V Portimau odstartoval letošní ročník FIM CEV Repsol

Původně mezinárodní mistrovství Španělska zahájilo o víkendu v Portugalsku novou sezonu a zároveň také éru. Poprvé je třída Moto3 juniorským mistrovstvím světa, třídy Moto2 a Superbike pak evropským šampionátem. Jezdci Moto3 jeli v Algarve jen jeden závod, který vyhrál Joan Mir. První závod Moto2 vyhrál Edgar Pons, ve druhém byl první Xavi Vierge. V kategorii Superbike slavila první vítězství sezony dvojice Kenny Noyes a Carmelo Morales.

První kolo sezony FIM CEV Repsol 2015 přivítal okruh v portugalském Algarve. Na programu měli jezdci Moto3 po jednom závodu, jezdci Moto2 a Superbike celkem dva závody. Další kolo seriálu je ve Francii jako součást závodního víkendu Grand Prix, kde budou závodit pouze jezdci a týmy juniorského světového šampionátu Moto3. Kompletní sestava znovu zamíří až do Barcelony s datem 21.června 2015.

FIM CEV Repsol Moto3

Do závodu Moto3, který byl pro devětadvacet startujících vypsán na šestnáct kol, startovala z první řady trojice Joan Mir (Machado-Leopard CAME), Nicoló Bulega (Junior Team VR46 Riders Academy) a Bo Bendsneyder (Dutch Racing Team). Po úvodních pár kolech se od hlavního pole oddělila dvojice Joan Mir s Nicoló Bulegou, jenž si na třetího v pořadí postupně vytvořili náskok dvanácti sekund. Už se schylovalo k závěrečné bitvě o vítězství, když dvě kola před koncem havaroval Ital Bulega a bylo po souboji. Italův náskok byl ale natolik vysoký, že mu po návratu zpátky na trať patřila druhá pozice. Bulega ale stačil dojet Španěl Aron Canet (Junior Team Estrella Galicia 0,0) a bitvu o druhou pozici vyhrát. První projel cílem Joan Mir, body za druhé místo patří Aronu Canetovi a třetí byl v prvním klání sezony Nicoló Bulega.

Závod: FIM CEV Repsol_Moto3_Race.pdf

FIM CEV Repsol Moto2

Jezdci evropského šampionátu šestistovek Moto2 měli v Portugalsku celkem dva závody. Z první řady startoval do sedmnácti kol jako první Xavi Vierge (Team Targobank Motorsport), druhý Luca Marini (Paginas Amarillas HP 40 Junior Team) a třetí Edgar Pons (Paginas Amarillas HP 40 Junior Team). Edgar Pons po startu vystřelil do čela závodního pole a s přehledem první závod sezony vyhrál, když druhému v cíli Xavi Viergovi nadělil osm sekund. Na třetím místě závod dokončil Jihoafričan Steven Odendaal (AGR Team). Ve druhém klání už Xavi Vierge neměl v plánu Ponsovi umožnit další únik a v pátém kole závodu šel do vedení. Téměř ve stejnou chvíli začalo v Portimau pršet. Španěl zůstal na první pozici až do devátého kola, kdy se vedení závodu rozhodlo kvůli dešti klání předčasně ukončit. Druhý tentokrát skončil Edgar Pons, třetí místo patří brazilskému jezdci se zkušenostmi z mistrovství světa Ericu Granadovi (Promoracing). Po pětačtyřicet bodů teď má na svém kontě jak Edgar Pons, tak Xavi Vierge, třetí je v průběžném hodnocení šampionátu Eric Granado.

V kategorii Moto2 měl startovat také tým Montáže Brož Racing s Miroslavem Popovem. Jak ale samotný jezdec nedávno v televizi Nova Sport uvedl, po ztrátě sponzora do sezony s českým týmem nenastoupí. Plány pro nadcházející ročník FIM CEV Repsol tým Montáže Brož Racing oznámí příští týden.

Závod (1): FIM CEV Repsol Moto2_Race 1.pdf

Závod (2): FIM CEV Repsol Moto2_Race 2.pdf

FIM CEV Repsol Superbike

Oba závody superbiků byly o dvojici Kenny Noyes (Kawasaki Palmeto PL Racing) a Carmelo Morales (Yamaha Laglisse). Pole position na startu patřila Moralesi, Američan Noyes startoval druhý. Oba šli okamžitě do úniku a o vítězství bojovali v závěrečných kolech. Ve čtrnáctém kole závodu Morales v páté zatáčce okruhu předjel Noyese a závodní pole vedl až do posledního kola. Tam jej ale Američan předjel a závod vyhrál. Třetí jezdec v cíli Robertino Pietri (Team Stratos) už na vedoucí duo ztrácel téměř osmnáct sekund. Ve druhém závodu se vše opakovalo jako přes kopírák. V závěru klání superbiků Carmelo Morales znovu předjel Kenny Noyese, znovu v páté zatáčce, ale tentokrát už vedoucí pozici udržel až do cíle. Po dvou úvodních závodech sezony má na kontě po pětačtyřiceti bodech Carmelo Morales a Kenny Noyes. Průběžně třetí je s dvaatřiceti body jezdec z Venezuely Robertino Pietri, jemuž stejná pozice patřila v obou portugalských závodech.

Závod (1): FIM CEV Repsol Superbike_Race 1.pdf

Závod (2): FIM CEV Repsol Superbike_Race 2.pdf


VIDEO - FIM CEV Repsol, Portimao - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist