V Thruxtonu vyhrál Byrne s Lavertym, dobře si vedl Jakub Smrž

Neděle byla dnem závodů šestého podniku sezony britského šampionátu superbiků v Thruxtonu. Kategorie superbiků měla na programu dvoje klání a každé z nich mělo jiného vítěze. První závod vyhrál jezdec Ducati Shane Byrne, to druhé Michael Laverty na BMW. Český závodník Jakub Smrž si na rychlém okruhu vedl velmi dobře, když v prvním klání projel cílem devátý a ve druhém zajel na dvanácté místo. Celkem Smrž nasbíral jedenáct bodů, což je letos prozatím jeho nejúspěšnější závodní víkend sezony.

Do prvního závodu startoval z pole position Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který také převzal vedení závodního pole. Jezdce Ducati následoval Dan Linfoot (Honda Racing) s Billy McConnellem (FS-3 Racing Kawasaki). Výborně si ale vedl Michael Laverty (Tyco BMW), který brzy oba jezdce předjel a posunul se na druhou pozici.

V devátém kole havaroval kvůli technickému problému Stuart Easton (ePayMe Yamaha) a závod zastavily červené vlajky. Dráhu nějakou dobu čistili a start restartovaného závodu museli odkládat až bylo vše připraveno a jezdci vyrazili do dvanácti kol. Závodní pole vedl Michael Laverty, který byl následován Byrnem, McConnellem a Jacksonem.

Dvě kola před cílem ale na vedení v závodu zaútočil Shane Byrne, který byl úspěšný a druhého v pořadí Michaela Lavertyho nakonec porazil rozdílem tří sekund. Jako třetí v pořadí závod dokončil Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki). Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) byl v cíli devátý, což je letos prozatím jeho nejlepší výsledek a zároveň byl také třetím nejúspěšnějším jezdcem BMW.

MCE Insurance British Superbike Championship - 1.závod (Top10)
Neděle, 24.7.2016 - Thruxton, Velká Británie

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati) - 15'26.616
2 - Michael Laverty - Tyco BMW - +3.066
3 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +7.068
4 - Tommy Bridewell - Bennetts Suzuki - +13.012
5 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +14.103
6 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +14.135
7 - Ryuichi Kiyonari - Bennetts Suzuki - +14.294
8 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +16.516
9 - Jakub Smrž - Smiths Racing BMW - +18.584
10 - Martin Jessopp - RidersMotorcycles.com BMW - +19.261

Také do druhého závodu startoval z první pozice Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který krátce po startu vedl před Michaelem Lavertym (Tyco BMW), Jasonem O'Halloranem (Honda Racing) a Billy McConnellem (FS-3 Racing Kawasaki). Už ve druhém kole měl ale lídr seriálu Shane Byrne problém s převodovkou a ze závodu musel odstoupit.

Toho využil Michael Laverty a převzal vedení závodu, jenže to neměl vůbec jisté, protože o vítězství a pozice na stupních vítězů musel bojovat s Jasonem O’Halloranem (Honda Racing), Leonem Haslamem (JG Speedfit Kawasaki), Billy McConnellim a Luke Mosseym (Quattro Plant Teccare Kawasaki).

Závod nakonec vyhrál s náskokem tří sekund Michael Laverty, druhý projel cílem Jason O'Halloran a premiérové umístění na stupních vítězů BSB slavil třetí v pořadí Glenn Irwin (Be Wiser Ducati). V pozici lídra seriálu zůstává Shane Byrne, jenž má nyní k dobru patnáct bodů. Ideální víkend neměl Leon Haslam, jemuž zůstává druhá pozice. Pětatřicet bodů na vedení ztrácí třetí Jason O'Halloran.

Jezdec BMW Jakub Smrž dokončil druhý závod dvanáctý, když na jedenáctého Japonce Ryuichi Kiyonariho (Bennetts Suzuki) ztratil necelých sedm desetin na to byl český závodník na startu dvacátý. V průběžném hodnocení je Smrž devatenáctý.

Sedmý podnik sezony MCE Insurance British Superbike Championship je začátkem příštího měsíce na dráze Brands Hatch GP s termínem 5/6/7.srpna 2016.

MCE Insurance British Superbike Championship - 2.závod (Top10)
Neděle, 24.7.2016 - Thruxton, Velká Británie

1 - Michael Laverty - Tyco BMW - 22'53.903
2 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +3.265
3 - Glenn Irwin - Be Wiser Ducati - +3.810
4 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +6.765
5 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - +6.851
6 - Peter Hickman - JG Speedfit Kawasaki - +7.383
7 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +7.551
8 - Tommy Bridewell - Bennetts Suzuki - +9.767
9 - Dan Linfoot - Honda Racing - +12.266
10 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +12.357
...
12 - Jakub Smrž - Smiths Racing BMW - +16.923

MCE Insurance British Superbike Championship 2016 (Top6)

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 181 bodů
2 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - 166 bodů
3 - Jason O'Halloran - Honda Racing - 146 bodů
4 - Michael Laverty - Tyco BMW - 135 bodů
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - 118 bodů
6 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 109 bodů

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist