Ital Leonardo Barberis ovládl chebskou Rival Trophy

V seriálu Rival Trophy došlo na první mezinárodní měření sil, když ke třetímu závodu do Chebu přijela hodně silná italská výprava. I když všichni jezdci továrního týmu PBS Factory byli hodně silní, tak naši střelci se rozhodně nenechali zahanbit a svedli s nimi skvělé a vyrovnané bitvy - snad s výjimkou jediného – pitbikového specialisty Leonarda Barberise.
 

Kapitoly článku

Pokud jsem v pozvánce na třetí díl seriálu Rival Trophy psal, že její promotér, tedy agentura Motorvillage 69, stále posouvá tenhle seriál na vyšší úroveň, tak chebský závod mi dal jednoznačně za pravdu. Počasí se sice snažilo tuhle snahu narušit, ale vše nakonec vyšlo na jedničku. Na západě Čech veškeré dění začalo už pátečními volnými jízdami, kdy na autodrom dorazil tovární tým PBS Factory, v němž byli zastoupeni jak piloti na pitbicích, tak strojích kategorie MiniGP. Už při volných jízdách se Italové nejenom seznamovali s tamní tratí, ale spolu s tuzemskými jezdci také konzultovali plno věcí v oblasti nastavení jejich strojů i jízdního stylu - zkušeností totiž mají na rozdávání a je skvělé, že se nebáli o ně podělit. U nás je závodění na pitbicích bráno většinou jako hobby zábava, případně trénink na jízdu na „velkých“ motorkách, a většina závodníků využívá svůj „velký“ jízdní styl, zatímco v Itálii se tyto závody staly svébytnou a plnohodnotnou sportovní disciplínou a odpovídá tomu i specifický jízdní styl, daný těmto menším motorkám.

Celý dvoudenní program se nesl hlavně ve znamení střídání počasí, nestálých podmínek na trati, dilemat, jaké pneumatiky použít také jejich neustálého přezouvání – našli se dokonce jezdci, kteří během dvou dnů nejeli dvě jízdy za sebou na stejných pneumatikách! Ale i tohle zkrátka patří k závodění a ti nejlepší ukázali, že pro ně není problém se na takto rozdílné podmínky bez problémů adaptovat. Jak už jsem před chvilkou zmínil, největší pozornost na sebe v Chebu přitáhnul Ital Leonardo Barberis, který zcela opanoval kategorii Pitbike PRO a Michalu Práškovi, který v průběhu sezóny vcelku suverénně dominoval, naděloval kolem dvou sekund na kolo jak ve kvalifikaci, tak během závodů. Nebylo to ale proto, že „Prašule“ by byl někde ve středu startovního pole – vždyť v celkovém pořadí skončil na druhém místě! Rozhodně ale nebral tuhle „porážku“ nijak tragicky, naopak se snažil od italského pitbikového specialisty něco přiučit a i díky tomu svůj čas dokázal během dvou dnů zlepšit o více než dvě sekundy – i to dokazuje, jaký přínos má konfrontace našich závodníků se zahraniční špičkou. Chebské stupně vítězů dokompletovat mladý Jakub Horyna, který se ve svých třinácti letech čím dál pevněji usazuje v pozici české pitbikové dvojky a nejspíš nebude dlouho trvat a Michal s ním bude mít čím dál více starostí.

Kategorie Pitbike FAST v průběhu sezóny zaznamenala veliký vzestup jezdecké úrovně a jsou v ní k vidění nejenom skvělé souboje, ale nejrychlejší piloti téhle „prostřední“ třídy v průběhu celého víkendu dosahovali takové časy, které by stačily na souboje v elitní třídě mezi profíky! I na tomhle progresu se určitě podílela návštěva z Itálie, protože v obou závodech byla na čele dvojice s příjmením Sala. Zatímco pro stříbro si dojel Fabrizio, který se jinak specializuje na závody skútrů, tak oba závody vyhrála jeho dcera Giulia Sala. Do soubojů s nimi se však naprosto vyrovnaně zapojili i naši střelci, ze kterých určitě nejvíc zářil hlavně Václav Kahl, který v obou jízdách dojel na třetím místě a stejnou příčku tak obsadil i na stupních vítězů. Ve skvělém světle se předvedli také Zdeněk Stádník, Pavel Čepl a Josef Doležal, kteří se s Kahlem a italskou dvojicí otce a dcery Salových zapojili do bitev o třetí příčku.

Genderoví puristé by z výsledků chebského závodu Rival Trophy určitě měli určitě velkou radost, protože ze tří pitbikových kategorií dokázaly hned dvě ovládnout zástupkyně něžného pohlaví! Po vítězství Giulie Sala totiž ve třídě Pitbike OPEN dokázala všechny svoje soupeře pokořit Michaela Hromádková, která vyhrála první jízdu a v té druhé po strhující bitvě o vítězství dojela o pár centimetrů za ostříleným roadracerem Lubošem Jelínkem st. Přestože byla po závodě penalizována pěti vteřinami za předčasný start, tak vystoupila na stupně vítězů úplně nejvýše spolu se stříbrným Jelínkem a bronzovou Dominikou Bušovou, která tak potvrdila to, že to ženy s vyhlášením „dívčí pitbikové války“ myslí opravdu hodně vážně.

V podkategorii LADIES vyhrála Giulia Sala před Veronikou Častulíkovou a Jaroslavou Kubištovou, mezi mladými nadějemi JUNIOR se nejvíce radoval Jakub Horyna před Štěpánem Kohoutkem a Giulií Sala, která si tak z Chebu odvezla celkem tři poháry. V žádné kategorii není dosud rozhodnuto o pořadí na prvních příčkách, takže o prvních šampiónech se rozhodne až v posledním závodě, který se oproti původnímu termínu o den posunul na neděli 13. září ve Vysokém Mýtě.

 

Průběžné pořadí šampionátu

Pitbike PRO

Pitbike FAST

Pitbike OPEN

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist