MGM). Velmi dobře zajel Matěj Smrž (Wilbers-BMW-Racing Team), jemuž patřil šestý čas 1'39,040 sekundy. Druhý a třetí trénink už ovládl Australan Josh Brookes, který se dokázal velmi rychle přizpůsobit místním podmínkám. Před kvalifikací tak byli největšími favority na pole position jezdec tří ladiček Josh Brookes a zástupce BMW Markus Reiterberger.

První kvalifikaci vyhrál Markus Reiterberger časem 1'37,004 sekundy. Josh Brookes skončil druhý, když na Němce ztratil 0,149 sekundy. Matěj Smrž zajel šestý čas, osmnáctý Michal Filla (BMW Sikora Motorsport) a dvacátý byl Jan Halbich (Holzhauer Racing Promotion). Vítězem druhé kvalifikace byl Australan Brookes s časem 1'36,494 sekundy, druhý Xavi Forés ztrácel 65 tisícin, třetí Reiterberger 92 tisícin. Výborně si vedl Matěj Smrž, který držel krok s nejlepšími a na konto si připsal pátý čas 1'37,498 sekundy čímž se stal součástí závěrečného Superpole.

Finální bitvu o pozice na startu vyhrál lídr seriálu Markus Reiterberger, když časem 1'36,132 sekundy porazil Joshe Brookese rozdílem 43 tisícin. Třetí odstartuje z první řady Xavi Forés na Ducati. Superpole příliš nevyšlo Matěji Smržovi, který v něm zajel osmý čas 1'38,340 sekundy. Český závodník BMW myslel a určitě měl na víc. Do závodu tak odstartuje z třetí řady. Jan Halbich se do závodu kvalifikoval sedmnáctým časem, Michal Filla jednadvacátým do sedmé řady.

  • 1.závod start 12:00hodin
  • 2.závod start 16:00hodin
  • časomíra - ZDE

V třídě Moto3 Standard/Moto3 GP závodí český závodník Martin Gbelec (Arianeracing Factory), který je rovněž součástí prestižní pohárové soutěže mladých talentů Red Bull Rookies Cup. V Assenu zajel Gbelec v úvodních dvou trénincích čtvrtý a třetí čas. V kvalifikacích nastavil své maximum na 1'48,094 sekundy a do závodu se kvalifikoval na čtvrtou pozici ve druhé řadě. Z první pozice startuje Jonas Geitner (Freudenberg Racing Team) jehož čas na pole position byl 1'46,280 sekundy.

  • závod start 16:55hodin
  • časomíra - ZDE

V seriálu ADAC Junior Cup powered by KTM závodí brněnský závodník Jiří Mrkývka. V prvním tréninku byl s časem 2'02,633 sekundy dvanáctý. V první kvalifikaci své maximum posunul na hodnotu 2'02,105 sekundy a ve druhé ještě zrychlil na 2'01,217 sekundy čímž se do závodu kvalifikoval na osmou pozici v třetí řadě. Pole position na startu získal časem 1'59,210 sekundy Dirk Geiger (AMC Ettlingen/ADAC Nordbaden e.V.).

  • závod start 15:05hodin
  • časomíra - ZDE

Závod v Assenu už v sobotu odjeli jezdci seriálu Yamaha R6 Dunlop Cup, kde má Česká republika svého zástupce v podobě Petra Vošlajera. Ten se do závodu kvalifikoval osmadvacátým časem 1'47,830 sekundy a v cíli byl klasifikován na třiadvacáté pozici. Závod vyhrál Němec Manou Antweiler (Team Bergau-Fuhrmann Motor) náskokem dvou desetin před krajanem Lukasem Tulovicem (Team Freudenberg-MoBikes).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist