Terolova cesta k titulu a jak dál?

Španěl Nicolas Terol vyhrál impozantním způsobem letošní šampionát stopětadvacítek, když celkem 8x byl odmávnut šachovnicovým praporkem jako vítěz a dohromady 11x stál na podiových umístěních. Jeho první testy s motocyklem Moto2 ale nedopadly rozhodně na výbornou, daly by se hodnotit s jistou dávkou optimismu jako průměrné.

Nicolas Terol je 14. mistrem světa ze Španělska a po Tormovi, Martinezovi a Herrerosovi čtvrtým mistrem světa z regionu Valencia. V roce 1999 vznikla při stavbě okruhu, později pojmenovaném jako Circuit Ricarda Torma, také závodnická škola a nyní se uzavřel její kruh, jeden z jejích žáků se totiž stal mistrem světa.
Naskýtá se ale otázka, jaká bude Terolova další kariéra, neboť už několik jeho předchůdců z nejnižší kubatury si totiž vylámalo na silnější kubatuře zuby, stačí jmenovat mistra světa 2005 Thomase Lüthiho (ten čekal na vítězství v následnické kubatuře dlouhých 80 závodů ve 250-kách či v Moto2), nebo Gábora Talmacsiho - mistr světa 2007 se pouze jednou dostal na stupně a svou kariéru musel ukončit, či Mike di Meglia (francouzský mistr světa 2008 se rovněž v silnější kubatuře neprosadil a dnes nemá ani angažmá na rok 2012). A to bychom mohli jmenovat Japonce Tomyho Koyamu (třetí v MS 125 ccm 2007), vicemistra světa z téhož roku Hectora Faubela a nesmíme nezapomenout ani na našeho Lukáše Peška. Ani jednomu z nich se totiž ve čtvrtlitrech, respektive v Moto2 vůbec nedařilo, a i Španěl Julian Simon stále na své první vítězství čeká...

O Nicolasi Terolovi je známo, že je jeden z mála jezdců v nižších kubaturách, kteří nejenže nemusel doposud donést žádné sponzorské peníze, ale dokonce dostává nějaké pravidelné peníze za své závodění:

Nicolas Terol: "Měl jsem opravdu doposud v tomto ohledu hodně štěstí. Už v rocích s Derbi jsem z toho mohl žít. Od té doby, co závodím v Grand Prix, tak jsem měl kolem sebe lidi, na které jsem se mohl spolehnout a kteří mě nepodrazili a naopak mně zajistili vždy dobré angažmá. Nemusel jsem nic platit, pouze závodit".

Dobře, vraťme se k letošní sezóně. Kdo byl Tvůj největší soupeř?
"Jednoznačně Johann Zarco, ten odváděl hodně konstantní výkony a na konci sezóny jezdil hodně agresivně, čímž mně celou situaci hodně zkomplikoval".

Kdy jsi poprvé začal věřit, že se staneš mistrem světa?
"Abych byl upřímný, tak po skončení minulé sezóny. Celý rok 2010 jsme absolvovali na hodně vysoké úrovni, takže bylo jasné, že dříve či později to s titulem mistra světa vyjde, stačilo jen pokračovat v duchu, kde jsme přestali. Na straně druhé, ještě před nedělním závodem ve Valencii, jsem mohl klidně říci, Nico ještě pořád se Ti to nepodařilo. Potřebuješ milion různých maličkostí, aby jsi ve správném čase byl na správném místě."

Nyní pojedeš v kubatuře Moto2, úvodní testy se ale moc nepodařily?
"Musím začít novou výzvu s trpělivostí a nepropadnout panice. Musím totiž svůj jezdecký styl upravit novému motocyklu, navíc zadní kolo nemá moc gripu. Ale ta důvěra v motocykl pomalu přijde, po testech v Jerezu jsem byl celkem spokojen". 
Nyní čeká španělského jezdce jménem Nicolás Terol Peidro - známého především jako Nico Terol,  plánovaná zimní přestávka, ve které může trénovat na své vlastní motokrosové trati, která vede okolo jeho domu u Alcoy, kde na úplné samotě Nico Terol bydlí. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist