Superpole v Thruxtonu vyhrál Byrne, Smrž startuje třináctý

Sobota byla druhým dnem příprav šestého podniku britského šampionátu superbiků MCE Insurance British Superbike Championship v Thruxtonu. Na programu byl poslední třetí trénink a den vyvrcholil sérii tří kvalifikačních bitev o pozice na startu prvního závodu. Pole position získal lídr průběžného hodnocení Shane Byrne, který byl o téměř tři desetiny rychlejší než druhý v pořadí Luke Mossey. Poslední místo v první řadě patří Jasonu O'Halloranovi. Český závodník Jakub Smrž v sobotu výrazně zrychlil a do závodu se kvalifikoval na třináctou pozici.

Ve třetím tréninku zajel nejrychleji Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který až v samotném závěru nastavil nejrychlejší kolo 1'14,455 sekundy a poslal na druhou pozici dosud nejrychlejšího jezdce Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki), který byl pomalejší o osmapadesát tisícin.

Výborně dnes dopoledne zajel český závodník Jakub Smrž (Smiths Racing BMW), jemuž se s týmem podařilo motorku připravit tak, aby s časem 1'15,470 sekundy uzavřel tréninkovou část na sedmém místě, což byl výrazný pokrok ve srovnání s pátečními jízdami.

MCE Insurance British Superbike Championship - 3.volný trénink (Top10)
Sobota, 23.7.2016 - Thruxton, Velká Británie

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 1'14.455
2 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +0.058
3 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +0.768
4 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +0.918
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - +0.925
6 - Jake Dixon - Briggs Equipment BMW - +0.956
7 - Jakub Smrž - Smiths Racing BMW - +1.015
8 - Billy McConnell - FS-3 Racing Kawasaki - +1.086
9 - Michael Laverty - Tyco BMW - +1.113
10 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +1.146

Bitva o pozice na startu prvního závodu je složena z tří častí. Tu první absolvují všichni jezdci, ale do druhé kvalifikace už postoupí jen osmnáct nejrychlejších, kteří následně ve druhé kvalifikaci usilují o umístění v Top9, protože to jim zaručuje šanci jít do Superpole.

Z devíti nejlepších byl v Thruxtonu nejrychlejší Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který pole position vyhrál časem 1'14,315 sekundy. Z druhého místa odstartuje Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki) a první řadu uzavře třetí v pořadí Dan Linfoot (Honda Racing). Všichni s časy do tří desetin ztráty na prvního.

Časy do pátého místa zajeli Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) a Michael Laverty (Tyco BMW). Pátého Lavertyho a šestého Lee Jackson (Buildbase BMW) dělí jen devět tisícin. Zajímavostí je, že na prvních pěti pozicích jsou jezdci na motocyklech pěti různých výrobců – Ducati, Suzuki, Honda, Kawasaki a BMW.

Po třetím tréninku měl Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) velmi dobře rozehranou partii, což se mu ne úplně podařilo prodat v kvalifikaci, kde cítil, že má na postup mezi nejlepších devět. To se mu ve finále s časem 1'15,243 sekundy nepodařilo, přesto je jeho sobotní výkon krokem vpřed.

Po kvalifikaci Jakub Smrž uvedl: „Jsem zklamanej, že mi uteklo Superpole, ale jsem zároveň nadšenej jak se nám povedlo zlepšit motorku a mám na ní skvělý pocit. Každý trénink zrychlení a pořád máme rezervy, na kterých budeme zítra pracovat. Dal jsem do toho všechno a zítra dám zas! Všichni jsou hrozně vyrovnaní, takže každá desetina znamená několik míst dopředu nebo dozadu ... . Skvělá práce Smiths Racing!"

MCE Insurance British Superbike Championship - Superpole
Sobota, 23.7.2016 - Thruxton, Velká Británie

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 1'14.315
2 - Tommy Bridewell - Bennetts Suzuki - +0.275
3 - Dan Linfoot - Honda Racing - +0.279
4 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +0.328
5 - Michael Laverty - Tyco BMW - +0.706
6 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +0.715
7 - Billy McConnell - FS-3 Racing Kawasaki - +0.732
8 - Alastair Seeley - RAF Reserves BMW - +1.006
9 - Jake Dixon - Briggs Equipment BMW - +1.071

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist