Kvalifikaci v Knockhill vyhrál Byrne, Smrž je sedmnáctý

Odpolední kvalifikace byla ve znamení mokrých podmínek, které jezdcům řádně zkomplikovaly situaci. Nejlépe se s poměry na skotské dráze vyrovnal Shane Byrne, který pole position vyhrál neuvěřitelným náskokem jedné tisíciny na druhého v pořadí Jasona O'Hallorana. Český závodník Jakub Smrž postoupil do druhé části kvalifikace a do prvního závodu odstartuje sedmnáctý.

První kvalifikace začala v suchých podmínkách, ale pak začalo silně pršet a vše se již muselo podřídit mokrým podmínkám. Ve druhé části skončil Christian Iddon (Tyco BMW), který havaroval ve druhé zatáčce, ale stačil ještě nastavit patnáctý čas.

V Superpole se na špici tabulky vystřídalo hned šest různých jezdců, takže o napětí a překvapení neměli všichni co kvalifikaci sledovali určitě nouzi. Nakonec to byl Shane Byrne (Be Wiser Ducati), kdo pole position vyhrál, když ve finále zajel 51,374 sekundy. Studená sprcha pro Jasona O'Hallorana (Honda Racing), který o start z první pozice přišel rozdílem jedné tisíciny. Poslední místo v první řadě si zajistil Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki).

Do poslední minuty držel pozici v první řadě John Hopkins (ePayMe Yamaha), ale nakonec to nedal a do závodu odstartuje šestý. Před Anglo-Američana stačil zajet pátý Glenn Irwin (Be Wiser Ducati) a čtvrtý Peter Hickman (JG Speedfit Kawasaki). Vůbec se nedařilo jedenáctému Michaelu Lavertymu (Tyco BMW), který v trénincích figuroval hodně vpředu, ale tentokrát se nedostal ani do Superpole.

Ve srovnání s pátkem zrychlil Jakub Smrž (Smiths Racing BMW). Český závodník byl v posledním třetím tréninku čtrnáctý s maximem na 51,633 sekundy, dokonce rychlejší než Michael Laverty na BMW nebo John Hopkins na Yamaze. V kvalifikaci se dostal do druhé části a do závodu se kvalifikoval sedmnáctým časem.

Kvalifikaci Jakub Smrž komentoval slovy: „Ve výsledcích to vypadá jako nepatrný posun, ale sakra jsem se na to nadřel. Od včera zrychlení čtyři desetiny, což je na dvou kilometrech dlouhé trati docela dost a až díky tomu jsme přišli na změny, které mě posunou zase dál.“

„Na vodě to byla premiéra v Knockhillu, takže jsem se spíš dostával do tempa, než pořádně tahal. Rozhodně tam byly rezervy! Dnes to byl drobný posun ve výsledcích, ale pro mě doslova skok a zítra bude další.“

V neděli má třída superbiků celkem dva závody a každý z nich je vypsán na třicet kol. Den zahájí zahřívací trénink v 9:30 hodin, první závod startuje v 13:30 hodin, druhé klání je na programu v 16:30 hodin místního času.

MCE Insurance British Superbike Championship - Superpole
Sobota, 25.června 2016 - Knockhill (GBR)
Výsledky -
sbike-classification-combined.pdf

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 51.374
2 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +0.001
3 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - +0.139
4 - Peter Hickman - JG Speedfit Kawasaki - +0.284
5 - Glenn Irwin - Be Wiser Ducati - +0.312
6 - John Hopkins - ePayMe Yamaha - +0.396
7 - Dan Linfoot - Honda Racing - +0.558
8 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +0.833
9 - Danny Buchan - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +0.923

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist