Tomášková si z Rijeky odváží body za vítězství

Do víkendového podniku seriálu Alpe Adria nastoupila česká motocyklová jezdkyně Romana Tomášková, která si naposledy v Maďarsku zlomila pravé zápěstí. Ruka sice nebyla ještě úplně stoprocentní, ale Tomášková zatnula zuby a v Chorvatsku vyhrála svůj první závod.

Ke třetímu závodu AA jsme vyjeli s obavami, zda bude Romana, pouhý den po sejmutí sádry z pravé ruky, vůbec schopna závod v Rijece absolvovat. Nakonec se ukázalo, že ještě ne zcela zhojené zranění z Pannonie, snad nebude až tak velký problém.

V první kvalifikaci zaostala za svým nejlepším časem z loňska 1´43,223 sekundy sice něco přes dvě desetiny, ale ve druhé už pořádně zabrala a zlepšila se na 1´42,987 sekundy, což znamenalo druhou pozici na startovním roštu.

Hned po startu sobotního závodu, vypsaného na dvanáct okruhů, se zařadila za lídra Gnaniho, který ale při nájezdu do druhého kola havaroval tak nešťastně, že si zlomil obě ruce. Romča se tak dostala do vedení. Svojí pravidelnou jízdou zvyšovala náskok před ostatními až na konečných 49,758 sekundy v cíli. Během závodu zajela i nejrychlejší kolo 1´42,978 sekundy, a průměr 143,774 kilometru za hodinu. Pouze čtyři její soupeři dojeli do cíle se stejným počtem kol.

Romana Tomášková k víkendu v Rijece poznamenala: „Bylo to moje první vítězství v Alpe. Děkuji svému týmu a všem svým sponzorům. Mrzí mě zranění Gnaniho, který mi moje vítězství hodně usnadnil a přeji mu brzký návrat do sedla.“

„Měli jsme ze začátku obavy, zda Romanina ruka vydrží nápor závodu, ale i přes bolesti ke konci závodu, Romča bojovala jako lvice,“ prozradil Pavel Tomášek a závěrem dodal: „Jsem rád, že drobné technické úpravy, které jsme na stroji provedli, se nakonec ukázaly jako cesta správným směrem. Škoda jen zrušeného nedělního závodu. Jsem přesvědčen, že by náš úspěch byl ještě větší a dohnali bychom tak výpadek z Pannonie.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist