KTM oznámila svůj tovární tým

Rakouská továrna KTM se po třech rocích vrací opět do seriálu Grand Prix. Celkem pojede motocykly KTM v kubatuře Moto3 devět jezdců. Kromě svého továrního týmu, kterým bude finská stáj Aki Ajo Motorsport, vybaví společně s německým výrobcem šasí Kalexem další motocyklové stáje, z nichž nejznámější je Asparův tým Bankia. Mezi tovární jezdce pak patří i letošní vítěz naší GP Němec Sandro Cortese.

Tovární motocykly KTM z hornorakouského Mattighofenu pilotovali dříve takoví piloti zvučných jmen, jako třeba Australan Casey Stoner, Fin Mika Kallio, Maďar Gabor Talmacsi, Japonec Tomoyoshi Koyama či jeho krajan Hiroshi Aoyama.

Novou generací továrních jezdců této značky pak tvoří trojice Sandro Cortese, Arthur Sissis a Danny Kent, která pojede příští sezónu 2012 v oficiálních továrním týmu KTM Moto3. Tyto motocykly nasadí do závodů Grand Prix finská stáj Ajo Motorsport. Současně s německým výrobcem šasí Kalex budou startovat s podporou továrny i motocykly Kalex-KTM. Nejznámějším týmem s těmito motocykly bude španělská stáj Bankia Aspar. Celkem uvidíme na startovním roštu Grand Prix Moto3 v roce 2012 devět nových motocyklů KTM.
Zkušený německý jezdec Sandro Cortese má na svém kontě už 7 závodních sezón v GP, ve kterých odjel celkem 116 závodů ve "dvácách" a získal celkem 11 podiových umístění, z toho dvě letošní vítězství v Brně a na Phillip Islandu. Jeho týmový spolujezdci jsou mladý Australan Arthur Sissis - letošní vicešampion Red Bull Cup. Ten měl vlastně velké štěstí v tom, že už má 16 roků a dostal tedy šanci proti letošnímu mistru Red Bull Cupu Lorenzovi Baldassarrimu, který má pouze 15 let a musí tedy zůstat ještě rok v tomto mládežnickém seriálu (minimální stáří pro přestup do Grand Prix je nyní 16 roků). A třetím továrním jezdcem je potom britský jezdec Danny Kent, který byl druhý v celkovém pořadí Red Bull Rookies Cupu v sezóně 2010. 

Další motocykl KTM bude pilotovat v týmu Avant AirAsia Ajo malajsijský jezdec Zulfahmi Khairuddin, letos 7. v Sepangu a 9. v Brně. Konečně tu pátou KTM-ku pojede v týmu TT Motion Events mladý finský jezdec Niklas Ajo.
Motocykl Kalex-KTM, tedy německé šasí Kalex vybavené motory KTM, uvidíme celkem u čtyř pilotů. Dva ve španělském týmu Bankia Aspar, dva v nizozemské stáji RW Racing GP. Ze čtveřice pilotů je určitě nejznámějším vicemistr světa ve "dvácách" z roku Hector Faubel. Ten pojede už svou 11. sezónu Grand Prix, nepočítáme-li další dvě se sporadickými starty na divokou kartu. 165 startů, 9 vítězných závodů a celkem 25 podiových umístění snad hovoří za všechny další komentáře. Jeho týmovým kolegou bude krajan Alberto Moncayo.

No a v nizozemském týmu RW Racing GP pak pojedou Španěl Luis Salom a jihoafrický šampion  Brad Binder.

Pit Beirer, Motorsport Manager KTM řekl k továrnímu týmu KTM následovné: "Jsme hrozně rádi, že náš tovární tým bude vést tak zkušený týmový manažér jako je Aki Ajo. A neméně jsme také hrdi na to, že projekt Kalex-KTM povede Jorge Martinez."

Rovněž šéf týmu Ajo Motorsport Aki Ajo nezkrýval nadšení: "Nová sezóna nám určitě přinese vzrušující závody a my jako tovární tým KTM doufáme, že budeme mít do její sezóny dobrý start a od samého začátku budeme jezdit vpředu. Je jasné, že máme k dispozici velký dobrý "balíček" a chceme být na samé špici nové kubatury. Na straně druhé to pro náš projekt bude sezóna učení, neboť náš projekt s KTM je dlouhodobý. Každý rok se chceme zlepšovat a proto musíme vše také dobře koordinovat a nastavit našemu projektu tu správnou dráhu. Pokud se nám to podaří, tak jsem přesvědčen, že se dostaví i dobré výsledky".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist