BMW Motorrad Race Trophy 2016: Michal Prášek třetí!

Letošního Race Trophy se zúčastnilo celkem 127 jezdců. Mezi nimi se prosadilo i několik Čechů a hoši po celou sezónu mířili hodně vysoko…

Kapitoly článku

BMW toto Mistrovství pořádá již třetím rokem. Jde o různé soutěže, ve kterých jezdci závodí na stroji S1000RR. BMW Motorrad Race Trophy tak letos jezdilo 127 jezdců z 25 různých Zemí. Týmů bylo 83 ve 27 jednotlivých třídách. Vyhlášení nejlepších patnácti jezdců proběhlo v Mnichově a to stylově v muzeu BMW. Celkem výrobce BMW rozdal na prize money 100 000 EUR.
Celkovým vítězem se stal Kanaďan Jordan Szoke, který nasbíral 450 bodů a se svým týmem Mopar Express Lane BMW Superbike Team tak završil perfektní sezónu v kanadském šampionátu superbiků (CSBK). “ Je to pro mě opravdu cenné vítězství a moc to pro mě znamená. Jsem hrdý, že mohu takto reprezentovat Kanadu a ukázat světu, že i u nás se jezdí kvalitní závody. BMW Race Trophy je perfektní mistrovství, které spojuje jezdce na strojích BMW po celém světě a jsem rád, že mohu být součástí. A prize money jsou pro jezdce samozřejmě obrovskou podporou.”
Druhé místo obsadil Vincent Lonbois z Belgie s 447.36 body a třetí byl náš Michal Prášek, který jezdil třídu Alpe Adria Road Racing Championship v týmu Rohac and Fejta motoracing team. Michal si po celou sezonu vedl výborně a do poloviny mistrovství to vypadalo, že by mohl i zvítězit celkově. Loni skončil pátý a tak letošní třetí místo je opět zlepšení a výborný výsledek. Škoda že přišly, trochu paradoxně v Mostě, problémy s pneumatikami kde se ztratilo několik bodů. Nicméně, aspoň už měl v garáži namísto jedné motorky, rovnou dvě litrová báva a tak i do sezony 2017 vstoupí se svým týmem, který má na starost i přítomný Pavel Roháč, v plné síle.

“S podporou od BMW jsem velmi spokojený a nejde jen o prize money. Vlastně žádný jiný výrobce nic podobného nepořádá. Letos jsme pomýšleli hodně vysoko, jezdilo se mi dobře a vypadalo to i na první místo, škoda těch několika problémů s pneumatikama. Na to si příští rok dáme pozor. Rok 2017 je pro mě tedy jasný, opět BMW a Alpe Adria.” Michal si závody neskutečně užívá a s Pavlem Roháčem tvoří nerozlučnou dvojku. Když tyhle kluci vypráví o motorkách, je vám jasný, že mají srdíčko. Součástí týmu jsou navíc i jejich drahé polovičky, která kluky doprovází na závodech.
Heiner Faust, viceprezident pro prodej a marketing BMW Motorrad samozřejmě poblahopřál všem zúčastněným a dodal, že především jezdci a týmy jsou ti, kteří tvoří závodní rodinu BMW. A tímto jim poděkoval za skvělou reprezentaci značky BMW po celém světě. Celý šampionát se rok od roku snaží zlepšovat a samozřejmě je s tím spojené i to, že motocykl S 1000RR tak dostává v továrně obrovskou pozornost.
Dalším úspěšným českým jezdcem byl Lukáš Pešek týmu IVR BMW Motorrad CSEU na celkovém desátém místě, rovněž v závodu Alpe Adria. Lukyho jsme se zeptali na pár otázek:

Jak jsi spokojený s podporou, kterou továrna BMW dává jezdcům různých šampionátů?
Luky: Jsem spokojený moc.V první řadě každá koruna na zimu dobrá. Letos jsem
byl poprvé na vyhlášení BMW Trophy v Mnichově a musím uznat, že to byl příjemný
večer. Nádherné místo v Muzeu BMW, kde potkáváte kamarády i jezdce, které znáte jen z výsledků nebo fotek.

Co je fyzicky náročnější, zvládnout prototyp MotoGP nebo těžší stroj třídy WorldSBK?
Luky: Myslím, že v tom rozdíl takový není. Neměl jsem možnost jet v Moto GP na motorce, která by byla stoprocentně funkční a tak musím říct, že na BMW S 1000RR se mi jede o mnoho lépe a závodění mě opět baví.


Jaký závod byl pro tebe letos nejlepší a který naopak nejhorší?
Luky: Každý závod byl dobrý a každý jsem si užil maximálně. Nejlepší co do výsledku byl Ochersleben 8H, kde jsme dojeli třetí jen ve dvou jezdcích. A to zároveň bylo i nejhorší :), protože jsem byl úplně KO. Poprvé jsem zažil co dělá moje tělo, když se dostanu za hranice svých sil.

Pro nadcházející sezonu je vše připraveno tak, aby to byl znovu boj o přední příčky?
Luky: Snad ano,budeme dělat s týmem IV racing vše proto aby to tak bylo.
Co v roce 2017? Znovu BMW a Alpe Adria?
Luky: Ano, znova BMW a Alpe Adria s týmem Viktora Nosse (IV racing). Cítím se v tomto týmu opravdu dobře a vytvářejí mi i kvalitní podmínky k závodění a není tedy důvod něco měnit.

Jak budeš trávit čas přes zimu? Trenink i odpočinek, případně doléčení nějakých zdravotních problémů?
Luky: Už jsem začal s fyzickou přípravou, ale jak přišly mrazy, tak jsem to trochu odmarodil. Takže teď začnu znovu, času je dost a proto jde příprava kombinovat i s různými výlety (dovolenou). Ale už teď se těšim na motorku, už mi to dost chybí.

A nakonec ještě vyjádření Matěje Smrže, který jezdil British Superbike Championship (BSB):

“Soutěž BMW Race Trophy respektuji a ctím dobrý nápad výrobce motocyklů BMW, ale jinak to moc neprožívám. Není to soutěž pro kterou závodím a ani nevypovídá o schopnostech jezdců. Jak jsem ale řekl na začátku, výrobce to vymyslel chytře, motivuje všechny jezdce na světě k tomu, aby měli důvod koupit si BMW. Jinak na BMW se mi jede dobře, ale potřebuji na ní víc kilometrů. Moje poslední dvě sezóny právě na S1000RR nepatřily mezi ty nejlepší. Naštěstí pokračuji na stejném motocyklu a opět v seriálu British Superbike, v příštím roce ale ve třídě Superstock. Těším se a věřím, že si po dlouhé době spravím chuť a opět si dokážu, že ještě nepatřím do "starého" železa. :-)”

Tabulka umístění jezdců v roce 2016

Informace o redaktorovi

Tomáš Procházka - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Motokatalog.cz



TOPlist