Ve Švédsku se zatím daří Strijbosovi a Herlingsovi

Pole position pro Velkou cenu Švédska, jedenáctý závod motokrosového mistrovství světa, si na trati v Uddevalle vybojovali při absenci mnohých zraněných favoritů Belgičan Kevin Strijbos ve třídě MXGP a Nizozemec Jeffrey Herlings ve dvěstěpadesátkách. Ten porazil všechny soupeře i přesto, že mu lékaři dovolili start s nedávno zlomenou klíční kostí až na poslední chvíli.

Mistrovství světa třídy MXGP nabralo zajímavý obrat, když pro zranění postupně vypadli favorité Belgičan Clement Desalle (Rockstar Energy Suzuki), Američan Ryan Villopoto (Kawasaki) a naposledy Němec Max Nagl (Husqvarna). Tím se otevírá cesta k vedení v šampionátu osminásobnému mistru světa Italovi Tony Cairolimu (KTM), talentovanému Francouzi Romainu Febvreovi (Yamaha Factory Racing Yamalube) a dalším jezdcům. Obhájce titulu Cairoli ale laboruje se zraněním ruky, což se projevilo i v trénincích a kvalifikaci na jedenáctý podnik MS ve švédské Uddevalle. Hodně klouzající 1530 metrů dlouhá trať s tvrdým povrchem nejvíce svědčila u nás dobře známému Belgičanu Kevinu Strijbosovi (Rockstar Energy Suzuki).

Do čela kvalifikačního závodu šel sice po startu Australan Dean Ferris (Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing) a vedl několik kol, než udělal v jedné zatáčce chybu a dostal se před něj Strijbos. Belgičan hned Ferrisovi odskočil a Australan začal čelit atakům Francouze Gautiera Paulina na tovární Hondě. Oba ale nakonec sjel a předstihl Romain Febvre, Ferris po dalších chybách odpadl nejprve na deváté místo a později i vypadl z Top 10. Jezdci MXGP si tedy budou v neděli do závodů vybírat místa ve startovních branách v pořadí Strijbos-Febvre-Paulin. Dobrý den Hndy potvrdil čtvrtým mstem Rus Jevenij Bobryšev. Cairoli se po startu objevil na 10. místě a do cíle se ještě o dvě místa propadl, což pro něj nevěští nic dobrého.

Ve třídě MX2 se nejvíc čekalo na zprávu, jestli se na startu objeví vedoucí muž průběžného pořadí Jeffrey Herlings, který si před čtrnácti dny v Německu zlomil klíční kost. Nizozemec se nejen se svou tovární KTM přihlásil, ale také vyhrál kvalifikační závod s náskokem necelé sekundy na Švýcara Valentina Guilloda (Standing Construct Yamaha) a dvou sekund na úřadujícího mistra světa Francouze Jordi Tixiera (Kawasaki Monster Energy). Jezdec týmu Red Bull KTM Factory Racing zaznamenal parádní start, do první zatáčky vlétl jako první před svým týmovým kolegou Lotyšem Paulsem Jonassem. Ten se ale brzy propadl dozadu, na druhé místo šel Tixier, ale ten po pět kol trvajícím tlaku Guilloda nakonec Švýcara musel pustit před sebe. První tři jezdci pak až do cíle už nezměnili pořadí, i když na Tixiera v závěru hodně útočil čtvrtý Tim Gajser (Honda Gariboldi), vítěz z Německa. Herlings i s operovanou kličkou získal osmé pole position sezony, mezi Tixierem a Gajserem byl nakonec rozdíl 2,7 sekundy, první pětku doplnil další Švýcar Jeremy Seewer (Rockstar Energy Suzuki Europe).

Výsledky ze Švédska

Kvalifikační závod MXGP: 1. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), 24:12.498; 2. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:04.589; 3. Gautier Paulin (FRA, Honda), +0:12.068; 4. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), +0:18.685; 5. Glenn Coldenhoff (NED, Suzuki), +0:20.152; 6. Tommy Searle (GBR, KTM), +0:21.503; 7. Todd Waters (AUS, Husqvarna), +0:29.100; 8. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:36.430; 9. David Philippaerts (ITA, Yamaha), +0:37.860; 10. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:38.600.
Kvalifikační závod MX2: 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 24:21.717; 2. Valentin Guillod (SUI, Yamaha), +0:00.869; 3. Jordi Tixier (FRA, Kawasaki), +0:02.062; 4. Tim Gajser (SLO, Honda), +0:02.764; 5. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:18.826; 6. Max Anstie (GBR, Kawasaki), +0:19.978; 7. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:26.868; 8. Benoit Paturel (FRA, Yamaha), +0:29.807; 9. Julien Lieber (BEL, Yamaha), +0:33.020; 10. Vsevolod Brylyakov (RUS, Honda), +0:37.581
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist