Cena města Jičína se jede tento víkend

Auto moto klub Český ráj Jičín tento víkend pořádá jubilejní desátý ročník motocyklových závodů, ve kterých se o body do přeboru České republiky utkají historické motocykly a sidecary, ale k vidění budou také závody třídy Sportproduction 125 a Jawa 50.

Auto moto klub Český ráj původně plánoval závody na termín 8.- 9. června, ale museli závod přeložit o týden později kvůli tomu, že se uprostřed areálu závodiště nachází volební místnost. Jubilejnímu desátému ročníku tedy již nic nestojí v cestě a fandové klasických motocyklů mohou vyrazit do brány Českého ráje, kde se závody uskuteční na již tradičním městském okruhu o délce 3300 metrů. V pátek proběhnou technické a administrativní přejímky a i když se nebudou zatím na trati odehrávat žádné souboje, tak v případě, že přijedete už před začátkem víkendu, nudit se nebudete – vždyť u závodů historických motorek je podrobná prohlídka těchhle skvostů v depu stejně zajímavá jako klání na trati. Celou sobotu se bude trénovat a nedělní akci kolem půl deváté zahájí warm-upy, pak už program s krátkou pauzou na oběd pofrčí až do pozdních odpoledních hodin. Ve všech kategoriích historických strojů se piloti utkají do přeboru České republiky v tzv. jízdě pravidelnosti historických závodních motocyklů, a o jejich pořadí tak rozhodne nejmenší časový rozdíl mezi zajetými koly, zatímco o úspěchu v kategorii Sportproduction 125 (která se jede jako mistrovství ČR na přírodních okruzích) a třídě Jawa 50 rozhodně pořadí jezdců při projetí cílem.

Profil tratě není sice nijak náročný a na trati jsou pouze tři zatáčky a jeden retardér, ale diváci mají možnost se dostat do těsné blízkosti tratě, ale i volně přístupného depa, kde se budou moct pokochat pestrou paletou motocyklů. K vidění budou téměř stoleté skvosty BSA, Sunbeam, Rudge, Norton, či Matchless, stejně jako historické, ale pekelně ostré speciály, které se proháněly po domácích, evropských a světových okruzích (osobně se nejvíc těším na uječené dvoutaktní padesátky kategorie L) ale i upravené cestovní stroje, tzv. Clubsporty, které v podstatě vychází z podobných myšlenek, jako současné superbiky. Hodně atraktivní podívanou určitě předvedou akrobaté se sidecary, kterých se na trati předvede více než dvě desítky.

Pokud se chystáte do Jičína vyrazit, veškeré aktuální informace najdete na webu AMK Jičín.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist