Michal Javůrek poprvé na stupních vítězů

Michal Javůrek, kterého jedním ze sponzorů je i server www.racing.motorkari.cz, zvítězil v zahajovacím závodě letošního Přeboru Volné třídy přes 600 ccm.

Motocyklový závodník Michal Javůrek odjížděl na maďarský okruh Hungaroring s vědomím, že právě tento okruh je jeho oblíbeným, a že právě na tomto okruhu by mohl konečně získat své první pódium v kariéře. Jak však probíhal závodní víkend nečekal ani jeden člen Maple Racing Teamu.
V pátek byl na programu první kvalifikační trénink, který se markvartickému jezdci podařilo vyhrát, když byl svým posledním měřeným kolem o 0,2 sekundy rychlejší než jeho nejbližší soupeři. Sobotní část kvalifikace poté „Javor“ zcela ovládl, když k bezproblémovému vítězství v kvalifikaci o jednu sekundu před druhým jezdcem a o dvě před třetím, stačilo Michalovi najezdit pouhá tři kola.
V podvečer přišel konečně první závod roku. Michal do něj skvěle odstartoval a ihned se ujal vedení, které postupně navýšil na bezpečných sedm sekund nad druhým jezdec. Tento odstup si poté zkušeně kontroloval nejen během celého okruhu, ale i za pomocí informací z boxové zdi, kde při průjezdu do každého kola dostával přesné instrukce o tom, jak daleko je jeho protivník. Po jedenácti kolech projel Michal Javůrek vítězně cílem, ve kterém měl náskok na druhého Michala Dokoupila 7,372 sekundy. Tento jezdec byl však hodnocen ve slabší kategorii do 600 ccm, druhý jezdec ze stejné kategorie byl Aleš Halámek, jenž do cíle přijel s odstupem 25,654 sekundy.
Michal Javůrek
Na první závod sezony na Hungaroring jsem odjížděl z dobrým pocitem, je to můj oblíbený okruh, už loni jsem tam dokázal zajet slušné časy a skoro i pódiové umístění. První kvalifikace probíhala po celou dobu dobře, až do několika posledních minut jsem byl na druhém místě. Počkal jsem si na poslední minuty až se uvolní trať a povedlo se zajet dvě rychlá kola, která mě dostala na první místo. Byl jsem rád, ale zároveň jsem byl plný očekávání, jak dopadne druhý kvalifikační trénink. Po dohodě s týmem jsme na tuto kvalifikaci použili nové pneumatiky, které byly připraveny na závod. Nové pryže přinesly očekávaný výsledek a po třech kvalifikačních kolech nebylo třeba dále jezdit, zůstal jsem stát v boxech, šetřil pneumatiku a motorku na závod. Čekal jsem, zda někdo zrychlí natolik, aby ohrozil moje Pole position.
Před sobotním závodem vládla samozřejmě v týmu i u mě částečná nervozita. Startem do zavádějícího kola však byla pryč a já se plně soustředil jen a jen na závod. Do závodu jsem vstupoval s plánem dobře odstartovat, být první v první zatáčce a snažit se poodjet soupeřům.
Start se podařil a já jsem si během prvních tří kol vyjel několika sekundový náskok, který jsem udržel až do konce. Posledních pár kol bylo tak trochu na hraně, začalo mi ucházet zadní kolo, ve kterém mi po vyzvednutí motorky ukazoval tlakoměr pouze číslo 0,8. Takže jsem byl rád, za zdárné ukončení závodu.
Projet první cílem a vystoupit na podium, to byl vzhledem k tomu, že to bylo poprvé, úžasný pocit, který jsem dosud nikdy nezažil a doufám, že se mi to ještě někdy podaří zopakovat. Až do poslední chvíle jsem tomu nechtěl věřit a pořádně mi to začalo docházet až když bylo po všem.
Co bude dál? Cílem pro letošní rok bude co nejlepší umístění v Přeboru ČR ve Volné třídě nad 600 ccm, kterého bych se chtěl kompletně účastnit a popřípadě vložit jeden, dva závody ve třídě Superbike, ale to se teprve uvidí. Záleží na tom jak bude fungovat technika a taky já. Dalším závodem, kterého se zúčastním, bude 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích. Zde jsem před dvěma roky vstupoval do světa závodních motorek, a proto má tento závod pro mě vždy zvláštní nádech. Bude to zároveň jediný trénink před dalším závodem mistráku na Panonii, který je hned následující víkend po Hořicích.
Závodní víkend v Maďarsku hodnotím velice kladně, chtěl bych všem poděkovat za podporu, kterou mi poskytli, zvláště pak firmě Aura engineering. Také děkuji všem členům týmu, kteří byli ochotni se mnou tak daleko jet a věnovat závodům spoustu příprav, práce a osobního volna, za což se jsem velice vděčný.

www.michaljavurek.com

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist