AMA: Kam kráčí americké superbiky?

Necelé dva měsíce před zahájením sezóny superbiků - AMA - je přihlášeno pouze 10 jezdců!

Necelé dva měsíce před prvním závodem v Daytoně - jede se už 5. března - je přihlášeno v kategorii superbiků pouhých 10 jezdců. 


Že je v šampionátu něco nezdravého, dokumentuje i skutečnost, že těsně před vstupem do Nového roku 2010 abdikoval na svou funkci "Direktor Marketing" tohoto šampionátu Roger Edmondson, údajně ze zdravotních důvodů. 


Faktem je, že poslední roky superbikového mistrovství AMA byly hodně jednotvárné a pouze duelem Mat Mladina a Bena Spiese. Dále různé a hodně neodborné zásahy do reglementu, aniž by byli vyslyšeni jezdci a týmy, rozhodně tomuto šampionátu nepomohly. Kvůli nesouhlasu s nimi ukončil předčasně svou závodní kariéru třeba i australský dominátor Mat Mladin. Zda Fergusonnův odchod tuto závodní sérii ozdraví, je těžko tipovat a hlavně do prvního závodu už zbývá jen velmi málo času na nějaké zásadní změny v pravidlech.


Pokud se podíváme dnešníma očima na startovní listinu, tak zjistíme že, z továrních týmů je přihlášen tovární tým Suzuki "Rockstar Makita Suzuki" s jezdci Tommy Haydenem a Blake Youngem. 


Za tovární tým Yamahy "Graves Yamaha" pojede Josh Hayes a jedno místo je rezervováno pro Bena Bostroma.  


Továrna Ducati počítá s Larry Pegramem, a snad se objeví na motocyklu této značky i nějaký privátní tým. 


Už koncem roku 2009 ohlásila oficiálně svůj odchod továrna Kawasaki a rázem byli bez práce tři jezdci. Zatímco Roger Lee Hayden našel své místo ve světovém šampionátu superbiků v satelitním týmu Pedercini, tak Jamie Hacking je momentálně bez angažmá, stejně jako mladý Argentinec Leandro Mercado (17 let). 

Tovární tým Kawasaki je tak už druhou továrnou, která se po Hondě (v září minulého roku) obrátila k seriálu AMA zády. 


Je tedy bez jakékoliv diskuze, že tento šampionát ztratí na atraktivitě let minulých. Minimálně musí jet 13 motocyklů. optimální počet je potom 20 strojů. Jistě všichni počítají, že se objeví ještě nějaké privátní týmy, ale současná ekonomická krize tomuto trendu moc nepomáhá. A to je teprve začátek sezóny. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist