Sobotní předkrm na hořických zatáčkách

I když se včera na na hořickém okruhu ještě nezávodilo, všichni diváci museli být stoprocentně spokojeni. Perfektní počasí, skvělá podívaná, prostě sobota jak ze žurnálu!

Kdo v sobotu v Hořicích chyběl, může si dnes všechno nahradit. Vlastně nejenom nahradit, vždyť v neděli bude na závodě 300 zatáček Gustava Havla k mání ještě daleko lepší zábava. Ale i v sobotu se děly veliké věci. Ve dvou kvalifikacích se rozhodlo o postvení na startovním roštu a dosažené časy slibují velkolepé boje. Ráno od devíti do půl jedenácté se odjedou warm-upy a po slavnostním zahájení se jako první (nástup na start v 11.20 hodin) představí jezdci třídy Sportproduction 125. V nich byl včera nejrychlejší Pert Kolář, ale jen o fous před Radkem Chlíbkem. Tyto dva Aprilia-many v první lajně doplní Mirek Sedlo a Marek Zíma, skvělou devátou pozici (ze čtyřiatřiceti kvalifikantů) si zajistila Anežka Svobodová.

Druhý závod bude pořádný mazec. Ve 12.10 jde na start totiž kubatura do 600 ccm, ve které bylo přihlášeno tolik pilotů, že se jejich kvalda musela rozdělit do dvou částí. Pole position si zajistil Jirka Brož, který jako jediný zajel čas pod 2:20. Největším soupeřem mu bude loňský vítěz téhle kubatury, kterým je Brit Michael Pearson. Své ale budou chtít určitě říct i třetí Michal Jiroš, čtvrtý Kamil Holán, Michal Chalupa, Michal Salač, James Mc Bride.........
Třetí v pořadí (13.00 hodin) půjdou na start veteráni, a to společné třídy klasik 350 ccm a 500 ccm. Jména jako Víťa Hatan, Rolf Blatter, nebo Jan Volák slibují skvělou podívanou, i když jde o mašiny (i piloty), které (kteří) již něco pamatují.

Ve 13.50 přijdou ke slovu klasické dvoutakty. Pojedou dohromady kubatury 125 GP a 250 GP, takže nepřipadá v úvahu, že by se (třeba jen malou chvilku) na trati něco nedělo. Dva Britové (poleman Mark Kelly a třetí Davy Morgan), druhý Němec Wolfgang Schuster a náš Patrik Kolář, toť složení první lajny.
Těsně před třetí hodinou se nad Hořicemi rozehřmí pořádný rachot. Jasně, na startu se budou řadit monaři, kteří pojedou o body do mistrovství republiky. K tradičním adeptům o hořické věnce v kubatuře Supermono (Němci Johannesu Kehrerovi a Liboru Kamenickému) se zítra určitě přidá i Jan Pavlíček a Jiří Lefan, kterým jejich dnešní výkony zajistily první řadu startovního roštu.

Nejlepší nakonec! S úderem čtvrté hodiny se na startu začnou rovnat piloti té nejsilnější kubatury, tedy volné nad 600 ccm. To, co v sobotu na trati předváděl Brit Michael Pearson, bylo neuvěřitelné. Ve kvalifikaci zajel naprosto nevídaný čas (2:17,813 sekundy) a dal tak jasně najevo, že se zítra porve nejenom o vítězství, ale i o zapsání nového traťového rekordu. Odstupy na dalších místech jsou fakt nevídané - 3,668 (druhý Kamil Holán); 3,704 (třetí Jirka Dražďák) a 4,076 (čtvrtý Víťa Bican). Kdo má slabší nervy, ať zítra radši zůstane doma!

Časový harmonogram berte s rezervou, na každých závodech dochází k určitým změnám, tím spíše na přírodním okruhu. Počasí zatím v sobotu přálo a i když meteorologové pro dnešek trošku straší, v sobotu se s předpovědí o dešti také sekli - nespadla ani kapka! Určitě dnes přijeďte, protože i když na vás tady bude čekat report a fotky, naživo je to mnohem, ale mnohem lepší. Takže dnes nashle v Hořicích!

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist