Americký motokros – tituly pro Francouze a Australana

Dvanáctidílný seriál amerického motokrosového šampionátu skončil v sobotu v noci v kalifornském Sakramentu. Už před týdnem si titul v prestižní třídě 450 zajistil Francouz Dylan Ferrandis na Yamaze, titul ve třídě 250 získal australský teenager Jett Lawrence na Hondě. Ferrandis je druhým Francouzem, který vyhrál americký motokrosový titul v prestižní třídě – 30 let po legendárním Jeanu-Michelu Bayleovi.

Po 30 letech titul do Francie

Přestože byl Ferrandis nováčkem třídy 450, jako úřadující šampion třídy 250 v motokrosu i superkrosu z loňské sezony patřil od počátku k favoritům. Ale že si dojede zcela suverénně hned pro titul? Ferrandis vyhrál už první jízdu šampionátu i celkově první podnik v kalifornské Pale, při všech 12 závodech stál na podiu, z toho 6x jako vítěz, v žádné rozjížďce nebyl horší než pátý a vyhrál jich 8 ze 24. O jeho jezdecké převaze i fyzické kondici svědčí i zcela poslední rozjížďka sezony v kalifornském Sakramentu: po startu se dostal do kolize s jiným jezdcem a zaklínily se jim motorky, Ferrandis odjížděl prakticky poslední ze 40členného pole. Po 1. kole měl ztrátu na čelo závodu přes půl minuty. Během půl hodiny předjel skoro všechny soupeře, do předposledního kola vjížděl již třetí se ztrátou necelých 10 sekund na vedoucího Tomaca (Kawasaki)! Sezonu zakončil vítězstvím, protože první jízdu vyhrál.

Největším soupeřem v boji o titul byl Ferrandisovi další Evropan – Němec Ken Roczen (Honda). Ten sice vyhrál sedm rozjížděk z 24, ale měl i výpadky, často smolné, jako v té poslední jízdě, kde byl také v kolizi po startu, ale dostala se mu noha do zadního kola jiného stroje a nemohl pokračovat. Zapsal si druhou letošní nulu a protože Eli Tomac, který byl za ním v tabulce o devět bodů zpět, vyhrál, přišel Roczen nakonec i o druhé místo celkově. Tomac měl skvělý závěr sezony, dva závody vyhrál a jednou byl druhý, je proto skoro škoda, že opouští tým Kawasaki, s nímž získal tři motokrosové tituly – příští rok pojede v týmu Yamahy se svým francouzským přemožitelem.

Tovární jezdci Hondy Chase Sexton a Ken Roczen

Kromě Roczena a Tomaca si před sezonou dělal naději na titul i superkrosový šampion Cooper Webb (KTM). Míval sice výborné starty, ale rychle se propadal někam do druhé půle první desítky. Neměl rychlost, jako by mu chyběla šťáva. Až ke konci sezony se dostal do tempa a na posledních třech závodech obsadil vždy třetí místo na podiu. Nevyhrál ani jednu jízdu, jeho nejlepším výsledkem bylo druhé místo právě v té úplně poslední jízdě, ale napřesrok to může být jinak. Protože poslední závody nejel Chase Sexton (Honda), poskočil Webb na čtvrté místo konečného pořadí.

Cooper Webb (KTM) a Eli Tomac (Kawasaki)

Sezona byla poznamenaná řadou zranění – obhájce titulu Zachary Osborne i Jason Anderson (oba Husqvarna) opustili seriál hned na začátku, sezonu nedokončili Adam Cianciarulo (Kawasaki), Aaron Plessinger (Yamaha), Justin Barcia (GasGas), Dean Wilson (Husqvarna), Marvin Musquin (KTM) v závěru chyběl kvůli covidu.

Z Evropanů najdeme v konečném pořadí amerického šampionátu kromě vítězného Ferrandise ještě Roczena na třetím, Musquina (F, KTM) na sedmém, Maxe Anstieho (GB, Suzuki) na 11., Deana Wilsona (GB, Husqvarna) na 16. a Fredrika Norena (S, KTM) na 19. místě.

Americký motokrosový šampionát se jezdí od roku 1972 (třídy 250 a 500), respektive 1974 (125), třída půllitrů skončila v roce 1993, od roku 2006 se jezdí třídy čtyřtaktů 250 a 450. Z cizinců vyhráli za 50 let před Ferrandisem prestižní třídu pouze 1973 Pierre Karsmakers (NL, Yamaha), 1991 Jean-Michel Bayle (F, Honda), 1999 Greg Albertyn (ZA, Suzuki), 2007 Grant Langston (ZA, Yamaha), 2009 Chad Reed (AUS, Suzuki) a 2014 a 2016 Ken Roczen (D, KTM a Suzuki).

Malý titul do Austrálie

Ani ve slabší kubatuře se nepodařilo získat titul domácímu jezdci, i když k tomu měl Justin Cooper (Yamaha) nakonec hodně blízko. Osmnáctiletý Australan Jett Lawrence (Honda) vyhrál v sezoně osm jízd, ale poslední závod mu nevyšel úplně podle představ, v obou jízdách měl několik pádů a prokousával se startovním polem ze zadních pozic, zatímco Justin Cooper obě jízdy suverenně vyhrál. Dotáhl to tak na sedm vyhraných jízd, ale nestačilo to, protože Lawrence po osmém a třetím místě uhájil bodový náskok, byť se smrskl na pouhých šest bodů. Třetí místo v šampionátu patří Lawrencovu staršímu bráchovi Hunterovi rovněž z továrního týmu Hondy, Hunter vyhrál obě jízdy v Southwicku. O titul mohl bojovat další jezdec Yamahy Jeremy Martin, který vyhrál šest jízd, ale dvakrát ho vyřadilo zranění a sezonu ani nedokončil.

Jett Lawrence (Austrálie, Honda)

Více se čekalo od jezdců Kawasaki, Japonec Jo Shimoda se ale zlepšil až v závěru sezony a Austin Forkner hodně trpěl pády, pro zranění nedokončili sezonu Seth Hammaker a Cameron McAdoo. Totéž platí i o Jaleku Swollovi, Coltu Nicholsovi, Garrettu Marchbanksovi, Pierce Brownovi, Nate Thrasherovi, Stilezu Robertsonovi, Alexi Martinovi… Prostě těch zraněných jezdců bylo letos až příliš.

Justin Cooper (USA, Yamaha) a Jo Shimoda (Japonsko, Kawasaki)

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
raskas přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist