Zlatá přilba 2010

Tak se konečně dočkal! Dánský plochodrážní šaman Nicki Pedersen (33) má za sebou čtyři tituly mistra světa, vyhrál několik závodů prestižní Grand Prix, ale ještě nikdy si nemohl na hlavu nasadit legendární Zlatou přilbu. Až nyní v neděli!

Kapitoly článku

Pedersen ve finále 62. ročníku Zlaté přilby města Pardubic po ne zrovna oslnivém startu prorazil švédský dvojblok Fredrik Lindgren, Andreas Jonsson, využil zaváhaní Američana Grega Hancocka a protknul cílovou jako první. Pak už mohl jen slavit a rozdávat jeden rozhovor za druhým. Nejlepší z Čechů byl tentokrát Aleš Dryml, který navzdory zranění ramene z vylučovacích jízd, vyhrál malé finále a obsadil sedmé místo.

„Je to fantastický závod, moc jsem si to užil,“ řekl Pedersen, který byl předtím nejblíž k zisku zlaté trofeje v roce 2006, kdy ve svítkovském finále dojel třetí.„Neměl jsem nejlepší start, ale podařilo se mi všechny předjet. Manželka mi říkala, že snad nikdy neskončím, dokud nevyhraju Zlatou přilbu. Ani teď se ale do plochodrážního důchodu rozhodně nechystám. Už se nemůžu dočkat, až si tu helmu nasadím na hlavu.“ Pedersen se stal pátým Dánem, který ve slavném pardubickém závodě triumfoval.

Na startu se nakonec objevilo celkem dvanáct českých jezdců, do čtvrtfinále se jich ale z vylučovacích jízd dostalo jen pět. Nejlépe si vedl domácí závodník Aleš Dryml, který s osmi body

postoupil do semifinále jako jediný z Čechů. Tam ale obsadil ve druhé skupině čtvrté místo s pěti body a finále mu uniklo. Nezopakoval tak své třetí místo z roku 2005. „Měl jsem dnes celý závod pocit, že jsem byl pořád někde špatně nebo pozdě. Nějak mi to prostě nejelo,“ prohlásil po semifinále Dryml. Změnil proto nastavení motocyklu, což se mu vyplatilo a v malém finále kraloval. „Tam už jsem měl konečně pocit, že to jelo. Škoda. Vyhrát malé finále je hezké, ale celkově je to zklamání,“ litoval promarněné šance.

Škoda, že mezi 36 jezdci, kteří se postavili na start, letos chyběly další avizované hvězdy jako například Australan Jason Crump nebo letos ve fantastické formě jezdící Polák Jaroslaw Hampel. Předem se vědělo, že nepřijede čerstvý mistr světa Tomasz Gollob, který podle svých slov nemá pardubickou dráhu zrovna v oblibě. Nedařilo se dalšímu Dánovi Hansi Andersenovi, který spolu s Australanem Chrisem Holderem jako jediní ze sedmi přítomných stálých jezdců mistrovství světa vypadli již ve čtvrtfinále.

Zlatá přilba je nejdéle pořádaným plochodrážním závodem světa. Díky systému více jízd se považuje za nejspravedlivější na světě. Z Čechů se zde naposledy podařilo vyhrát v roce 1996 Tomáši Topinkovi.

Zlatá přilba, finále:
1. Nicki Pedersen (Dán.), 2. Fredrik Lindgren, 3. Andreas Jonsson (oba Švéd.), 4. Kevin Wölbert (Něm.), 5. Greg Hancock (USA), 6. Christian Hefenbrock (Něm.)

Malé finále:
1. Aleš Dryml (ČR), 2. Grzegorz Walasek (Pol.), 3. Nils Kristian Iversen (Dán.), 4. Jurica Pavlič (Chorv.), 5. Kenneth Bjerre (Dán.), 6. Matej Ferjan (Maď.)

Semifinále:

Skupina 1: 1 Pedersen 10, 2 Hancock 8, 3. Hefenbrock 7, 4. Iversen 7, 5. Walasek 5, 6. Pavlič 3

Skupina 2: 1. Lindgren 10, 2. Jonsson 9, 3. Wölbert 7, 4. Dryml 5, 5. Ferjan 4, 6. Bjerre 2


Nedělní Zlaté přilbě předcházely dva důležité „mládežnické“ podniky: poslední závod letošního mistrovství světa jezdců do 21 let a 36. ročník Zlaté stuhy juniorů.

Světový titul mezi jednadvacetiletými nakonec obhájil z loňska Australan Darcy Ward. V Pardubicích se ale pořádně nadřel, když si korunu zajistil až v dodatkové jízdě se třemi závodníky na startu. Ward, Polák Maciej Janowski a Lotyš Maksims Bogdanovs totiž měli po třech podnicích MS stejný počet 30 bodů. Nejlepším z našich byl jak v posledním závodě, tak i celkově Matěj Kůs. Se svým výkonem ale nebyl příliš spokojen, skončil s pěti body jedenáctý. Celkově to letos stačilo na 13. pozici se ziskem 14 bodů.

Pořadí pardubického závodu:
1. Maciej Janowski, Polsko 14
2. Darcy Ward, Austrálie 13
3. Martin Vaculík, Slovensko 12
4. Kevin Wölbert, Německo 10
5. Jurica Pavlič, Chorvatsko 10
6. Dennis Andersson, Švédsko 10
7. Maksims Bogdanovs, Lotyšsko 9
8. Patryk Dudek, Polsko 8
9. Patrick Hougaard , Dánsko 8
10. Rene Bach, Dánsko 6
11. Matěj Kůs, ČR 5
14. Václav Milík, ČR 4
15. Jan Holub, ČR 1
17. Roman Čejka, ČR 0
18. René Vidner, ČR 0

Konečné pořadí MS jezdců do 21 let pro rok 2010:
1. Darcy Ward, Austrálie 30+3
2. Maciej Janowski, Polsko 30+2
3. Maksims Bogdanovs, Lotyšsko 30+1
4. Patrick Hougaard , Dánsko 27
5. Martin Vaculík, Slovensko 26
6. Jurica Pavlič, Chorvatsko 24
7. DennisAndersson, Švédsko 21
8. Rene Bach, Dánsko 20
9. Artjom Laguta, Rusko 18
10. Kevin Wölbert, Německo 18

13. Matěj Kůs, ČR 14
15. Václav Milík, ČR 4
21. Jan Holub, ČR 1

Vítězem 36. ročníku Zlaté stuhy juniorů se stal lotyšský jezdec Maksims Bogdanovs, který v šestičlenném finále dokázal porazit Dána Lasse Bjerreho, Rusa Artěma Lagutu, Švéda Ludwiga Lindgrena, našeho Michaela Hádka a Poláka Tobiasze Musielaka. Předchozí jízdy poznamenaly brutální havárie Václava Milíka, Ludwiga Lindgrena a Dina Kovačiče, které se naštěstí obešly bez vážnějších zranění jezdců. O to větší uznání patří Lindgrenovi, který s bolavým zápěstím stačil ještě ve finále urvat čtvrté místo.

Finále Zlaté stuhy 2010:

1. Maksims Bogdanovs, Lotyšsko (před finále 15 bodů)
2. Lasse Bjerre, Dánsko 15
3. Artěm Laguta, Rusko 16
4. Ludwig Lindgren, Švédsko 10
5. Michael Hádek, ČR 14
6. Tobiasz Musielak, Polsko 11

9. Jan Holub, ČR 9
11. Václav Milík, ČR 6
12. Roman Čejka, ČR 6
16. Michal Dudek, ČR 3
19. René Vidner, ČR 1

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist