Novinky těsně před Motegi

Japonská Grand Prix na okruhu Twin Ring v Motegi se jede už tento víkend a zde jsou novinky těsně před jejím startem. Nejvíce změn je už tradičně v malorážkách, ale startovní listina se oproti minulým závodům GP změnila i v Moto2 a v MotoGP.

Pozorní čtenáři našeho webu už vědí, že továrna Honda nasadí tentokrát v kubatuře MotoGP celkem 8 motocyklů, neboť s divokou kartou se představí na motocyklech Honda RC212V dva domácí piloti Shinichi Itoh - na snímku a Kousuke Akiyoshi. Zatímco Itoh pojede přímo za oficiální tovární tým HRC, tak vedoucí jezdec superbikového japonského šampionátu Akiyoshi bude pilotovat druhý motocykl LCR. Pro oba dva Japonce je to zároveń odměna od HRC za to, že letos vyhráli pro Hondu 34. ročník 8 hodinovky v Suzuce.

Chybět ale bude zraněný italský veterán Loris Capirossi z týmu Pramac Ducati, za kterého nepojede žádný náhradník.
V Moto2 je hned několik změn. Do sedla svého motocykl Suter ve stáji Technomag-CIP se vrací po zranění turecký dvojnásobný supersportový mistr světa Kenan Sofuoglu.

Jeho náhradník v Misanu (20.) a v Aragonu (24.) Tomoyoshi Koyama, skvělý ex-protagonista třídy 125 ccm (2003 až 2010 s motocykly Aprilia, Honda, Yamaha, Loncin, Malaguti a KTM a vítěz Motegi 2007, ve stejném roce i třetí v MS 125-tek před Lukášem Peškem), jezdící letos Moto2 v šampionátu  CEV (je aktuálně třetí za tým CIP Moto s motocyklem Suter MMXI) a závodící rovněž v japonském šampionátu J-GP2 s motocyklem TSR, pojede v Motegi za tým CIP s wild card. 

“Koyamax” bude mít k dispozici nejnovější model TSR6, který v MS jezdí pod jménem MotoBI SanMariňan Alex de Angelis v týmu JiR.
V italském týmu Italtrans nahradí Claudia Cortiho - nechce v Motegi startovat - japonský mladíček Takaaki Nakagami - na snímku, produkt MotoGP Academy, kterého známe ze šampionátu MS 125-tek 2008 a 2009, když jezdil Aprilii týmu World Wide Racing. Tento Japonec letos vyhrál všechny čtyři závody japonského šampionátu Moto2 v týmu HARC-PRO Honda.

Tým Aspar pak za zraněného vicemistra světa Juliana Simona žádného náhradníka nepostaví, takže za tento španělský tým pojede pouze Jordi Torres, vedoucí pilot šampionátu CEV kubatury Moto2  .
Ve stopětadvacítkách bylo vydáno celkem pět divokých karet, a jsou i některé další změny: Kromě Syunya Moriho - na snímku, nového jezdce týmu Phonica Racing, pojedou s wild card a s motocykly Honda RS125R tito další jezdci:

Prvním je Hikari Ookubo - mistr Japonska série J-GP3 v týmu , se "18 Garage Racing", který vloni v Motegi dojel jako 16. těsně za body.

Druhou možnost v MS dále dostává Takehiro Yamamoto, žák Noboru Uedy, který pojede pochopitelně ve stáji “Team Nobby”, vloni v Motegi 17.

V projektu JC HARC, tedy formace, ze které vyšel třeba Hiroshi Aoyama, uvidíme Juna Ohnishiho a Hyuga Watanabeho.

A konečně za stáj F.C.C. TSR Honda pojede talentovaný Kenta Fuji, který v příštím roce má v plánu MS kubatury Moto3 za tým Technomag CIP. Kenta Fujii je aktuálním lídrem šampionátu J-GP3.
Místo Francesca Mauriella - odmítl v Motegi startovat - došlo na poslední chvíli rovněž ke změně. Ještě včera byl plánován další start Švýcara Damiena Raemyho, ale do letadla směr Japonsko nakonec nastoupil 18-letý Říman Luca Fabrizio, mladší bratr skvělého superbikového pilota Michela Fabrizia, který tak pojede v týmu WTR Ten10 Racing.
Ta poslední změna se potom týká Miguela Oliveiry a jeho týmu Machado (více známého jako stáj Andalucia Banca Civica) . Portugalský vicemistr Evropy nemá dostatek peněz na své závodění a od závodu Twin Ring Motegi ho nahradí definitivně bývalý jezdec Bull MotoGP Rookies Cupu Jihoafričan Brad Binder, který bude mít k dispozici tovární motocykl Aprilia RSA. Ostatně Binder už letos startoval v Indianapolis jako náhradník za zraněného Luise Saloma v týmu RW Racing. Jinak Portugalec Miguel Oliveira v současné době testuje za tým Monlau Competicion manažera Emilia Alzamory motocykl Moto3 na příští sezónu 2012.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist