V Brands Hatch slavil vítězství Shane Byrne, Smrž jednou čtrnáctý

Sedmý podnik britského šampionátu MCE Insurance British Superbike Championship v Brands Hatch již zná své vítěze a poražené. V závodech superbikové kategorie slavil dvojí vítězství lídr průběžného hodnocení Shane Byrne. Přes ne příliš povedenou přípravu dokázal v závodech bodovat dvěma druhými místy Leon Haslam, druhý muž průběžného hodnocení. Český závodník Jakub Smrž první závod nedokončil, ve druhém bodoval čtrnáctým místem v cíli.

Den závodu kategorie superbiků odstartoval na dráze Brands Hatch GP zahřívací trénink, kde byl nejrychlejší Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki) před Shane Byrnem (Be Wiser Ducati) a Jamesem Ellisonem (JG Speedfit Kawasaki). Čech Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) zajel výborně, protože těsně před závodem byl devátý nejrychlejší. V sobotu měl Smrž s motorkou technický problém, službu mu vypověděl motor a do závodu startoval sedmnáctý.

Velmi dobře odstartoval vítěz sobotního Superpole Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki), který byl v nájezdu do druhého kola na první pozici a po pěti kolech už vedl náskokem téměř jedné sekundy. Na druhé pozici jel Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki) v sedle Suzuki v barvách, které jezdil slavný Barry Sheene. Shane Byrne (Be Wiser Ducati) byl až pátý a start jezdci Ducati tentokrát vůbec nevyšel. Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) se po startu propadl na dvacátou příčku a ve třetím kole už v závodu nepokračoval.

V sedmém kole těžce havaroval švédský závodník Fillip Backlund (Quattro Plant Cool Kawasaki), který následně z místa nehody dokázal odejít po svých, ale na trať musel Nissan GT-R Safety Car. Potom co v desátém kole závod znovu pokračoval v plném tempu jel na špici závodního pole Luke Mossey následován Tommy Bridewellem a Leonem Haslamem, Shane Byrne jel čtvrtý a první pětku uzavíral Jason O'Halloran (Honda Racing).

Pět kol před cílem už vedl Shane Byrne, druhý byl Tommy Bridewell a třetí Leon Haslam. V posledním kole to byla bitva o vítězství v závodu, kterou ale Tommy Bridewell ukončil na zemi. Cílem tak projel na prvním místě Shane Byrne, druhý Leon Haslam a třetí Luke Mossey.

MCE Insurance British Superbike Championship – 1. závod (Top10)
Neděle, 7.srpna 2016 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati -
2 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - +0.518
3 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +2.078
4 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +4.079
5 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +7.417
6 - Broc Parkes - ePayMe Yamaha - +7.605
7 - Dan Linfoot - Honda Racing - +7.876
8 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +9.017
9 - Christian Iddon - Tyco BMW - +9.635
10 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +12.654

DNF – Jakub Smrž - Smiths Racing BMW – 3kola

Do druhého závodu startoval z první pozice Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki), druhý Shane Byrne (Be Wiser Ducati) a třetí Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki). Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) byl na startu devatenáctý.

Také ve druhém klání nenašel přemožitele čtyřnásobný vítěz BSB Shane Byrne, který si v domácím prostředí Brands Hatch připsal druhé vítězství víkendu. Díky tomu si upevnil pozici lídra průběžného hodnocení, kde má náskok pětadvacet bodů.

V závodech odvedl velký kus práce Leon Haslam, jemuž se podařilo zvrátit nepříznivé výkony z tréninkové a kvalifikační části, když bodoval dvěma druhými místy v cíli, čímž si zachoval naděje na bitvu o titul. Třetí závod dokončil Jason O'Halloran (Honda Racing), jenž s Haslamem až do konce bojoval o druhé místo, které nakonec prohrál rozdílem šesti tisícin.

Na body dosáhl Jakub Smrž (Smiths Racing BMW), který si po prvním závodu alespoň trošku spravil chuť, když byl v závodu klasifikován na čtrnácté pozici. Český závodník v přípravě dosahoval na umístění v Top10, bohužel nejdřív v kvalifikaci zlobila technika a po prvním nedokončeném závodu získal alespoň dva body z druhého klání.

„Dva body z Brands Hatch jsou rozhodně zklamáním, protože celý víkend jsem patřil do top 10,“ uvedl Jakub Smrž. „Tým udělal obrovský kus práce, když po poznatcích z minulých závodů zásadně změnil předek motorky a zároveň i nastavení zadní kyvky. Celý víkend jsem si jízdu užíval, bohužel v kvalifikaci se zastavil motor a start z šesté řady hodně zkomplikoval nedělní závody.“

„Ve snaze probojovat se dopředu jsem v první jízdě udělal chybu a "zahodil" to na předek. Naštěstí motorka nebyla moc poničená. V druhý rundě jsem se prokousával dopředu, ale pak se mi začalo jet blbě a těžko jsem držel tempo a nevěděl jsem proč. Po závodě jsme zjistili, že mi ulítlo závaží ze zadního kola. To způsobilo vibrace a můj blbej pocit.“

„Fakt mě to štve, protože rychlost na top 10 jsem rozhodně měl a stahoval jsem … . Každopádně si z víkendu odnáším dobrej pocit a byl to opět velkej skok kupředu. Teď nás čeká Cadwell, což bude celkem fuška! V Cadwellu jsem odjel jeden víkend a další rok jsem si odvezl zlomeninu, takže tam nemám moc najeto. Popasuju se s tím a budu bojovat !!!“

Osmý podnik britského šampionátu je na programu koncem měsíce v Cadwell Parku s termínem 27/28/29.srpna 2016.

MCE Insurance British Superbike Championship – 2. závod (Top10)
Neděle, 7.srpna 2016 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati -
2 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - +1.490
3 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +1.496
4 - Glenn Irwin - Be Wiser Ducati - +3.794
5 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +3.859
6 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +3.903
7 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +4.252
8 - Dan Linfoot - Honda Racing - +5.549
9 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +5.963
10 - Christian Iddon - Tyco BMW - +6.149
...
14 – Jakub Smrž - Smiths Racing BMW – +7.898

MCE Insurance British Superbike Championship 2016

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 231 bodů
2 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - 206
3 - Jason O'Halloran - Honda Racing - 175
4 - Michael Laverty - Tyco BMW - 137
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - 135
6 - Richard Cooper - Buildbase BMW - 125

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist