Předběžná startovní listina Moto2

Moto2 bude ve svém třetím roce působení hubenější, co se týká jezdců a týmů. Výběrová komise na svém zasedání vybrala celkem 20 týmů se 32 jezdci do předběžné startovní listiny 2012. Podívejme se společně na jezdce a týmy, a k jakým změnám došlo proti uplynulé sezóně.

Nejdříve se podívejme na startovní rošt pohledem zúčastněných motocyklových značek. Na startu letošní sezóny Moto2 stálo na startovním roštu v katarském Losailu celkem 13 jezdců se švýcarskými motocykly Suter a pouze čtyři s německými Kalexy. Do nové sezóny se ale situace hodně změnila a aktuální počet je nerozhodný. Zisk titulu mistra světa se z reklamních důvodů určitě vyplatí, říkají si jistě v německé továrně Kalex.

Švýcarský výrobce šasí Suter tak ztratil v kubatuře Moto2 v seriálu MS další zákazníky. Po belgické stáji MarcVDS (jezdci Mika Kallio a Scott Redding ke Kalexu) a italském týmu Speed Master (Andrea Iannone k FTR) odešel od Eskila Sutera i Italtrans Racing Team.

Tím se už všechny nominované týmy na rok 2012 rozhodly s jakými motocykly nastoupí: Kalex, Suter a FTR vybaví svým šasím po 8 jezdcích, Moriwaki 4, Tech3 a MotoBi po dvou.

Zatímco v první sezóně se v bodovací tabulce MS objevilo celkem 14 různých značek, tak letos jich najdeme v bodovací tabulce MS šest a stejný počet jich bude i v sezóně 2012, počítáme-li Pons-Kalex za Kalex a MZ-RE Honda za FTR, což vlastně oba tyto motocykly jsou, jen s jiným názvem.

Abychom ale byli úplně v reálu, tak dejme slovo letošnímu dvojnásobnému vítězi závodů Grand Prix do 125 ccm Sandro Cortesemu, který kvůli finančním možnostem zůstane v nové kubatuře Moto3: "Kontaktovaly mě týmy Technomag-CIP, QMMF, MarcVDS, SpeedUp a MZ. Požadovaná suma, kterou bych musel od sponzorů přinést, je mezi 350 -600 tisíci Euro a to nejsou moji sponzoři Intact (baterie) či Harzinger (sýry) schopni zaplatit. Zůstanu proto v Moto3", říká brněnský vítěz Sandro Cortese.

A jen na potvrzení dokresluje celou záležitost majitel týmu Speed Up Luca Boscoscuro (v roce 2010 s Iannonem a Talmacsim ) a nyní s Alessandrem Andreozzim a s doposud neurčeným jezdce: "Pro dva jezdce potřebuji 2,2 miliony Euro, jeden milion mám od sponzorů sám, Sandro by musel přinést 600 000 Euro a může za nás závodit".
Co se týká jezdeckých změn, tak jen ty nejdůležitejší: Mistr světa Stefan Bradl odešel - tedy postoupil - do jiné ligy a místo něho pojede Max Neukirchner. Naopak se z MotoGP vrací mistr světa z roku 2010 Toni Elias a pojede za Aspara. Jeho týmovým kolegou bude další mistr světa, Nicolas Terol, který po zisku titulu v malorážkách tak bude závodit o kubaturu výše. Po roce "laškování" v superbicích se vrací zkušený Roberto Rolfo. A konečně poprvé v historii pojede v této kubatuře mezi stabilními jezdci i žena, Španělka Elena Rosell. Hodně velkým překvapením je odchod Juliana Simona od Aspara a jeho příchod do dalšího španělského týmu BQR. Tým změnil i Alex de Angelis, stejně jako Yuki Takahashi, a oba hodně zkušení piloti budou dokonce týmoví kolegové. Z malorážek přišel i vicemistr světa Johann Zarco a ze supersportů diváky oblíbený Gino Rea. Jinak se vrátil třeba dopingový hříšník Angel Rodriguez. Do MotoGP pak zamířili Michele Pirro a Aleix Espargaro.

Hodně zajímavé ale bude, jak se po rozchodu týmu Stop&Go a jejího dosavadního jezdce Wilairota bude dále vyvíjet jejich závodění...Dle posledních nepotvrzených zpráv míří thajský jezdec Wilairot jako dvojka ke Gresinimu...

Ovšem místa v týmech nezbyla na takové borce, jako jsou třeba ex-mistr světa Mike di Meglio, jeho krajan Jules Cluzel či několikanásobný vítěz GP Mattia Pasini.
Forward Racing (2 jezdci) - šasí Suter
Tento tým zůstává věrný motocyklům Suter, ale nastoupí s úplně novou jezdeckou dvojicí. Budou jimi dva velezkušení ex-piloti z MotoGP, Alex de Angelis a Yuki Takahashi.

Gresini Racing (2) - Moriwaki
V italském týmu s motocykly Moriwaki nezůstal kámen na kameni. Japonec Yuki Takahashi odešel a Ital Michele Pirro sice zůstane v týmu, ale pojede o kubaturu výš, tedy v MotoGP-CRT s motocyklem FTR/Honda. Tým zatím potvrdil jediného jezdce, Brita Gina Reu. Bude tím druhým opravdu Ratthapark Wilairot?

GP Team Switzerland (1) - Kalex
S motocyklem Kalex pojede i v roce 2012 švýcarský pilot Randy Krummenacher.

Ioda Racing Project (1) - FTR
Tým Giampiera Sacchiho si ponechala Simone Corsiho, ovšem Mattia Pasini novou smlouvu po letošním výsledkovém zklamání neobdržel. Stáj pojede i nadále s vlastním podvozkem Ioda-FTR.
Italtrans Racing Team (2) - Kalex
Smlouva s Claudiem Cortim byla prodloužena, jeho dosavadní týmový kolega s motocyklem Suter Roberto Pietri - svěřenec Carlose Lavada - má nabídku od jednoho týmu CRT. Novým jezdcem tohoto týmu bude Japonec Takaaki Nakagami.

JiR Moto2 (2) - TSR/MotoB
Po odchodu Alexe de Angelise přišel dravý francouzský mladík Johann Zarco. Jeho týmovým kolegou bude teprve 16-letý Brazilec Eric Granado. Tým pojede i nadále japonské motocykly  TSR, které ale až do konce roku 2012 pojedou pod názvem MotoB, neboť tato firma si zakoupila právo na toto jméno až do konce příštího roku.

Viesmann Kiefer Racing (1) - Kalex
V mistrovském týmu pojede místo Stefana Bradla - odchází do MotoGP k týmu LCR-Honda další německý jezdec Max Neukirchner.

Mapfre Aspar (2) - Suter
Novým jezdcem bude odchovanec Nicolas Terol. Jeho týmovým kolegou pak bude další mistr světa, Toni Elias. Asparovci nebudou měnit motocykl a zůstanou na Suteru, ačkoliv se vážně uvažovalo o Kalexu.
Marc VDS Racing (2) - Kalex
Tým dává k soudu Eskila Sutera, takže se dal zároveň očekávat i přestup na jinou značku. Důvodem soudního sporu je skutečnost, že tým měl "neprodyšnou" smlouvu, že dostane jako první novinky od švýcarské firmy. To ale Eskil Suter porušil, a už v Aragonu měl Marc Marquez k dispozici nové šasí 2012. Týmový manažer Michael Bartholémy: "Bylo to jasné porušení smlouvy! V ní stojí, že každý nový díl vyrobený firmou Suter Racing Technology dostaneme nejdříve my." Zůstali oba dva jezdci, tedy Brit Scott Redding a Fin Mika Kallio.

Monlau Repsol (1) - Suter
Tým Marca Marqueze ztratil hlavního sponzora banku "Catalunya Caixa" - byla pohlcena jinou větší bankou - a to byl jeden z důvodů, proč se týmový šéf Emilio Alzamora rozhodl zůstat v Moto2, neboť vstup do MotoGP - 5 milionů Euro - by bez velkého sponzora tým neutáhl a Repsol zájem o další konkurenci v MotoGP neměl! Jezdec je jasný, pokud tedy bude zdráv: vicemistr světa Marc Marquez.

MZ Motor (1) - FTR
Pouze jedno místo na startovním roštu bude mít německá MZ. Jezdcem bude zřejmě ze supersportů přicházející Švéd Alexander Lundh. Ale, Anthony West zatím nesehnal peníze do MotoGP, takže se možná vrátí...Jinak tým jezdil letos s podvozky FTR, které jezdcům zakoupili privátní sponzoři.
Pons Racing (2) - Pons/Kalex
Stáj Sita Ponse neudržela Aleixe Espargara, ale přišel jeho mladší bratr Pol Espargaro a přinesl potřebné sponzory. Přišel i další vynikající Španěl Esteve Rabat a zřejmě zůstal i Sitův syn Axel Pons, pokud tedy dostane tým ještě jedno místo, nebo Pons jr. pojede jeden rok CEV.

QMMF Racing Team (2) - Moriwaki
Katarský tým bude i nadále pokračovat se Španělem Ricky Cardusem, domácí Mashei Al Naimi ale byl nahrazen Španělkou Elenou Rosell.

Racing Team by Queroseno (1) - FTR
Novou týmovou jedničkou a jediným jezdcem bude Julian Simon.

Speed Master (1) - Suter

Ital Andrea Iannone chce ještě minimálně jeden rok jezdit v Moto2 a konečně zaútočit na titul mistra světa.

Speed Up (2) - FTR
Tým bojuje s finančními problémy, zatím je jistý pouze Ital Alessandro Andreozzi.

Stop&Go Thai Honda (2) - FTR
Ratthapark Wilairot z Thajska z týmu odchází, jako druhý jezdec byl angažován dopingový hříšník Angel Rodriguez ze Španělska a osud týmu s hlavním sponzorem Thai Honda je hodně nejistý...!
Technomag CIP (2) - Suter
Švýcar Dominique Aegerter zůstal, se Sofuoglem nebyla prodloužena smlouva. Místo Turka přišel velezkušený Ital Roberto Rolfo (31 let), v roce 2009 testovací jezdec továrny Suter a vicemistr světa 2003 ve 250-kách.

Tech 3 (2) - Mistral 602/Tech3
Brit Bradley Smith zůstává, druhým jezdcem bude mladý Belgičan Xavier Simeon, jezdící doposud na "B" tým této stáje s vlastními motocykly s belgickým televizním kanálem RTL jako sponzorem . Tým tak musí opustit Mike di Meglio, ex-mistr světa stopětadvacítek.

TT Motion Events (1) - Suter
Švýcar Thomas Lüthi v týmu Daniela Eppa zůstává. Ten samotný se bude znovu starat o tým místo Terrela Thiena a samozřejmě, že tato stáj je více známá jako Interwetten Paddock.

Jako náhradní tým čeká na svou šanci Bainet Sport (1) - FTR s jezdcem Kenny Noyesem z USA.

Do nového startovního roštu na rok 2012 tak nebyly akceptovány peněžně nestabilní týmy Alexe Debona (Aeroporto de Castello) a Pabla Nieta (G22).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist