Extraliga v novém kabátě

Ve čtvrtek, 10.4.2008, se v pražském Paláci Aventin uskutečnila tisková konference AK Markéta při PSK Olymp Praha u příležitosti zahájení nového ročníku naší nejvyšší plochodrážní soutěže- extraligy družstev. Ta má pro své příznivce připraveno několik novinek. Tou největší je změna formátu závodů, která vychází z pravidel světového šampionátu týmů – World Cupu – ve kterém startují 4 týmy po 5 jezdcích na 25 rozjížděk, přičemž jeden z jezdců v týmu a šestý náhradník musejí být čeští junioři do 21 let s licencí AČR.

Dalším novým a atraktivním taktickým prvkem je nasazení tzv. „jokera“, kterému se dosažené body v jízdě zdvojnásobí. Tuto výhodu, která bezpochyby učiní závody vyrovnanějšími, může manažer týmu v závodě použít jen jednou, a to pouze tehdy, pokud jeho tým prohrává s vedoucím celkem o 8 a více bodů.



Extraliga plochodrážních družstev je nově také rozdělena na 2 části. V té základní odjede každý tým celkem 4 závody. Do nadstavbové části, jeté rovněž na 4 závody, postupují 4 nejlepší týmy z části základní, které budou mezi sebou bojovat o titul. Vítěz části základní si do tabulky části nadstavbové zapíše 4 body, druhý celek 3 body, třetí 2 body a čtvrtý 1 bod.

Nejvyšší česká plochodrážní soutěž družstev startuje v úterý, 15.4 od 18.00 svým prvním kolem na stadionu Markéta v Praze. Domácí PSK Olymp tu bude hostit obhájce titulu z Plzně, dále jezdce Slaného a Mšena. Diváci se mohou těšit na atraktivní podívanou, které bezpochyby přispějí v ČR nově instalované vzduchové bezpečnostní bariéry, jež umožní jezdcům riskantnější jízdu tzv.“na krev“ v zatáčkách.

AK Markéta při PSK Olymp Praha

Na tiskové konferenci sdělil vedoucí klubu JUDr. Petr Ondrašík také cíle AK Markéta pro tuto sezonu. Hlavním cílem obstát v extralize a také zajistit větší bezpečnost jezdcům. Autoklub investoval nejen do již zmíněných nafukovacích bariér, ale také do rekonstrukce osvětlení, ozvučení a bezpečnostní signalizace podél trati. Dalším cílem je příprava reprezentantů České republiky pro mistrovství světa a mistrovství Evropy. Proto také PSK Olymp Praha jako jediný nemá ve svém kádru angažovány žádné zahraniční jezdce, právě aby co nejvíce adeptů na reprezentační „dres“ dostalo šanci se pravidelně utkávat s kvalitními soupeři v rámci extraligy. Klub se také chce více zaměřit na výchovu začínajících plochodrážníků, kterým by se mělo dostávat větší péče než v letech minulých.
V Praze „Na Markétě“ se také mimo šesti národních závodů pojedou i dva závody mezinárodní. Vrcholem sezony zde bude 2.8 opět FIM Czech Republic Speedway Grand Prix- vrchol celosvětové plochodrážní scény. Zde má Česká republika jednoho stálého zástupce – Lukáše Drymla, ale také letos poprvé Luboše Tomíčka, zástupce domácího PSK Olympu Praha, který by se jako první náhradník světové GP mohl na této scéně častěji objevovat. Když k těmto dvěma stálým jezdcům připočteme ještě jednoho jezdce na divokou kartu a dva jezdce náhradní, budeme mít při GP České republiky celkem solidní zastoupení a čeští jezdci tak budou mít šanci porovnat své kvality se světovou špičkou.

Druhým mezinárodním podnikem zde bude jubilejní 40. ročník memoriálu Luboše Tomíčka, který se pojede 6. října, den po Zlaté přilbě v Pardubicích. Pořadatele již, podle slov JUDr. Ondrašíka, sám kontaktoval Dán Nicki Pedersen, elitní světový závodník a celkový vítěz světové Grand Prix z loňského roku, který se minulého 39. ročníku Tomíčkova memoriálu nemohl účastnit vinou zranění. O dalším obsazení se rozhodne v průběhu sezony, ale již teď se diváci mohou těšit na atraktivní podívanou.

Soupiska PSK Olymp Praha pro extraligu:

FRANC Josef, 29 let
GALLIANI Antonín, 23 let
JAROŠ Jan, 23 let
ONDRAŠÍK Pavel, 32 let
RYMEL Adrián, 32 let
TOMÍČEK Luboš, 22 let
WOLFF Richard, 31 let
GAVENDA Martin, 20 let
KŮS Matěj, 18 let
VANDÍREK Adam, 20 let




Program extraligy družstev 2008

Základní část

15.4. Praha, Plzeň, Slaný, Mšeno (stojí Pardubice)
30.4. Pardubice, Slaný, Mšeno, Praha (stojí Plzeň)
28.5. Plzeň, Mšeno, Pardubice, Slaný (stojí Praha)
18.6. Slaný, Praha, Plzeň, Pardubice (stojí Mšeno)
22.6. Mšeno, Pardubice, Praha, Plzeň (stojí Slaný)

Nadstavbová část

6.8., 27.8., 10.9., 24.9.2008

Termíny pro své domácí závody si 4 postupující celky vyberou 22.6. podle pořadí po základní části.

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist