V Knockhill slavil vítězství Haslam a Byrne

Čtvrté kolo britského superbikového seriálu MCE Insurance British Superbike Championship vyvrcholilo v neděli dvěma závody SBK, které v Knockhill jeli jezdci na třicet kol. V prvním závodu vyhrál Leon Haslam, ve druhém klání zvítězil Shane Byrne. Lídrem seriálu je nyní s náskokem třinácti bodů bývalý jezdec WorldSBK Leon Haslam. Český závodník Jakub Smrž dokončil první závod na šestnácté pozici, druhý závod skončil pro jezdce BMW krátce po startu pádem. Pátý podnik seriálu BSB je v termínu 8. až 10.července v Snettertonu.

Do prvního závodu na suché trati startoval z první řady Shane Byrne (Be Wiser Ducati), Jason O'Halloran (Honda Racing) a Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki). A byl to jezdec Hondy O'Halloran, který krátce po startu převzal vedení závodního pole před Haslamem a Johnem Hopkinsem (ePayMe Yamaha).

Po incidentu mezi Byrnem a Jake Dixonem musel na dráhu Nissan GT-R Safety Car za nímž jel první Leon Haslam, druhý John Hopkins, třetí Dan Linfoot, čtvrtý Michael Laverty a pátý Jason O'Halloran. Když závod znovu nabral plné tempo dostal se do vedení Anglo-Američan Hopkins, ale ne na dlouho, protože mu předjetí Leon Haslam vrátil a jel znovu první.

Britský závodník Leon Haslam první závod vyhrál a na konto si připsal letos již třetí prvenství v klání BSB. Druhý projel cílem Dan Linfoot a třetí Luke Mossey. John Hopkins byl čtvrtý, protože tam měl kontakt s Michaelem Lavertym, který musel mimo dráhu a skončil osmý. Český závodník Jakub Smrž zaznamenal šestnáctou příčku, těsně za bodovanými pozicemi.

MCE Insurance British Superbike Championship – Závod 1 (Top10)
Neděle, 26.června 2016 - Knockhill (GBR)

1 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki – 25'32.723
2 - Dan Linfoot - Honda Racing - +0.202
3 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +0.782
4 - John Hopkins - ePayMe Yamaha - +0.896
5 - Peter Hickman - JG Speedfit Kawasaki - +1.672
6 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +2.341
7 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +4.686
8 - Michael Laverty - Tyco BMW - +5.500
9 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +5.653
10 - Danny Buchan - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +7.257
...
16 - Jakub Smrž - Smiths Racing BMW - +17.624

Do druhého závodu, který byl ve znamení mokrých podmínek, startoval z první pozice Dan Linfoot (Honda Racing), druhý Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) a třetí Michael Laverty (Tyco BMW). Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který první závod nedokončil startoval až jedenáctý.

Po startu sváděli souboje o vedení jezdci jako Dan Linfoot, James Ellison (JG Speedfit Kawasaki), Peter Hickman (JG Speedfit Kawasaki) nebo Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), ale skvělou jízdu předvedl Shane Byrne, který pět kol před cílem definitivně ujel svým pronásledovatelům a závod vyhrál. Druhé místo obsadil James Ellison a třetí byl Dan Linfoot. Smůlu měl John Hopkins (ePayMe Yamaha), který v jednu chvíli také usiloval o umístění na stupních vítězů, ale pak havaroval společně s Glennem Irwinem.

Český závodník Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) startoval do druhého závodu devatenáctý, ale hned po startu se zapletl do incidentu, který ho ze zbytku závodu vyřadil. „Dneska jsem si to doslova vyžral … ,“ popisuje Jakub Smrž. „Po včerejší kvaldě jsme udělali velké změny, především na elektronice a hned ráno se ukázalo, že je to konečně ta správná cesta. Ve warm upu jsem byl rychlejší než v kvalifikaci a to s rozhodně menším nasazením.“

„V závodě jsem měl bohužel problém s tím, že do první zatáčky jsem si promačkával páčku přední brzdy až na řídítko (kvůli tomu, že se mi na rovině rozkmitalo přední kolo a rozhodilo brzdový destičky). Musel jsem si jí přenastavit dál od řídítka, abych nemačkal do prázdna, ale na zbytku okruhu jsem na ní sotva dosáhl. To mě stálo pár desetin na kolo a šance na solidní umístění.“

„Na vodě v druhé jízdě jsem se připletl do kolize, které se nedalo zabránit a tím pro mě závod skončil ve třetí zatáčce. To mě děsně mrzí, protože po všech změnách jsem si od mokrého závodu sliboval solidní výsledek. Teď nás čeká můj oblíbený Snetteron, kde se chci rozhodně poprat o nejvyšší příčky!!!“

MCE Insurance British Superbike Championship – Závod 2 (Top10)
Neděle, 26.června 2016 - Knockhill (GBR)

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 26'49,388
2 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +1.831
3 - Dan Linfoot - Honda Racing - +2.034
4 - Peter Hickman - JG Speedfit Kawasaki - +3.961
5 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +5.875
6 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - +6.764
7 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +17.529
8 - Tommy Bridewell - Bennetts Suzuki - +25.522
9 - Howie Mainwaring - Smiths Racing BMW - +29.618
10 - Christian Iddon - Tyco BMW - +29.937

DNF - Jakub Smrž - Smiths Racing BMW

MCE Insurance British Superbike Championship 2016 (Top10)

1 - #91 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki – 128 bodů
2 - #67 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 115
3 - #24 - Christian Iddon - Tyco BMW - 94
4 - #47 - Richard Cooper - Buildbase BMW - 93
5 - #77 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 89
6 - #22 - Jason O'Halloran - Honda Racing - 80
7 - #7 - Michael Laverty - Tyco BMW - 74
8 - #60 - Peter Hickman - JG Speedfit Kawasaki - 74
9 - #4 - Dan Linfoot - Honda Racing - 71
10 - #12 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - 56

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist