Antonio Cairoli dvojnásobným mistrem Itálie

Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory Racing Team) si do své obrovské sbírky úspěchů přidal další. V posledním kole třídilného seriálu Internazionali d’Italia MX si zajistil hned dva domácí tituly, a to v kategoriích MX1 a Elite. Italský veterán tak může konstatovat, že je na úvodní závod mistrovství světa, které se jede už poslední únorový víkend v Kataru, skvostně připraven.

Osminásobný mistr světa si kromě věnců a medailí odvezl z Ottobiana i šek na 50 000 euro, což jsou prize money, o kterých se v jiných evropských šampionátech nikomu z jezdců ani nesnilo. Mezinárodním mistrem Itálie ve dvěstěpadesátkách se stal supertalentovaný, teprve šestnáctiletý Španěl Jorge Prado Garcia (Red Bull KTM Factory Racing Team). A titul ve třídě do 125 ccm, ve které se v Ottobianu 10. a 11. místem skvěle předvedl český jezdec Petr Polák (KTM), si zajistil Ital Gianluca Facchetti (Husqvarna Maddii).

Cairoli, který vyhrál předchozí dva závody (oba doublem), neponechal nic náhodě a získal holeshot v závodě třídy MX1. Pak ale udělal menší chybičku a přenechal vedení Belgičanu Jeremy Van Horebeekovi (Monster Energy Yamaha Factory). Za nimi došlo k hromadné havárii, do které se mj. zapletli úřadující mistr světa Slovinec Tim Gajser (HRC Honda) a Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing team). Zatímco Gajser se zvedl a v závodě pokračoval, pro Nizozemce, který se právě vrátil se svou KTM SX-F 450 na motokrosové tratě po lehčím zranění, to byla konečná.

Van Horebeek už si udržel vedení až do cíle a vyhrál s náskokem téměř deseti sekund na Cairoliho, který už mohl v závěru v pohodě zdravit své fanoušky. Třetí skončil Rus Jevgenij Bobryšev (HRC Honda), jeho týmový kolega Gajser to po pádu dotáhl alespoň na desáté místo. V závodě startovali i dva Češi: Václav Kovář (KTM) dokončil s kolem ztráty jako devatenáctý a byl bohužel prvním ve výsledkové listině, který se neprodral do finále kategorie Elite, kde jeli nejlepší jezdci tříd MX1 a MX2. Jaromír Romančík (KTM) odstoupil v šestém kole. Konečné pořadí mistrovství Itálie 2017, třída MX1: Cairoli 340 bodů, Van Horebeek 320 a Bobryšev 200.

Ve třídě MX2 předvedl neuvěřitelný kousek Benátčan Michele Cervellin a dokázal tak, že si tovární Hondu, do které v zimní přestávce přestoupil, zaslouží. Holeshot získal Jorge Prado Garcia (Red Bull KTM Factory Racing Team), ale Cervellin z hloubi startovního pole předjížděl jednoho borce za druhým, až se v desátém kole ocitnul na druhém místě za Španělem. Toho pak za obrovského jásotu tifosi zdolal a nezadržitelně si jel pro vítězství.Třetí místo bral tovární jezdec TM, další Ital Samuele Bernardini. Z Čechů se představil Jan Vondrášek (KTM) a byl klasifikován osmadvacátý s kolem ztráty. Prado se stal mistrem Itálie s 300 body, Cervellin je vicemistrem (280) a Nizozemec Brian Bogers (HSF Logistics Motorsport Team Yamaha) skončil třetí s 165 body.

Po startu kategorie Elite se Cairoli zařadil na třetí místo za Van Horebeeka a Španěla José Butrona (KTM Marchetti Racing team). Oba vyřídil po pěkných soubojích v prvních třech kolech, a pak už si jel pro vítězství. Na druhého v cíli Van Horebeeka stačil udělat téměř sedmnáct sekund. Třetí místo udržel Butron, před parádně bojujícím duem Romain Febvre (FRA-Yamaha) a Jorge Prado. Hrdina dvěstěpadesátek Cervellin skončil osmý. Konečné pořadí kategorie Elite: Cairoli 240 bodů, Van Horebeek 200 a Febvre 145.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist