Kornfeil: Musí přijít táta a udělat pořádek!

Už před startem úvodního závodu mistrovství světa v Kataru říkal český jezdec Jakub Kornfeil ve své TZ hodně ironicky, že kvůli bídné kvalifikaci ani neuvidí na start. V cíli, jímž projel náš pilot až jako třiadvacátý, moc nadšený nebyl, ba právě naopak.

"Světla jsem nakonec viděl, protože jsou velká, ale horší závod jsem nejel. Byla to naprostá tragédie a skepse. Musí přijít táta a udělat pořádek!" , říká v rozhovoru sedmnáctiletý hrdina loňského závodu v Brně Jakub Kornfeil. 

Už poslední oficiální testy IRTA na okruhu Jerez de la Frontera se našemu jezdci moc nevydařily - až 22. místo a ztráta 3.338 sekundy na Faubela a k dobrému se to nezměnilo ani při trénincích v katarském Losailu, ba právě naopak.

Tréninky v Losailu:
FP1 - 25. místo, + 7.233 sekundy
FP2 - 22. místo, + 5.622 sekundy
FP3 - 25. místo, + 5.358 sekundy
QP - 26. místo, + 5.575 sekundy
WU - 24. místo, + 5.207 sekundy

A závod samotný? Jeho průběh nám nejlépe napoví "lap chart": 
1.- 3. kolo: 25. místo
4.- 6. kolo: 24. místo
7. kolo: 25. místo
8.- 9. kolo: 23. místo
10. kolo: 24. místo
11. kolo: 23. místo
12.- 13. kolo: 24. místo
14. kolo: 25. místo
15.- 16. kolo: 24. místo
17. kolo: 23. místo
Cíl: 23. místo se ztrátou 1.30.629 na vítězného Terola
 
Nabízí se pochopitelně otázka proč?
"Bylo to rozhodnuté už po sobotní kvalifikaci, protože se nám nepodařilo najít ideální nastavení pro závod. Přesto jsem se snažil z motorky vymačkat, co to šlo. Když už mechanici do toho nedali maximum, tak jsem musel já. Hlavně jsem chtěl dokončit závod, navíc se mi rozletěl motor a celou dobu z něj stříkal olej, takže to klouzalo", říká pro http://sport.idnes.cz český jezdec italského týmu CBC Corse, pardon dle sponzora tedy Ongetta Centro Seta, který má k dispozici motocykl Aprilia RSW.
Podcenili něco mechanici?
"Určitě! Nedali do toho všechno. Není prostě možné, aby za celé tři dny nebyli schopni zjistit příčinu, proč motorka nejede. Diktoval jsem jim, co s tím je, ale bohužel si nevěděli rady. Před závodem mi ještě šéfmechanik změkčil tlumiče, což bylo přímo katastrofální.", je z hlasu 17-ti letého českého jezdce cítit hodně rozladěnost. 
Další závod je za dva týdny v Jerezu. Zlepší se to?
"Budu se snažit zapomenout, ale chceme si to s týmem v Jerezu ještě vyříkat, protože tam už bude i táta. Takže věřím, že se to zlepší." , je optimistický náš mladý talent, vítěz Red Bull Rookies Cupu 2009.
Je otec důležitou oporou?
"V mém věku určitě. Už se těším, až tady udělá pořádek. Bez toho to nejde!", je cítit odhodlaní z odpovědi Jakuba Kornfeila. 
Váš týmový kolega (Jasper Iwema - pozn. Bosso) bodoval. U něj mechanici vše trefili?
"On je vlastně takový tým v týmu (fúze týmu CBC Corse a Fontana Racing - pozn. Bosso), nemá s námi nic společného. Má vlastní mechaniky i jiný typ motorky (Aprilia RSA - pozn. Bosso). V sobotním zahřívacím kole mu technici našli ideální nastavení a přišly body. To mně se sice povedl start, přeletěl jsem dvě řady, ale pak jsem hned ztratil. Hned v prvním kole mě zase dva předjeli, pak už jsem se skupinou před sebou ztratil kontakt a nejelo to", vysvětluje na závěr své nepříjemné pocity - v rozhovoru pro sport.idnes.cz - z letošní premiéry náš jezdec Jakub Kornfeil. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist