65th Daytona 200

Jake Zemke na motocyklu Honda vítězí v dalším ročníku slavného závodu Daytona200. Druhý dojíždí Joshua Kurt Hayes a třetí Jason DiSalvo.

Lockhart Phillips USA Formula Xtreme
65th Daytona 200

- Do letošního závodu 200 mil Daytona se kvalifikovalo 71 jezdců, mezi kterými je několik Evropanů. Patrně nejznámější je Ir Jeremy McWilliams (8. místo v kvalifikaci), který bude vodit stroj Buell XB12R. Dalším Evropanem je Němec Rico Penzkofer (15) také s továrním Buellem. Startují i tři Slovinci, v týmu Inotherm Racing je z nich v českých luzích a hájích patrně nejznámější Bostjan Pintar, jenž se kvalifikoval na 38. místě.
- První řadu startovního roštu vytvoří Kanaďan Miguel DuHamel (Honda CBR 600RR), který zvítězil v kvalifikaci, a tři Američané - Jason DiSalvo, Eric Bostrom (oba Yamaha YZF R6) a Jake Zemke (Honda CBR 600RR).
- Nejrychlejším v ranním Warm Upu (nastoupilo do něj pouze 67 jezdců) byl Jake Zemke s tovární Hondou.
- Závod je vypsán na 68 kol, všeobecně se očekávají dvě, maximálně tři zastávky pro výměnu pneumatik a doplnění paliva, nicméně Mat Mladin zde v nedávné minulosti zvítězil i se strategií čtyř zastávek v boxech. První zastávky by se měly odehrát mezi 22. - 25. kolem.
- před závodem třídy Superbike bylo v Daytoně zataženo, ale nyní dle informací z USA je nad floridskými plážemi již pěkné, slunečné počasí (za deště se v Daytoně nezávodí).
20:00 - Start závodu
Přesně ve 14:00 hodin floridského času (20:00 našeho) byl odstartován 65. ročník motocyklového závodu Daytona 200.
Po startu si nejlépe vede Eric Bostrom, Jason DiSalvo a Miguel DuHamel, která se střídá ve vedení.
Jeremy McWilliams měl problémy s nastartováním jeho stroje, nakonec do závodu odstartoval a prozatím se drží v první desítce (po šesti kolech je sedmý).
8. kolo - Jake Zemke zajel tři nejrychlejší kola závodu a dotáhl se na vedoucí trojici.
10. kolo - Pořadí po prvních deseti kolech: Bostrom, DuHamel, DiSalvo, Zemke, po třech sekundách Josh Hayes, dalších 10 sekund ztráta šestý Eslick se sedmým Aaronem Gobertem, tři sekundy za nimi McWilliams, desítku uzavírá s dalšími dvěma sekundami ztráty Wood s Mayem.
12. kolo - Zemke jde poprvé do čela závodu. Předjel dlouhovedoucího Bostroma, který klesl na třetí místo (za DiSalva).
14. kolo - Bostrom s DiSalvem ztratili v tomto kole tři sekundy (vinou předjíždění pomalejších jezdců o jedno kolo) a odpadli tak definitivně z vedoucí skupiny, kde je nyní již pouze tovární dvojice Hondy - Zemke+DuHamel
16. kolo - Dobře jedoucí Joshua Kurt Hayes dojel dvojici Bostrom, DiSalvo a jde na pátou pozici.
17. kolo - První z továrních Buellů je ze hry, Steve Crevier stojí s poruchou stroje.
18. kolo - Jako jeden z prvních staví v boxech Jeremy McWilliams. Klesá tak na 16. místo. Hned po něm staví na pravidelnou zastávku i jeho týmový kolega Rico Penzkofer (z 11. pozice).
19. kolo - Do čela jde veterán a pětinásobný vítěz Daytony200 Miguel DuHamel. Slovinec Bostjan Pintar se propracoval na 25. místo.
22. kolo - DuHamel malinku s problémy, Zemke jde do čela a dělá na DuHamela 1,2 sekundy během jednoho kola. Josh Hayes jde na čtvrtou pozici, Eric Bostrom začíná ztrácet na pátého DiSalva. McWilliams postupuje opět vzhůru, nyní jede dvanáctý.
23. kolo - DuHamel, DiSalvo a Gobert v boxech. Klesají pořadím, všichni ovšem udrží Top Ten. McWilliams již devátý.
24. kolo - K zastávce do boxů jde Zemke a Hayes. V čele nyní Bostrom, DuHamel druhý.
25. kolo - Bostrom do boxů, v čele opět DuHamel.
28. kolo - Čelo závodu je po první zastávce v boxech. Nyní vede Duhamel o tři sekundy před Zemkem. Třetí je s další ztrátou 8 sekund Josh Hayes. Na čtvrtém místě další tři sekundy vzadu DiSalvo, Další desítku sekund nasbíral šestý Bostrom, sedmý Eslick dalších patnáct sekund vzadu, stejně jako dalších patnáct sekund má osmý May. Devátý McWilliams ztrácí na jezdce před sebou pět sekund, zatímco jeho náskok na desátého Wooda je sedm sekund. Bostjan Pintar je již na 23. místě.
30. kolo - Vedoucí Miguel DuHamel předjíždí o jedno kolo jedenáctého Younga. S plným počtem kol nyní již pouze deset jezdců..
32. kolo - Jediný DuHamel nyní jezdí časy na kolo pod 1:43 minuty a zvyšuje tak své vedení. Nyní vede o sedm sekund před Jake Zemkem. Blíží se polovina závodu.
34. kolo - Hodina od startu, 34 kol absolvovaných. Závod je v polovině a Bostjan Pintar jede na devatenácté pozici. Jeho první návštěva Daytony ve spojení s jeho mladým věkem se mění ve výborný výkon.
36. kolo - Miguel DuHamel opět tahá, nyní zajel prozatímní nejrychlejší kolo závodu 1:42,027.
38. kolo - Jeremy McWilliams v problémech a padá výsledkovou listinou. Po kole za 5 minut klesá Jeremy až do páté desítky.
44. kolo - POZOR! DuHamel v problémech! Havaroval z vedoucí pozice, zvedl stroj a ihned zajel do do boxů. Propadá se na páté místo. Do boxu také podruhé v závodě DiSalvo a Aaron Gobert.
47. kolo - Zemke a Hayes do boxů, Zemke si přesto udrží vedoucí pozici. Takový byl již jeho náskok.
48. kolo - Bostrom a May do boxů. Pintar již šestnáctý!
49. kolo - Eslick a Pintar do boxů k výměně pneu a doplnění paliva. Jeremy McWilliams definitivně odstupuje ze závodu.
50. kolo - První desítka má po druhé zastávce v boxech. Pořadí: Zemke, +16 sec Hayes, +5 DiSalvo, +10 DuHamel, +6 Bostrom, +42 Gobert, +31 May, -1 kolo Wood, Eslick a desátý Gruy. Pintar po zastávce klesl na 22. místo.
52. kolo - DuHamel se již nemůže dostat do své formy z první poloviny závodu. Stále jezdí každé kolo o sekundu pomaleji než vedoucí Zemke a ztrácí tak vidinu rekordního šestého zápisu.
53. kolo - Danny Eslick odstupuje z osmého místa.
54. kolo - S plným počtem kol nyní již pouze šest jezdců. Bostjan Pintar již opět na devatenáctém místě.
55. kolo - Padá Anthony Fania, na dráze je olej a je vyvěšená žlutá vlajka. Nepředjíždí se.
59. kolo - Ve čtvrté zatáčce se uklízí trosky motocyklu a vyteklé náplně, po okruhu krouží Safety Car a jezdci se plouží za ním. Platí pořadí před havárií.
60. kolo - Opět zelená vlajka, jede se dál.
61. kolo - V čele Zemke, 4 sekundy za ním Hayes a další 3 sekundy DiSalvo.
62. kolo - Pouze pět jezdců má plný počet kol, za Zemkem, Hayesem a DiSalvem jede nyní na čtvrtém místě DuHamel společně s Bostromem, ztrácí však na třetí místo již propastných 1:20 minuty.
64. kolo - Poslední čtyři kola, Zemke již kalkuluje s vítězství a pouští si Hayese na 2,5 sekundy.
65. kolo - Hayes za Zemkem již pouze 1,9 sekundy.
66. kolo - Zemke - Hayes .... +1,2
67. kolo - Jede se do posledního kola, bílá vlajka mává a Zemke si drží 1,5 sekundy náskok.
68. kolo - CÍL! 65. ročník závodu Daytona200 skončil vítězí tovární jezdec Hondy Jake Zemke.
CÍLPo chaosu se Safety-carem, který nevjel na dráhu před vedoucího jezdce, ale v polovině startovního pole, které tak rozdělil (proto tak velká ztráta čtvrtého a pátého jezdce), skončila letošní Daytona200 s tímto pořadí v první desítce:
  1.- Jake Zemke (Honda CBR 600RR) 68 kol
  2.- Joshua Kurt Hayes (Honda CBR 600RR) +1,561
  3.- Jason DiSalvo (Yamaha YZF R6) +15,604
  4.- Eric Bostrom (Yamaha YZF R6) +1:31,770
  5.- Miguel DuHamel (Honda CBR 600RR) +1:32,373
  6.- Aaron Gobert (Honda CBR 600RR) -1 kolo
  7.- Geoff May (Suzuki GSX-R600) -1 kolo
  8.- Eric Wood (Honda CBR 600RR) -2 kola
  9.- Blake Young (Suzuki GSX-R600) -2 kola
10.- Will Gruy (Yamaha YZF R6) -3 kola
-------------
20.- Bostjan Pintar (Yamaha YZF R6) -4 kola
-------------
Ani jeden motocykl Buell nedojel do cíle.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist