Romain Febvre potřebuje další operaci

Loňský motokrosový vicemistr světa třídy MXGP Romain Febvre, který se spolu s dalším favoritem Jeffreym Herlingsem (Nizozemsko-Red Bull KTM Factory Racing) stále ještě nezapojil do letošního seriálu Velkých cen, se na motorku jen tak rychle nevrátí. Bude totiž muset absolvovat další operaci zlomené pravé nohy.  

Tovární jezdec Kawasaki si těžké zranění způsobil během zimní superkrosové sezony. Jisté je, že se nebude moci vrátit k závodění během několika nadcházejících kol mistrovství světa FIM. Zatím promeškal čtyři Grand Prix, včetně té poslední v portugalské Aguedě.

Romain i Kawasaki Racing Team MXGP měli pro letošní sezónu velká očekávání, ale nějaké lepší umístění v konečné klasifikaci seriálu se už asi nedá očekávat. Sám nyní připouští, že s návratem do sedla bude muset počkat několik dalších týdnů. Jeho zotavení v poslední době přitom velmi dobře postupovalo a Romain byl schopen absolvovat úplný fyzický tréninkový program. „Dvakrát denně jsem mohl jezdit na kole, plavat a pracovat v posilovně, ale stále jsem cítil bolest v noze. Musel jsem absolvovat několik dalších lékařských vyšetření, abych pochopil, kde je problém. Nakonec jsem podstoupil menší operaci, při které mi odstranili některé šrouby, které způsobovaly podráždění. Po tomto zákroku v Lucembursku můj chirurg provedl další sken a zjistil, že se kost nehojí tak dokonale, jak bych potřeboval,“ vysvětlil Romain.

„Samozřejmě je to frustrující, ale není jiná možnost, než tento týden podstoupit další operaci. Otevřou mi zase nohu, vyčistí kosti a udělají štěp tím, že mi vezmou nějaký kostní materiál z kyčle. Už jsem svému chirurgovi řekl, že pokud je to nutné pro zajištění optimální regenerace, rád to absolvuju,“ pokračuje mistr světa z roku 2015 (tehdy ještě na Yamaze), který už byl nucen předělat  svůj tréninkový plán. „Nikdo teď nemůže říct, jak dlouho bude trvat, než se zotavím. Podrobnosti mi řeknou až poté, co mi otevřou nohu. Můj cíl zůstává stejný: Tvrdě pracovat a co nejdříve se vrátit k závodění. Tým za mnou stojí od začátku a nemůžu se dočkat, až se k nim připojím na závodní dráze."

Finský manažer týmu Kawasaki Racing Team MXGP Antti Pyrhönen, sám bývalý jezdec motokrosového mistrovství světa, má osobní zkušenost se situací, které Romain čelí: „Věděli jsme, že jde o vážné zranění nohy, a dělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom to dobře vyléčili. Ale ještě to chce více léčby, v tomto případě další operaci a více času. Sám jsem měl během své závodní kariéry velmi podobné zranění nohy, takže vím z první ruky, čím si Romain prochází. Důležité je, že jeho noha bude po návratu 100procentně v pořádku a úplně se to zahojí. Ale každopádně, chce to čas. Tým zůstává za Romainem od prvního dne a bude v tom pokračovat. Těšíme se na další spolupráci, abychom ho dostali zpět tam, kam patří: Do čele smečky MXGP.“

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist