První letošní vítězství Matěje Smrže v IDM

Český motocyklový jezdec Matěj Smrž získal v německém Oscherslebenu letos první vítězství superbikové kategorie motocyklového šampionátu IDM. Ve druhém závodu bodoval jezdec z Českých Budějovic šestým místem a v průběžném hodnocení je nyní sedmý.

10. Matěj Smrž (MDM Racing) 1´29,732
IDM Oschersleben - Warm Up

Zahřívací trénink Matěj začíná osmým časem, ale hned zajíždí do boxů. Tam se ale dlouho neohřeje a do konce Warm Upu zajede ještě čtyři kola a obsadí desáté místo.

1. Matěj Smrž (MDM Racing) 18kol
IDM Oschersleben – Závod 1

Matěj zvládl úvodní momenty prvního závodu skvěle a dostal se do vedení. To udržel i ve druhém kole, když za ním jede Cudlin a překvapivě třetí je Arie Vos, kterému se znovu (jako na Lausitzringu) start opravdu povedl. Vos opravdu tahá a ve třetím kole zajíždí nejrychlejší čas závodu, Mates jede ale jen o trošku pomaleji. Jsou odjeta čtyři kola a číslo 25 vede o tři desetiny před Cudlinem a o půl sekundy před Vosem. V šestém kole jde Nigon před Vose, ale je společně s Jonesem a Foreyem vyšetřován ředitelstvím závodu. Odstupy zůstávají stejné. Kolo na to se však Cudlin propadá, na vedoucího Matese se dotahuje Nigon a třetí jede opět Vos. Nigon se přes Matese sice dostává, ale děje se tak zrovna v momentu, kdy je mu signalizován ulitý start. Takže Nigona prakticky můžeme škrtnout.

Devět kol do cíle vede Matěj sekundu před Cudlinem a další šest desetin před Vosem, který se ale marně za zády snaží udržet Reiterbergera. Tou dobou bohužel padá Gareth Jones. Nigon svůj trest ignoruje a pořád jezdí za naším jezdcem, mezitím Reiterberger předjíždí Cudlina. Loňský mistr Nigom se odruhé zapojuje do souboje s Matějem (i když na trati nemá už co dělat) a zezadu se tak nebezpečně blíží Reiterberger. Dvě kola před koncem Maty zajíždí kolo minimálně o půl sekundy rychlejší, než ostatní a znovu předjíždí Nigona. A Mates vítězí! První letošní vítězství bylo těžce vybojované, ale je hezké vědět, že Matěj by porazil hříšníka Nigona, i kdyby Francouz neulil start. Skvělá práce Maty!

6. Matěj Smrž (MDM Racing) 18kol
IDM Oschersleben – Závod 2

Druhý závod opět Matěj zahájil dobře a po prvním kole jede druhý za Nigonem. Na záda mu potom dýchá bývalý týmový kolega Nebel. Ve druhém kole jde na třetí místo Reiterberger a začíná se opět nebezpečně rozjíždět. Kolo na to ale Matěj zajíždí nejrychlejší kolo závodu, lepí se na Nigona a ujíždí Reitimu. Ve čtvrtém kole už svítí startovní číslo 25 na první pozici. První čtyři jezdci ale jedou v jedné sekundě a jeho soupeř nemají v plánu Matymu nijak usnadnit život. Další kolo se vedoucí čtveřice sjíždí do pouhé půlsekundy! Jedenáct kol před koncem jde Nigon před Matěje a vrací se do vedení. Před našeho jezdce se v dalším kole dostává také Reiterberger, Matěj tedy jede třetí. Bohužel kolo na to jde před Matěje i Damo Cudlin. Za naším jezdcem je pak díra dvou sekund a pak Arie Vos.

Matěj však nic nevzdává a šest kol před koncem zajíždí svoje nejlepší kolo a přibližuje se svým soupeřům. Zbývají čtyři kola a Matěj je nadostřel Cudlinovi a Reiterbergerovi. Nigon už mám menší náskok. V dalším kole má ale Matěj problém a propadá se na páté místo za Vose a těsně před Valka. V nájezdu do posledního kola předjíždí Valk na motor Matěje a náš jezdec bohužel nakonec dokončuje závod desetinu za ním a na šestém místě. Končí opravdu náročný víkend, při kterém Matěj konečně získal pořádnou porci bodů.

K nedělním závodům v Německu Matěj Smrž poznamenal: „Dnešek nezačal dobře, ve Warm Upu jsme měli trochu problém a museli jsme měnit řídítka, ale do závodu se vše vyřešilo a všechno bylo nakonec v pořádku. První jízda nezačala špatně. Vedl jsem a věděl jsem, že když nebudu chybovat, mohu vyhrát. Nigon sice ulil start, ale o tom jsem neveděl. V IDM může jezdec po ulitém startu pokračovat, dostane "jen" +20sec. Několikrát jsem si vyměnil s bavorákama pozici, ale nakonec jsem byl v cíli první! Takže jednoduše spokojenej.“

„Do druhé jízdy jsme na motorce neudělali žádné změny a čekal jsem opět boj o 1. místo. V závodě jsem se po startu cítil dobře. Kontroloval jsem si Nigona a i když jsem nemusel, dostal jsem se na pár kol do vedení. Bohužel pak jako bych přišel o zadní pneumatiku. Při nájezdech jsem klouzal na zadek a na výjezdech jsem nemohl akcelerovat, tak jak jsem potřeboval. Propadl jsem se na 4. místo a soustředil se abych to udržel, ale zároveň jsem chtěl zůstat v kontaktu s "bednou". V nájezdu do jedné zatáčky jsem byl ale moc rychlý a vyjel ven, vrátil jsem se a s "rozumem" dojel 6. Mám radost z prvního místa, ale mrzí mě druhá jízda. Opět trochu smolík. Pneumatika byla sice stejného označení, ale chovala se naprosto jinak, než měla. Další víkend jedeme na Red Bullu a šampionát pořád pokračuje... Už jsem byl mockrát dole, proto nezoufám a dál budu bojovat, ve hře je ještě 150 bodů!“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist