Mistr světa Moto2™ 2023 – Pedro Acosta Sánchez

Letošní ročník mistrovství světa silničních motocyklů třídy Moto2™ vyhrál španělský závodník Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo). Mnozí o něm hovoří jako o jezdci, který se rodí jednou za deset, možná i víc let. Tento dnes teprve devatenáctiletý mladík přišel do světového šampionátu v roce 2021 a v závěru roku 2023 má na kontě již dva tituly mistra světa. Ten první je z Moto3™ a nyní druhý Moto2™, který ale neobhájí, jelikož přestoupil do královské kubatury MotoGP™.

Ve věku 19 let a 171 dní je Pedro Acosta druhým nejmladším mistrem světa ve střední třídě po legendě MotoGP™ Danim Pedrosovi, jemuž bylo v době vítězství v třídě do 250ccm 19 let a 18 dní. Nicméně Španěl Acosta je nyní nejmladším mistrem světa Moto2™, když na druhé místo odsunul Marca Márqueze, jemuž bylo v době zisku titulu Moto2™ (rok 2012) 19 let a 254 dní.

Pedro Acosta je teprve druhým jezdcem, jemuž se podařilo vyhrát titul mistra světa Moto2™ poté, co již dříve oslavil titul mistra světa v kategorii Moto3™. Před ním to dokázal jen Alex Márquez (Moto3™/2014 a Moto2™/2019). Acosta je nyní historicky druhým jezdcem, který dříve vyhrál Red Bull MotoGP Rookies Cup a nyní titul v Moto2™. Jako první to dokázal Johann Zarco, který byl navíc v roce 2007 vůbec prvním jezdcem, který Red Bull Rookies Cup vyhrál. V roce 2015 a 2016 pak získal titul mistra světa Moto2™ a je zatím jediný, kdo titul obhájil.

Ve věku 18 let a 4 dnů vyhrál Pedro Acosta závod GP Itálie 2022. Acosta je nejmladším vítězem závodu střední kubatury. Do té doby to byl Marc Márquez, který závod Velké ceny Francie vyhrál v roce 2011 ve věku 18 let a 87 dnů.

S 10 vítězstvími v Moto2™ se Acosta dělí o páté místo v seznamu jezdců s nejvyšším počtem vítězství v této třídě – Pol Espargaró a Sam Lowes.

V letošní sezoně stál Acosta 14krát na stupních, celkově jich v Moto2™ zaznamenal 19. V seznamu jezdců s největším počtem pódií ve třídě je nyní na 11. místě společně s Andreou Iannonem.

Celým jménem Pedro Acosta Sánchez se narodil 25.dubna 2004. Svoji první motorku dostal v pěti letech, nicméně chvíli trvalo, než se rozhodlo o jeho směřování do světa dvou kol. Od roku 2017 závodil ve španělském šampionátu CEV, od roku 2018 byl jezdcem juniorského šampionátu FIM Moto3™, dnes JuniorGP™ v němž v roce 2020 obsadil celkové třetí místo za dvojicí Izan Guevara a Xavier Artigas. Acosta závodil také v sérii Red Bull Rookies Cup, kde v roce 2019 obsadil druhé místo a o rok později tuto pohárovou soutěž mladých talentů vyhrál.

V roce 2021 už zamířil do mistrovství světa Moto3™ a protože byl vítězem Red Bull Rookies Cupu, jeho kroky směřovaly k týmu Aki Aja, Red Bull KTM Ajo. V Kataru získal své první pódium v mistrovství světa, když cílem prvního závodu projel druhý, první vítězství získal ve druhé GP, která se v dobo covidu jela rovněž v Kataru. Do konce sezony vyhrál ještě dalších pět závodů, na konto si připsal 259 bodů, titul pro nejlepšího nováčka roku a k tomu titul mistra světa. Acosta se stal prvním nováčkem, který vyhrál titul mistra světa od roku 1990, kdy ve své první sezoně slavil titul Loris Capirossi.

V Moto3™ byl Acosta jedinou sezonu a už mířil do Moto2™. Každý očekával podobný nástup jak tomu bylo v Moto3™, ale nic takového, Acosta na první pódium dosáhl až vítězstvím v Mugellu, musel pár závodů zůstat mimo trať kvůli zranění a sezonu uzavřel vítězstvím ve Valencii a pátým místem celkově. Rok 2023 byl rokem obratu k lepšímu. Acosta vyhrál úvodní podnik v Portugalsku, vítězství slavil v Texasu, Itálii, Německu, Misanu, Indii a Indonésii. Na konto si připsal 332,5 bodů a titul mistra světa Moto2™. ve své třetí sezoně v mistrovství světa silničních motocyklů má Acosta dva titulu z dvou různých tříd.

Už v průběhu roku 2023 Pedro Acosta tvrdě tlačil na to, aby po skončení sezony přestoupil do královské MotoGP™. KTM měla dost velký problém, jelikož neměli pro Acostu místo, a ten by pravděpodobně kývl na nabídku konkurence. Nakonec se vše vyřešilo díky rozhodnutí Pola Espargara uzavřít (možná na nějaký čas přerušit) kariéru pravidelného jezdce mistrovství světa a dát se na dráhu testovacího jezdce. Díky tomu už Acosta ve Valencii testoval s jezdci MotoGP™ prototyp v barvách GASGAS Factory Racing Tech3.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist