Sobota patří ME družstev Classic motocross v Pacově

Známá a oblíbená motokrosová trať v Pacově bude opět hostit závody Mistrovství Evropy! Tentokrát se jedná o jednorázový závod ME družstev ve třídě Classic Motocross. Na dobových motocyklech budou na Propadě závodit jezdci z patnácti zemí Evropy a dokonce i z USA a Kanady. Akce se uskuteční v sobotu, 15. září a pořadatelem závodu je zkušený AMK Pacov v AČR.

Classic motocross za sebou letos má třídílný seriál ME jednotlivců. Jelo se v Dánsku, Anglii a v Německu a Česká republika má jednoho mistra Evropy – Davida Říhu v nejmladší jezdecké kategorii 30+.

V Pacově se bude bojovat v celkem pěti kategoriích, kde je kromě stáří motocyklu rozhodujícím limitem i věk závodníka. Třídy jsou vypsány pro věkové kategorie 30+, 50+, 60+, 66+ a 72+. Jezdci budou závodit na strojích ze šedesátých a počátku sedmdesátých let minulého století a fanoušci se mohou těšit nejen na slavné motocykly české výroby ČZ, Jawa nebo ESO, ale i třeba na stroje zahraničních značek BSA, Greewes, Husqvarna, Matchless, Bultaco, Maico, Ariel a další. Družstva jsou tvořena čtyřmi jezdci, každý absolvuje dvě rozjížďky a dva nejhorší výsledky se škrtají. Za Českou republiku nastoupí mj. legendy motokrosu jako např. Jiří Stodůlka, Miroslav Hanáček či Miroslav Kučírek, v mladších věkových kategoriích pak úřadující Mistr světa ve třídě Veterán Martin Žerava, zmíněný David Říha nebo Radek Toman.

Zástupce jezdců ECMO (European Classic Motocross Organisation) pro ČR Miroslav Nejedlý k tomu říká: „Těší mě, že se nám po šesti letech opět podařilo dostat závod ME družstev do České republiky a jsem moc rád, že je to právě v Pacově, kde je zaručena vysoká pořadatelská kvalita. Pořádající země má možnost postavit dvě družstva, což se nám mimo padesátníků zdařilo obsadit ve všech kategoriích. Pojedou ti nejlepší jezdci, co u nás v daných třídách momentálně máme, tak věřím tomu, že bychom mohli urvat nějaké ty vavříny…!“ neskrývá optimismus sám jezdec prvního družstva kategorie 60+.

Kvalitně připraven je i pořadatel AMK Pacov v AČR. Detaily nám k tom sdělil hlavní pořadatel závodu Jan Smolek: „Trať je upravena tak, aby to odpovídalo věku motocyklů i jejich jezdcům. Je zkrátka šitá na míru tomuto závodu – srazili jsme hrany skoků, odstranili proskakováky, usnadnili jsme průjezdy zatáček, atd. V depu budou mít fanoušci možnost potkat mnohé legendy českého motokrosu i endura a získat třeba jejich autogram - téměř všichni pozvaní potvrdili svou účast. Diváci budou navíc moci shlédnout zajímavé motokrosové stroje nejrůznějších značek z 60. a 70. let minulého století, které kdysi brázdily evropské i světové tratě. Zajištěn bude i program pro děti, chybět nebude ani bohaté občerstvení. Slavnostní vyhlášení závodu se uskuteční ve 20 hodin ve velkém party stanu,“ představuje opravdu pestrý sobotní program zkušený pořadatel.

Zde je ještě jedna důležitá informace ohledně příjezdových komunikací – odbočka ze silnice 1. třídy č. 19 přes obec Eš je momentálně uzavřena, příjezd k závodišti tak bude možný pouze od Pacova.

Vstupné činí 150CZK, děti do patnácti let zaplatí 80CZK a děti do deseti let mají vstup zdarma.

Tréninky jsou v Pacově v sobotu 15.září 2018 od 8:00 hodin. Slavnostní zahájení a nástup jezdců je naplánován na dvanáctou hodinu a první odpolední jízda odstartuje ve 13:00 hodin.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zeke11 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist