Rekapitulace premiérové sezony Moto3

Letošní ročník motocyklového mistrovství světa byl premiérovou sezonou pro nejnižší kubaturu Moto3. Čtyřdobé motocykly s 250ccm motory zahájily novou éru závodění v seriálu Grand Prix a ještě těsně před začátkem šampionátu v katarském Dauhá nebylo nikomu jasné, která kombinace podvozku a pohonné jednotky bude v jeho závěru slavit úspěch.

V roce 2012 do šampionátu opět zasáhly stroje vyrobené rakouskou KTM a nakonec to byli Rakušané, kteří nalezli onu vítěznou kombinaci ať už čistě v podobě tovární verze motocyklu nebo ve spojení s podvozkem německého Kalexu. Titul Mistra světa vyhrál tovární jezdec KTM Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo) a titul vicemistra patří Luisi Salomovi (RW Racing GP), který jel na stroji Kalex/KTM. Třetí místo v celkovém hodnocení získal Maverick Viñales (Blusens Avintia) v sedle motocyklu britského výrobce FTR poháněným motorem Honda. V Poháru konstruktérů 2012 slaví vítězství KTM, FTR/Honda je na druhém místě a Kalex/KTM je třetí. Titul Nováčka roku 2012 patří Alexi Rinsovi (Estrella Galicia 0,0).
Mezi jezdci nejnižší kubatury měla Česká republika zastoupení v podobě Jakuba Kornfeila (Redox-Ongetta-Centro Seta) a týmu Moto FGR z Ústí nad Orlicí, jenž do své premiérové sezony v mistrovství světa silničních motocyklů nastoupil s Holanďanem Jasperem Iwemou. Do šampionátu měl zasáhnout také Miroslav Popov, jenže problémy s financováním mu neumožnily absolvovat kompletní sezonu. Díky indické Mahindře ale jezdec z Vlčkovic v Podkrkonoší nezmizel z podvědomí fanoušků motocyklového šampionátu, protože ve druhé polovině roku jel celkem čtyři závody kubatury Moto3.

Sezonu 2012 ukončil Jakub Kornfeil na celkové patnácté pozici, český tým Moto FGR nasbíral celkem deset bodů a v konkurenci jedenácti výrobců obsadil v Poháru konstruktérů sedmé místo.

1. Velká cena Kataru – Losail, Dauhá

8. dubna 2012

Kvalifikace:
1. Sandro Cortese, 2. Maverick Viñales, 3. Louis Rossi
Závod: 1. Maverick Viñales, 2. Romano Fenati, 3. Sandro Cortese


V úvodním podniku sezony měla navrch Honda a to zejména díky Mavericku Viñalesovi, jemuž se podařilo první závod sezony vyhrát, a možná překvapivě také italskému nováčkovi Romanu Fenatovi (Team Italia FMI), jenž cílem projel druhý. První pole position roku patřilo značce KTM a německému jezdci Sandru Cortesemu, který si v cíli závodu připsal na konto šestnáct bodů za třetí místo. Jakub Kornfeil v den závodu slavil devatenácté narozeniny, startoval z devatenácté pozice a sezonu 2012 zahájil patnáctým místem v cíli. Pořádnou smůlu měl Jasper Iwema, protože tomu při startu zhasl motor a první závod s týmem Moto FGR dokončil čtyřiadvacátý.

2. Velká cena Španělska – Jerez de la Frontera, Jerez

29. dubna 2012

Kvalifikace:
1. Alex Rins, 2. Sandro Cortese, 3. Miguel Oliveira
Závod: 1. Romano Fenati, 2. Luis Salom, 3. Sandro Cortese


Druhé místo Romana Fenatiho z úvodního podniku v Kataru bylo velkým překvapením, nicméně vítězství v první evropské Grand Prix bylo z tohoto pohledu naprosto neuvěřitelné. Ital sice do závodu startoval až desátý, ale precizně využil nepříznivých podmínek, pádů mnoha jeho soupeřů a v cíli triumfoval. Velkou šanci zajet první stupně vítězů měl také český jezdec Jakub Kornfeil, protože ten se do závodu kvalifikoval pátý a po úvodním kole dokonce závod vedl. Těsně za ním jel ale Miguel Oliveira a oba se až příliš zaměřili na osobní souboje. To se pro ně stalo osudným, protože ani jednomu z nich se závod nepodařilo dokončit. Třicet šest sekund po vítězi závodu Fenatim, projel cílem Španěl Luis Salom a třetí místo patřilo opět Němci Cortesemu. Jasper Iwema jel nějakou dobu třináctý, ale pak přišel pád, oprava v boxech a konečné sedmnácté místo. Na jihu Španělska si neudělal vůbec dobrou reklamu Niklas Ajo. Fin chtěl po pádu znovu dostat motorku na dráhu, což mu traťoví komisaři neumožnili, takže se do jednoho z nich ´opřel´ tak důrazně, že spadl. Tento incident se neobešel bez následků a Ajovi byl zakázán start v portugalské Velké ceně.

3. Velká cena Portugalska – Estoril

6. května 2012

Kvalifikace:
1. Sandro Cortese, 2. Maverick Viñales, 3. Miguel Oliveira
Závod: 1. Sandro Cortese, 2. Maverick Viñales, 3. Luis Salom


Pro Sandra Corteseho znamenal závod v Portugalsku jeho první vítězství v letošním šampionátu a postup na vedoucí pozici průběžného hodnocení. Po dvou třetích místech si německý závodník tovární stáje KTM vybojoval v portugalské kvalifikaci první místo na startu a závod dokázal dotáhnout do úspěšného konce, když v závěru svedl ostrý souboj Maverickem Viñalesem, který do jisté míry ovlivnil jezdec o kolo zpět. Třetí skončil Luis Salom, Romano Fenati tentokrát závod nedokončil a v průběžném hodnocení se propadl na na čtvrtou pozici za Viñalese se Salomem. Jakub Kornfeil poprvé dosáhl na první desítku, když cílem portugalské Grand Prix projel desátý a po třetím závodu sezony mu patřilo průběžné šestnácté místo. Šest kol před cílem spadl Jasper Iwema a to znamenalo další nulu pro českou stáj Moto FGR.

4. Velká cena Francie – okruh Bugatti, Le Mans

20. května 2012

Kvalifikace:
1. Maverick Viñales, 2. Efrén Vázquez, 3. Miguel Oliveira
Závod: 1. Louis Rossi, 2. Alberto Moncayo, 3. Alex Rins


Závod na francouzském okruhu Bugatti ovlivnilo nepříznivé počasí a cíl viděla jen polovina startujících jezdců nejnižší kubatury. Velmi dobře se do závodu kvalifikoval Čech Jakub Kornfeil, protože mu na startu patřila čtvrtá pozice ve druhé řadě. Bohužel tuto výhodu jezdec z Rohatce u Hodonína nedokázal využít, protože v době, kdy jel na fantastickém třetím místě, neudržel svůj motocykl na mokré dráze a spadl. Po třech závodech s nulou zabojoval na mokrém povrchu Jasper Iwema a s prototypem Moto FGR projel cílem sedmý, což znamenalo první mistrovské body pro závodní stáj z Ústí nad Orlicí. Závod vyhrál domácí jezdec Louis Rossi (Racing Team Germany) před Albertem Moncayem (Bankia Aspar Team) a Alexem Rinsem (Estrella Galicia 0,0). Sandro Cortese byl v cíli šestý a to mu stačilo, aby si udržel vedoucí pozici v průběžném hodnocení. Maveric Viñales vedoucí pozici neohrozil, protože stejně jako Luis Salom závod ve Francii nedokončil. Pro Viñalese jeden z momentů, který ho v závěru šampionátu stál titul.

5. Velká cena Katalánska – okruh Catalunya, Barcelona

3. června 2012

Kvalifikace:
1. Maverick Viñales, 2. Zulfahmi Khairuddin, 3. Louis Rossi
Závod: 1. Maverick Viñales, 2. Sandro Cortese, 3. Miguel Oliveira


Pro Jakuba Kornfeila bylo hodně důležité, aby v Katalánsku podal co možná nejlepší výkon, protože v posledních dvou velkých cenách vůbec nebodoval a v průběžném hodnocení mu patřilo dvacáté místo. Cílem letošní sezony bylo umístění v první desítce, takže s aktuálním stavem nebyl nikdy spokojen. Do závodu se český jezdec kvalifikoval dvanáctý a závod dokončil jedenáctý. O smůle mohl hovořit Jasper Iwema, protože ten do závod startoval pětadvacátý, ale v cíli mu patřilo šestnácté místo, jen těsně za body. Pro Moto FGR to byl ale pozitivní signál v tom, že Holanďan začíná zrychlovat a o body už tentokrát bude bojovat v každém z dalších závodů. Po startu z pole position vyhrál Maveric Viñales před Sandrem Cortesem a Miguelem Oliveirou. Viñales přesto zůstal průběžně druhý, vedoucí pozici si udržel Cortese a v soutěži nováčků stále vedl čtvrtý Romano Fenati.

6. Velká cena Velké Británie – Silverstone

17. června 2012

Kvalifikace:
1. Maverick Viñales, 2. Efrén Vázquez, 3. Alexis Masbou
Závod: 1. Maverick Viñales, 2. Luis Salom, 3. Sandro Cortese


Cílem Mavericka Viñalese, bylo po vítězství v Katalánsku podat podobný výkon také na jihu Anglie a převzít vedení v průběžném hodnocení šampionátu. První místo patřilo Němci Cortesemu, který byl před cestou do Silverstonu jedním ze dvou jezdců kubatury Moto3, který dokázal bodovat v každém z posledních pěti závodů. Španěl Viñales skutečně úspěšně zabojoval a po vítězství v britské kvalifikaci si v závodu připsal třetí první místo sezony. Díky tomu se zároveň postavil do čela tabulky průběžného hodnocení. Na druhém místě dokončil britskou Grand Prix velmi dobře jedoucí Luis Salom a třetí místo v cíli patřilo německému jezdci KTM Cortesemu. Jakub Kornfeil startoval do závodu čtrnáctý, cílem projel jedenáctý a v průběžném hodnocení byl po šesti závodech roku sedmnáctý. Osmnácté místo Jaspera Iwemy bodový stav Moto FGR k lepšímu nezměnilo, takže před svým domácím závodem v Assenu byl Holanďan průběžně dvacátý.

7. Tourist Trophy Assen – Assen

30. června 2012

Kvalifikace:
1. Sandro Cortese, 2. Danny Kent, 3. Niccoló Antonelli
Závod: 1. Maverick Viñales, 2. Sandro Cortese, 3. Danny Kent


Kvalifikace na domácí podnik absolutně nevyšla Jasperu Iwemovi, protože jeho nejlepší čas mu stačil až na jednatřicátou pozici startovního roštu, což nevěstilo nic dobrého. Samotný závod žádné překvapení nepřinesl a jezdec Moto FGR nebodoval ani v domácím prostředí, kde ho povzbuzovaly stovky jeho fanoušků. Cílem projel dvacátý čtvrtý a na Moto FGR už bylo vidět jisté rozčarování nad výkony svého svěřence. Jakub Kornfeil si naopak v kvalifikaci zajistil devátou pozici ve třetí řadě, což nebyla špatná výchozí pozice, ale v samotném závodu ji nedokázal udržet a cílem nakonec projel třináctý. Holandskou TT vyhrál Maverick Viñales, jemuž se podařilo získat na druhého Sandra Corteseho dalších pět bodů. Cortese závod dokončil na druhém místě, ale celkem dost tvrdě si zabojoval s týmovým kolegou Danny Kentem (Red Bull KTM Ajo), protože v jedné z posledních zatáček do Brita narazil a tím si dost výrazně řekl o dvacet bodů. Pro Dannyho Kenta byla holandská TT prvním závodem, který dokončil na stupních vítězů a pro tým Fina Aki Aja to znamenalo hned dvojí umístění na pódiu. Velké zklamání si prožil Luis Salom, protože ten prohrál souboj o třetí místo rozdílem 0,001 sekundy a těsně po skončení závodu musela vzájemný finiš Kent – Salom rozhodnout cílová kamera. Závod v Assenu byl do této chvíle tím nejlepším, co jezdci Moto3 fanouškům motocyklového šampionátu předvedli.

8. Velká cena Německa – Sachsenring

8. července 2012

Kvalifikace:
1. Sandro Cortese, 2. Danny Kent, 3. Adrian Martin
Závod: 1. Sandro Cortese, 2. Alexis Masbou, 3. Luis Salom


Před cestou na osmý podnik sezony Jakub Kornfeil avizoval, že okruh Sachsenring patří mezi jeho nejoblíbenější z celého kalendáře seriálu Grand Prix a hned páteční tréninky mu daly za pravdu. První trénink český jezdec vyhrál a ve druhém byl v pátek odpoledne druhý. V kvalifikaci si Kornfeil zajel pro pátý čas, druhou řadu na startu a těsně před startem závodu vyhrál nedělní zahřívací trénink. Šance na možné první umístění na stupních vítězů byla samozřejmě vysoká, takže desáté místo v cíli bylo z tohoto pohledu tak trošku za očekáváním. Vše znovu ovlivnilo deštivé počasí, které se podepsalo nejen na hodinovém odkladu startu závodu, ale týmy také musely riskovat s nastavením, což byla loterie, která ne každému vyšla. V dešti se nedařilo ani vedoucímu jezdci šampionátu Maverickovi Viñalesovi, který projel cílem až sedmnáctý. Naopak domácí Sandro Cortese na vodě zajel perfektně, závod na Sachsenringu vyhrál a zároveň převzal vedení v průběžném hodnocení Moto3. Druhý projel cílem Alexis Masbou a třetí Luis Salom, pro něhož to bylo již čtvrté umístění na stupních vítězů. Španěl chtěl ale mnohem víc, chtěl vyhrát a to se mu zatím nedařilo. Jasper Iwema závod na mokrém povrchu nedokončil a s devíti body mu v průběžném hodnocení patřila dvaadvacátá pozice.

9. Velká cena Itálie – Mugello

15. července 2012

Kvalifikace:
1. Maverick Viñales, 2. Sandro Cortese, 3. Alex Rins
Závod: 1. Maverick Viñales, 2. Romano Fenati, 3. Sandro Cortese


O vítězství v italské Grand Prix rozhodoval finiš trojice Maverick Viñales, Romano Fenati a Sandro Cortese, který si nechali až na cílovou rovinku okruhu v Mugellu. Tomu samozřejmě předcházely těžké bitvy o jednotlivé pozice na stupních vítězů a nakonec všechny tři v cíli dělilo jen neuvěřitelné 0,071 sekundy. Vítězstvím sice Maveric Viñales získal plný počet bodů, ale Corteseho vedoucí pozici tím neohrozil, protože oba jezdce stále dělilo devět bodů. Perfektně zajel Romano Fenato, protože ten svým fanouškům připravil pořádně strhující závěr a nebyl daleko od vítězství. Ital si bodově polepšil a mířil jistým krokem za titulem pro nováčka roku, protože druhý nováček Alex Rins už ztrácel dvaadvacet bodů. Jakub Kornfeil startoval třináctý, ale tentokrát se úspěšně probíjel dopředu, v polovině závodu byl desátý a cílem projel osmý. V průběžném hodnocení zůstával na šestnáctém místě, ale třeba na dvanáctého Héctora Faubela mu už chybělo jen deset bodů. Jasper Iwema do závodu nastupoval zraněný, protože si z kvalifikační nehody odnesl potlučený pravý kotník. Velkou cenu Itálie nedokončil a řada závodů bez bodu se stále prodlužovala.

10. Velká cena Indianapolisu - IMS, Indianapolis

19. srpna 2012

Kvalifikace:
1. Sandro Cortese, 2. Danny Kent, 3. Maverick Viñales
Závod: 1. Luis Salom, 2. Sandro Cortese, 3. Jonas Folger


Po německé Grand Prix následovala pro jezdce nejnižší kubatury téměř měsíční přestávka a první závod, který zároveň odstartoval druhou polovinu sezony, jeli jezdci Moto3 na americkém okruhu Indianapolis Motor Speedway (IMS). Poprvé v kariéře jezdce motocyklového mistrovství světa vyhrál závod Luis Salom, který na tento triumf čekal padesát tři závodů. Španěl ve finiši porazil druhého Sandra Corteseho o pět desetin a byl samozřejmě velmi rád, že v závěru dokonale využil souboje německého jezdce s Viñalesem. Jako třetí v pořadí dokončil závod v Indianapolisu Jonas Folger, jemuž se dostalo šance jet v týmu Aspar a tuto šanci jim Němec oplatil i s úroky. Znovu se zviditelnil Niklas Ajo, který si s Adrianem Martinem ručně vysvětloval Španělův manévr, který stál za hromadným pádem z úvodu závodu. Fin se stačil do závodu vrátit, ale netrvalo dlouho a u jeho čísla zavlála černá vlajka. Hodně smutný den také pro Mavericka Viñalese, který ještě v posledním kole bojoval o vítězství, ale těsně před cílem spadl a tím otevřel cestu za titulem Němci Cortesemu. Jakub Kornfeil si bodově polepšil, když cílem projel osmý a ztrátu na první desítku tím snížil na rozdíl třinácti bodů. Holanďan Jasper Iwema havaroval už v úvodním kole, když došlo vinou Martina k hromadnému pádu, takže tím přišel o možnost získat pro Moto FGR tolik očekávané body.

11. Velká cena České republiky – Masarykův okruh, Brno

26. srpna 2012

Kvalifikace:
1. Maverick Viñales, 2. Sandro Cortese, 3. Zulfahmi Khairuddin
Závod: 1. Jonas Folger, 2. Luis Salom, 3. Sandro Cortese


Závod Grand Prix v Brně je pro všechny fanoušky z České republiky vrcholem motocyklové sezony. Okruh je oblíben nejen u fanoušků, ale také u samotných jezdců, kteří jízdu na technické dráze dokážou ocenit. Z pohledu českého fanouška byl závod v Čechách zajímavý také tím, že v nejnižší kubatuře startoval mimo Jakuba Kornfeila a Jaspera Iwemy v barvách Moto FGR, také další Čech a to Miroslav Popov. Popov nahradil u indické Mahindry zraněného Dannyho Webba a měl tak pořádnou šanci ukázat, že závodit nezapomněl. Naskočit do rozjetého vlaku pro něho nebylo nic jednoduchého, ale šanci využil nad očekávání dobře, i když výsledek nebyl takový, jak po úvodní části závodu možná všichni s napětím očekávali. V neděli opět pršelo a před závodem nastala klasická loterie s nastavením.
Stejně jako Jakub Kornfeil, zvolil také Miroslav Popov nastavení na polosuchou trať a po startu se začaly dít věci. Do vedení šel Jonas Folger, ale přímo raketový start předvedl Popov, který byl v šestém kole závodu třetí, těsně za Jakubem Kornfeilem. Dva Češi tak nějakou dobu jeli na pódiových pozicích a to dostalo všechny přítomné fanoušky do varu. Dráha ale začala rychle osychat, Popov postupně ztrácel a čtyři kola před cílem havaroval. Až do předposledního kola se na druhé pozici držel Jakub Kornfeil, ale ani on neměl dáno získat doma své první stupně vítězů a nakonec projel cílem šestý. Jezdci, kteří zvolili nastavení pro suchou trať byli v závěru rychlejší a Kornfeil neměl šanci. K triumfu mu chybělo jen jedno jediné kolo okruhu v Brně. Přesto bylo Kornfeilovo šesté místo jeho nejlepším výsledkem sezony. Z českých zástupců se nedařilo týmu Moto FGR, protože ani v Brně nezajel Jasper Iwema bodované umístění a v domácím podniku týmu tak obsadili celkové dvacáté čtvrté místo.
Závod vyhrál s šestisekundovým náskokem Jonas Folger, jemuž se podařilo vedoucí pozici udržet před druhým v pořadí Luisem Salomem a třetím Sandrem Cortesem. Maveric Viñales byl čtvrtý, což mu stále stačilo na průběžnou druhou příčku. Šampionát vedl s náskokem dvaatřiceti bodů Sandro Cortese, třetí Luis Salom už na Viñalese ztrácel devatenáct bodů. Velmi dobrý výkon v Brně podal jezdec startující na divokou kartu John McPhee (Racing Steps Foudation KRP), jemuž v cíli patřila patnáctá příčka.

12. Velká cena San Marina & Rimini – Misano

16. září 2012

Kvalifikace:
1. Sandro Cortese, 2. Romano Fenati, 3. Niccoló Antonelli
Závod: 1. Sandro Cortese, 2. Luis Salom, 3. Romano Fenati


Také v Misanu startoval český jezdec Miroslav Popov, který v sedle indické Mahindry dostal další šanci si vyzkoušet závodění v prestižním motocyklovém seriálu. Jeho výkon z úvodní části české Grand Prix zřejmě vedení Mahindry zaujal, což bylo vzhledem k jeho další kariéře jenom dobře. Motocykl, který měl Popov k dispozici, ale nedokázal konkurovat špičce Moto3, což se také znovu projevilo v kvalifikaci, kde českému jezdci patřil až třiatřicátý nejlepší čas. Kvalifikační trénink nedopadl dobře ani v případě Jakuba Kornfeila, protože ten do závodu startoval osmnáctý a to mu nedávalo nějak zvlášť vysoké šance zajet umístění v první desítce. Na body nakonec dosáhl jediný Jakub Kornfeil, který byl v cíli patnáctý, ale největší progres rozhodně zaznamenal Popov, protože ten po startu z třiatřicáté pozice projel cílem devatenáctý. Jasper Iwema opět závod nedokončil, další nula bodů a již celkem hlasitá nespokojenost z úst vedení stáje Moto FGR.

Vítězství v závodu slavil Sando Cortese, který vyhrál náskokem čtyř desetin před Luisem Salomem a třetím Romanem Fenatim. Ital Fenati si stále držel jistou první pozici v tabulce nováčků, ale Alex Rins začal tento náskok pomalu ale jistě stahovat. Maverick Viñales projel cílem závodu v Misanu pátý, protože v samotném závěru ho mimo trať vyvezl Alex Rins, který bojoval o své nejlepší umístění sezony. Viñales ještě do poslední zatáčky bojoval o stříbro, takže pátá pozice byla pro Španěla neuvěřitelným zklamáním. Ztráta na vedoucí pozici se stále zvětšovala a co hůř, Salom už na druhou pozici ztrácel deset bodů, takže Viñales musel v dalším podniku, který se jel v Aragonii, výrazně zabrat, aby tlaku svého krajana odolal.

13. Velká cena Aragonie – MotorLand Aragón, Alcañiz

30. září 2012

Kvalifikace:
1. Jonas Folger, 2. Luis Salom, 3. Sandro Cortese
Závod: 1. Luis Salom, 2. Sandro Cortese, 3. Jonas Folger


Třetí závod na španělské půdě byl zároveň předposledním evropským podnikem, protože po Aragonii čekala na jezdce a týmy motocyklového mistrovství světa mise tří Grand Prix po Pacifiku. Lídrem nejnižší kubatury byl Sandro Cortese, který před druhým v pořadí Maverickem Viñalesem vedl rozdílem čtyřiceti šesti bodů a to byl náskok, který mu dával solidní jistotu v boji o titul. Viñales nebyl tímto stavem nijak nadšený, ale chtěl bojovat minimálně o vítězství v závodu, který se jel na jeho domácí půdě. To samé také platilo v případě Luise Saloma a bylo otázkou, kdo z této dvojice bude tentokrát úspěšnější. Už kvalifikace naznačila, že to nebude mít Viñales lehké, protože do první řady se postavil Jonas Folger, Luis Salom a Sandro Cortese. Viñalesovi patřila až šestá pozice ve druhé řadě. To nejhorší ale na Španěla teprve čekalo. Těsně před startem závodu mu vypověděla službu řídící elektronika a to byl konec nadějí.

Z vítězství se nakonec radoval Luis Salom, jemuž se tak podařilo posunout na průběžnou druhou příčku. Situaci si také zkomplikoval Ital Fenati, protože závod v Aragonii nedokončil a tím jen získal Alex Rins, jenž šestým místem v cíli snížil Fenatiho náskok v soutěži nováčků na čtrnáct bodů. Kvalifikační výkon nebyl nejlepší v případě Jakuba Kornfeila, který se na start postavil sedmnáctý, ale o to lepší byl jeho výsledek v samotném závodu, který dokončil na bodovaném jedenáctém místě. Kornfeil měl stejný počet bodů, jako čtrnáctý Australan Arthur Sisiss a na první desítku mu chybělo čtrnáct bodů. Závodil také Miroslav Popov, ale tomu se vůbec nedařilo, když po startu z poslední pozice závod ani nedokončil. Bylo jasné, že Mahindra už v závěru sezony nedává do spolehlivosti svých motocyklů maximum a to se bohužel negativně odráželo na výkonu českého jezdce. Mezi jezdci, kteří závod nedokončili byl také Jasper Iwema, což byl jeho poslední závod s Moto FGR, protože v tomto momentu se jejich cesty definitivně rozešly. Jeho nástupcem byl o něco později jmenován Španěl Josep Rodriguez.

14. Velká cena Japonska – Twin Ring Motegi, Motegi

14. října 2012

Kvalifikace:
1. Danny Kent, 2. Maverick Viñales, 3. Sandro Cortese
Závod: 1. Danny Kent, 2. Maverick Viñales, 3. Alessandro Tonucci


Závod v Japonsku mohl rozhodnout o prvním mistru světa motocyklového šampionátu. Němec Sandro Cortese totiž v případě, že by v Motegi vyhrál, měl titul šampiona Moto3 jistý. Tuto šanci skutečně měl, byl velmi blízko, ale vše nakonec dopadlo trošku jinak. O vítězství v závodu bojoval Jonas Folger, jezdec, který s dobrou technikou dokáže dělat divy. Nicméně co už nedokáže, tak to odolat atakům, jaký v nájezdu do posledního kola předvedl Luis Salom, jenž do první zatáčky najel takovým způsobem, že vedoucího Folgera bez mrknutí oka poslal k zemi. Tím se uvolnila cesta Cortesemu, který si jel pro vítězství v závodu a vůbec v celém šampionátu. Nebyl ale natolik rychlý, aby ujel Tonuccimu s Kentem, protože oba Němce předjeli. To nesl Cortese velmi těžce, takže při první lepší příležitosti se pokusil o riskantní předjetí, které se ale rovnalo nárazu do zdi, když potkal Itala Tonucciho a byl rázem na zemi. Situaci využil Viñales, který jel za Danny Kentem, ale na cílové rovince už Brita nestačil porazit. Pro body za třetí místo si dojel Alessandro Tonucci a Cortese, který stačil závod dokončit, byl nakonec šestý. Německému jezdci se nelíbilo, jak ho jeho mladší týmový kolega Kent předjel a po dojezdu mu několikrát pohrozil rukou.

Těsně před cestou do Japonska podepsal Jakub Kornfeil smlouvu s týmem RW Racing GP, což mu pro sezonu 2013 dává slušné vyhlídky na konkurenceschopný tým a samozřejmě techniku v podobě motocyklu Kalex/KTM. V kvalifikaci na Velkou cenu Japonska se ale Kornfeilovi nedařilo, protože start z devatenáctého místa nebyla zrovna nejlepší výchozí pozice. Jak už to ale bývá jeho dobrým zvykem, v závodu zatnul zuby a snažil se ze sebe vydat první a poslední, což v tomto případě stačilo na patnácté místo. Poprvé také závodil s Moto FGR Španěl Josep Rodriguez a ten projel cílem čtyřiadvacátý. Jasper Iwema to na svém Twitteru komentoval slovy, že asi není jediný, komu to v sedle českého motocyklu nešlo, ale Rodriguez později dokázal, že kdyby měl stejnou příležitost on, mohlo to dopadnout jinak a třeba lépe. Romano Fenati byl v Japonsku desátý a protože Alex Rins bodoval čtvrtým místem v cíli, soutěž nováčků tak byla velmi vyrovnaná, protože oba jezdce dělilo jen sedm bodů.

15. Velká cena Malajsie – Sepang

21. října 2012

Kvalifikace:
1. Zulfahmi Khairuddin, 2. Jonas Folger, 3. Sandro Cortese
Závod: 1. Sandro Cortese, 2. Zulfahmi Khairuddin, 3. Jonas Folger


Titul mistra světa si vítězstvím v závodu malajské Grand Prix zajistil Sandro Cortese, který se tak stal historicky prvním šampionem nové kubatury Moto3. Německý závodník jako jediný bodoval ve všech dosavadních závodech a zaslouženě slavil úspěch už dvě kola před koncem sezony. Překvapivý tah udělal Maverick Viñales, který do závodního víkendu vůbec nenastoupil, protože dál nechtěl pokračovat se svým týmem Blusens Avintia. Španěl se před víkendem v Malajsii dozvěděl věci, které se týkaly jeho možnosti testovat motocykl KTM, což mu mělo být zatajeno a na tyto okolnosti reagoval tak, jak reagoval – odjel domů. Viñales je velmi talentovaný jezdec, ale toto rozhodnutí mohlo poškodit jeho reputaci v očích manažerů týmů. S odstupem času byly zřejmě jeho argumenty natolik silné, že se našli lidé, kteří ho měli v úmyslu vykoupit z již uzavřené smlouvy s Blusens Avintia a tak se také stalo. Nicméně tím, že Viñales nezávodil jen získal Luis Salom, protože ten bojoval o titul vicemistra světa a teď měl velkou šanci své snažení dotáhnout do úspěšného konce.

Domácí jezdec Zulfahmi Khairuddin, jinak člen skupiny Aki Aja, stejně jak Sandro Cortese, vyhrál kvalifikaci, což byl skvělý výkon malajského závodníka, který zároveň sliboval napínavou podívanou v nedělní Grand Prix. Khairuddin nezklamal a většinu závodu odjel na vedoucí pozici za bouřlivého povzbuzování tribun podél okruhu v Sepangu. Cortese ale v závěrečném kole Khairuddina těsně před cílem předjel, závod vyhrál a získal titul mistra světa. V prvním okamžiku byl Khairuddin velmi zklamaný, aby taky ne, když má před domácím publikem šanci vyhrát, ale později už rozdával úsměvy, ostatně tak přirozeně, jak to u něho bývá dobrým zvykem. Jonas Folger pokračoval standardním výkonem, když také v Malajsii zaznamenal umístění na stupních vítězů a body za třetí místo posunuly Němce v průběžném hodnocení na devátou příčku. Jakub Kornfeil tentokrát nezískal ani jeden bod a stejně byl na tom jezdcem Moto FGR Josep Rodriguez.

16. Velká cena Austrálie – Phillip Island, Melbourne

28. října 2012

Kvalifikace:
1. Sandro Cortese, 2. Jonas Folger, 3. Efrén Vázquez
Závod: 1. Sandro Cortese, 2. Miguel Oliveira, 3. Arthur Sissis


Do Austrálie přiletěl závodit Maverick Viñales, takže Luis Salom stále neměl pozici vicemistra světa jistou. Při startu udělal velkou chybu, protože společně s Jonasem Folgerem, Louisem Rossim, Jackem Millerem a Albertem Moncayem ulil start a všichni pak museli projet boxovou uličkou. Tohoto zaváhání ale Maverick Viñales nevyužil, protože v průběhu závodu spadl, musel do boxů a na dráhu se už zpátky nevrátil. Souboj o celkové druhé místo tak musela rozhodnout až poslední Velká cena ve Valencii. Závod na jihu Austrálie vyhrál Sandro Cortese, druhý projel cílem Miguel Oliveira a body za třetí místo zůstaly doma, protože ty získal Australan Arthur Sissis. Poslední kola před cílem byla ohromně napínavá, protože o pozice na stupních vítězů bojoval také Alex Rins a ten nikomu ze svých soupeřů nic nedaroval. Španěl sice pódiové umístění nakonec nezískal, ale čtvrtým místem v cíli zároveň převzal vedoucí pozici v soutěži nováčků. Jakub Kornfeil se do závodu kvalifikoval třináctý a stejná pozice mu patřila v cíli Velké ceny Austrálie. Mise po Pacifiku českému jezdci vůbec nevyšla a šance získat umístění v první desítce byla pryč. Závod v Austrálii nejel Josep Rodriguez, protože si pádem v kvalifikaci způsobil bolestivé zranění.

17. Velká cena Valencie – okruh Ricarda Torma, Valencie

11. listopadu 2012

Kvalifikace:
1. Jonas Folger, 2. Miguel Oliveira, 3. Luis Salom
Závod: 1. Danny Kent, 2. Sandro Cortese, 3. Zulfahmi Khairuddin


Poslední víkend sezony opět ovlivnilo počasí a závod Moto3 jeli jezdci na postupně osychající trati. Ve hře byl stále titul vicemistra světa a titul pro nejlepšího nováčka. Blízko vítězství v závodu byl Sandro Cortese, ale v poslední zatáčce Němce předjel jeho týmový kolega Danny Kent a byl to on, kdo poslední závod sezony vyhrál. Na třetím místě se umístil Zulfahmi Khairuddin, který uzavřel stupně vítězů v režii jezdců finského manažera Aki Aja. Luis Salom projel cílem šestý a protože byl Maverick Viñales až osmý, titul vicemistra vyhrál Salom, Viñales sezonu dokončil třetí. Také v soutěži nováčků k žádnému překvapivému obratu nedošlo a titul vyhrál Alex Rins. Velmi dobrý závod zajel také český jezdec Jakub Kornfeil, který cílem projel sedmý a v celkovém hodnocení obsadil patnácté místo. Také česká stáj Moto FGR mohla být spokojená, protože jim Josep Rodriguez ve Valencii vybojoval jeden bod za patnácté místo. Ve Valencii závodil také Miroslav Popov, ale celou délku závodu už jeho Mahindra nevydržela a bohužel ani tentokrát český jezdec cílem neprojel.
Skončil první ročník nové kubatury Moto3, který nabídl řadu hezkých závodů a dnes můžeme konstatovat, že je tato kubatura důstojným nástupcem dvoudobých stopětadvacítek. Řada jezdců odchází do Moto2, přijdou noví závodníci a zůstane stále dost těch, kteří už nyní myslí na to, že v příštím roce budou slavit titul oni. Doufejme, že blízko předním příčkám uvidíme také Jakuba Kornfeila, protože ten bude pravděpodobně jediným českým zástupcem nejnižší kubatury v roce 2013.

Mistrovství světa 2012 – Moto3:

1 - Sandro CORTESE - GER - KTM - 325
2 - Luis SALOM - SPA - Kalex KTM - 214
3 - Maverick VIÑALES - SPA - FTR Honda - 207
4 - Danny KENT - GBR - KTM - 154
5 - Alex RINS - SPA - Suter Honda - 141
6 - Romano FENATI - ITA - FTR Honda - 136
7 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - KTM - 128
8 - Miguel OLIVEIRA - POR - Suter Honda - 114
9 - Jonas FOLGER - GER - Kalex KTM - 93
10 - Efren VAZQUEZ - SPA - FTR Honda - 93
11 - Louis ROSSI - FRA - FTR Honda - 86
12 - Arthur SISSIS - AUS - KTM - 84
13 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 81
14 - Niccolò ANTONELLI - ITA - FTR Honda - 77
15 - Jakub KORNFEIL - CZE - FTR Honda - 71
16 - Hector FAUBEL - SPA - FTR Honda - 63
17 - Alberto MONCAYO - SPA - FTR Honda - 52
18 - Alessandro TONUCCI - ITA - FTR Honda - 45
19 - Niklas AJO - FIN - KTM - 40
20 - Alex MARQUEZ - SPA - Suter Honda - 27
21 - Brad BINDER - RSA - Kalex KTM - 24
22 - Alan TECHER - FRA - TSR Honda - 21
23 - Jack MILLER - AUS - Honda - 17
24 - Adrian MARTIN - SPA - FTR Honda - 16
25 - Ivan MORENO - SPA - FTR Honda - 10
26 - Jasper IWEMA - NED - FGR Honda - 9
27 - Luca GRUENWALD - GER - Honda - 8
28 - Isaac VIÑALES - SPA - FTR Honda - 8
29 - Giulian PEDONE - SWI - Suter Honda - 7
30 - Toni FINSTERBUSCH - GER - Honda - 7
31 - Philipp OETTL - GER - Kalex KTM - 5
32 - Juan Francisco GUEVARA - SPA - FTR Honda - 4
33 - Marcel SCHROTTER - GER - Mahindra - 4
34 - Kevin HANUS - GER - Honda - 3
35 - Kevin CALIA - ITA - Honda - 2
36 - Josep RODRIGUEZ - SPA - FGR Honda - 1
37 - John McPHEE - GBR - KRP Honda - 1
38 - Michael Ruben RINALDI - ITA - Honda - 1
39 - Simone GROTZKYJ - ITA - Suter Honda - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist