Red Bull X Fighters vyhrál v Pretorii Tom Pages

Předposlední zastávka letošní sezóny Red Bull X Fighters nabídla velmi atraktivní podívanou a především vyrovnala titulové šance dvou největších favoritů.

V Pretorii se na čtvrtý závod nejprestižnější FMX série přišlo podívat 17 000 diváků, kterým se předvedl výběr dvanácti z těch nejlepších jezdců světa. Při zdejší loňské premiéře fandové viděli finále sezóny a korunovaci Joshe Sheehana. To letos přišla změna, jelikož závodníky čeká ještě jeden závod v Abú Dhabí, takže před sochou Nelsona Mandely se rozhodovalo o tom, kdo se ve Spojených arabských emirátech utká o titul.

Do Jihoafrické republiky nemohl kvůli zranění přijet Levi Sherwood, kterého tak nahradil Alastair Sayer ze sousední Botswany. Mimochodem podobná komplikace novozélandského závodníka potkala i loni. Tehdy ovšem byl šampion roku 2012 v Pretorii přítomen, ale zranil se v kvalifikaci a kvůli tomu nepostoupil z prvního kola do hlavního programu.

Podobný osud letos potkal i mistra z roku 2011. Dany Torres havaroval a kvalifikoval se na předposledním místě. Španěl měl od doktorů povolení startovat, ale nakonec do úvodní fáze předposledního závodu sezóny 2015 nezasáhl. o postup do čtvrtfinále se nakonec utkali Alastair Sayer, Javier Villegas, Adam Jones a Remi Bizouard.

První kolo bývá z pohledu diváků především ve znamení jednoho rotačního triku. Jako první na trať vyjel Alastair Sayer, který diváky dostal do varu dlouhým skoro 30 metrovým backflipem z hliněné rampy. Javier Villegas otočil tsunami backflip, Adam Jones předvedl double grab backflip a Remi Bizouard zvládl volt.

Především trojice Villegas, Jones a Bizouard podala vyrovnané výkony, což se projevilo na konečném hodnocení. Sayer získal 80.4 bodů, Villegas 83.7 bodů, Jones 84.3 bodů a Bizouard 84.4 bodů a postoupil tak do čtvrtfinále, kde na něj čekal jeho krajan a vítěz kvalifikace Tom Pages.

Favorité ve čtvrtfinále bez problémů

David Rinaldo vs. Josh Sheehan

První čtvrtfinálový výkon předvedl David Rinaldo a nezačal vůbec špatně, když do své jízdy vstoupil letošní nedávnou novinkou egg roll (často transfer backflip), poté následoval double grab backflip, ale to bylo od Davida bohužel vše. Už na třetím skoku skočil rovně a bylo prakticky po nadějích. Francouz sice ve své jízdě ještě udělal jeden normální backflip a pár lehčích triků kolama dolů, ale bylo jasné, že jej potkaly nějaké potíže. Toho pochopitelně bez problémů využil Josh Sheehan, který pro postup dále ani nemusel riskovat s double backflipem. Australan zajel skoky jako 360, flatliner, lazy boy backflip, switchblade backflip, double grab, flair, kiss of death backflip a seat grab backflip. Nebylo tedy žádné překvapení, že všech pět rozhodčích hlasovalo pro úřadujícího šampiona série Red Bull X Fighters.

Maikel Melero vs. Taka Higashino

Maikel Melero na úvod své jízdy otočil flair, poté následovaly prvky jako flatliner, seat grab backflip, one hand hart attack rock solid, kiss of death, egg roll, side saddle california roll, cordova backflip a normální lazy boy zároveň se sirénou. Taka Higashino předvedl také velmi dobrý výkon, když divákům ukázal double grab backflip, seat grab stripper, flair, california roll, kiss of death backflip, side saddle to switchblade, one hand seat grab holy grab, cordova backflip a backflip no hand těsně po vypršení času. Porotci se nakonec rozhodli opět jednohlasně a i nyní to bylo pro jezdce, co na trať vyrazil jako druhý.

Clinton Moore vs. Rob Adelberg

Tento australský duel zahájil průběžný lídr bodování Clinton Moore, který svou jízdou potvrdil letošní vynikající formu. Diváci tak od něj viděli kiss of death backflip, bundy trick, rock solid, 540, dead body backflip, cliffhanger, 360, volt a turndown na závěr. Rob Adelberg tedy věděl, že pro postup do semifinále musí předvést hodně kvalitní výkon. Mladší z australské dvojice dělal co mohl, ale triky jako egg roll, cliffhanger backflip, california roll s přistáním bez držení, sideshow s přistáním z boku, flatliner, switchblade heel clicker backflip, cliffhanger s přistáním bez držení a kiss of death backflip na postup nestačily, když pro něj hlasoval jen jeden rozhodčí hodnotící stylovou stránku jízdy.

Remi Bizouard vs. Tom Pages

Také poslední čtvrtfinále nabídlo souboj jezdců stejné národnosti, tentokrát se jednalo o francouzský duel s asi nejpředvídatelnějším výsledkem. Remi Bizouard svůj výkon zahájil protaženým tsunami backflipem a dále také předvedl seat grab indy backflip, tsunami, egg roll, shaolin backflip, flatliner, holy grab a závěr patřil prvku cliffhanger backflip. Remi tedy zajel pěknou jízdu bez chyb, ale bylo v podstatě jisté, že jestliže Tom Pages podá svůj běžný výkon, tak postoupit nedokáže. To se také stalo. Vítěz kvalifikace do své čtvrtfinálové jízdy zařadil alley-oop flair, special flip, egg roll, velký whip, volt, tsunami, normální flair a otočku o 360 stupňů už po siréně. Nebylo tedy žádné překvapení, že svou jízdou vyhrál ve všech pěti hodnocených kategoriích.

Ani double backflip nestačil

Clinton Moore vs. Taka Higashino

Jako první do semifinálové části programu v Pretorii vstoupil Clinton Moore s podobnou jízdou jako o kolo dříve. Australan udělal kiss of death backflip, bundy trick, volt, 540, dead body backflip, cordova backflip, 360 nac, rock solid, shaolin backflip, cliffhanger a kiss of death. To japonský samuraj Taka Higashino hned na začátek skočil přetěžký rock solid backflip a poté následovaly prvky jako seat grab stripper, flair, california roll, kiss of death backflip, mase twist, rock solid, cordova backflip, flatliner a shaolin backflip. Všech pět rozhodčích do finále poslalo Clintona, který tak dostal šanci na už letošní třetí triumf.

Josh Sheehan vs. Tom Pages

Také druhé semifinále slibovalo pěknou podívanou, když se v něm měli utkat šampioni posledních dvou let a ten úřadující na trať vyjel jako první. Josh Sheehan zajel triky jako 360 nac, rock solid, lazy boy backflip, double backflip, flatliner, superman indy backflip, flair indy, kiss of death backflip, seat grab backflip, sideshow a cliffhanger už po vypršení času. Pagesův špičkový výkon zahrnoval alley-oop flair, special flip, egg roll, velký flatliner, volt, tsunami, bikeflip, 360, turndown zároveň se sirénou a ještě cliffhanger na závěr. Všech pět hlasů putovalo k francouzskému jezdci, což je jen potvrzení jeho současných kvalit, když ani závodník ovládající nebezpečný double backflip nemá šanci na jeho skalp.

Duel nejlepších jezdců sezóny

Clinton Moore vs. Tom Pages

Jihoafrické finále proti sobě postavilo první dva jezdce tabulky. Clinton Moore měl před sebou šanci na navýšení náskoku, to Tom Pages mohl dorovnat svou ztrátu. Jako první na trať vyrazil Australan s jízdou obsahující kiss of death backflip, bundy trick, volt, 540, dead body backflip, cordova backflip, 360 nac, rock solid, shaolin backflip, cliffhanger backflip s lehkou chybou a turndown. Svůj vysoce kvalitní standard ukázal také Francouz, jehož arzenál obsahuje triky, na které si troufne jen on sám. Opět tedy skočil alley-oop flair, special flip, egg roll, flatliner, volt, tsunami, bike flip, 360, turndown, cliffhanger a běžný flair už po vypršení času. Publikum si získal také tím, že se po své jízdě šel radovat do hlediště. Porota měla při rozhodování jasno a všech pět kategorií přisoudila francouzskému jezdci. To znamená, že Tom Pages i Clinton Moore mají před finální zastávkou série Red Bull X Fighters shodně 280 bodů a tedy ten, kdo 30. října v Abú Dhabí dopadne lépe získá titul letošního šampiona.

Záznam závodu - ZDE

Red Bull X Fighters Pretoria 2015
1. Tom Pages (FRA)
2. Clinton Moore (AUS)
3. Taka Higashino (JPN)
4. Josh Sheehan (AUS)
5. Rob Adelberg (AUS)
6. David Rinaldo (FRA)
7. Maikel Melero (ESP)
8. Remi Bizouard (FRA)
9. Adam Jones (USA)
10. Javier Villegas (CHI)
11. Alastair Sayer (BOT)
12. Dany Torres (ESP)

Zdroj: ExtremeMAG.cz

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist