MS MX3 Portugalsko – Martin Žerava celkově devátý

Třetí podnik seriálu světového šampionátu nejsilnější třídy MX3 se uskutečnil v portugalském Cortelha. Místní motokrosový areál není moc oblíbený u českých motokrosařů, minulý rok se právě zde zranil Honza Zaremba, a promarodil zbytek sezóny. Jediný náš účastník, Vojta Brumla v Portugalsku nestartoval, Martin Žerava měl vážný pád už během druhého sobotního tréninku. Přesto si z Portugalska přivezl 23 bodů do celkového pořadí.

Rychlá portugalská trať s mnoha velkými skoky, v kvalifikaci, nejlépe sedla, leadrovi seriálu Julienu Vannimu (Honda), jen s nepatrnou ztrátou skončil druhý jeho stájový kolega Slovinec Matevz Irt (Honda), třetí nejrychlejší byl Ital Alex Salvini (Husqvarna). Martina Žeravu provázela nehorázna smůla, když po pár kolech prorazil kolo, po výměně se vešel do první desítky, devátým časem.
Nejrychlejší start do 1. jízdy zaznamenal Julien Vanni před Matevzem Irtem, Martin Žerava vypálil jako pátý. Vanniho potkala nehorázná smůla, spadl, a stačil si dojet do cíle alespoň pro bramborovou medaili. V minulých závodech hodně rychlý Francouz Pierre Alexandre Renet (Suzuki) nenašel soupeře, a slavil premiérové vítězství, druhé místo vybojoval domácí borec Hugo Santos (Aprilia), a na stupně vítězů je doprovodil, také premiérově, Matevz Irt. Martin vydržel na pátém místě do poloviny jízdy, pak přes něj šli Alex Salvini, Christophe Martin (Husqvarna) a Antti Pyrhonen (Honda), a skončil osmý. Bohužel v lepší umístění mu bránily bolavé prsty ze sobotního pádu.
Do druhé jízdy nejrychleji vypálil Matevz Irt, ovšem ještě v prvním kolem spal, což mu zabránilo v možném vítězství, a cíle proskočil jako čtvrtý. Oteže vedení závodu převzali jezdci tovární týmu Husqvarna Alex Salvini a Christophe Martin, kteří první a druhé místo udrželi až do cíle. Podařený víkend korunoval třetím místem, vítěz první jízdy, Pierre Alexandre Renet. Martin Žerava měl špatný start, a protrápil se na bodované 11. místo.
Celkovým vítězem se stala nová tvář seriálu třídy MX3 Pierre Alexandre Renet, který do této třídy přestoupil z prestižní MX1. Naopak se nedařilo vedoucímu jezdci seriálu Julienu Vannimu, a zaznamenal nejhorší výsledky této sezóny, přesto udržel červenou tabulku leadra celkového pořadí. Martin Žerava by také raději na velkou cenu Portugalska zapomněl, po sobotním ošklivém pádu byl velmi potlučný, a obě jízdy absolvoval s bolestivou grimasou. Naštěstí si Martin polepšil o jeden stupínek, na šesté místo
průběžného pořadí.

Příští podnik seriálu MS MX3 zavítá do exotické Chile (Laguna Carena) 24.května.

Výsledky:

1. jízda
1. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
2. Hugo Santos POR Aprilia
3. Matevz Irt SLO Honda
8. Martin Žerava CZE Honda

2. jízda
1. Alex Salvini ITA Husqvarna
2. Christophe Martin FRA Husqvarna
3. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
11. Martin Žerava CZE Honda

Celková klasifikace MS MX3 Portugalsko
1. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki 45 b.
2. Alex Salvini ITA Husqvarna 41 b.
3. Matevz Irt SLO Honda 38 b.
9. Martin Žerava CZE Honda 23 b.

Průběžné pořadí po třetím podniku MS MX3
1. Julien Vanni 120 b.
2. Pierre A. Renet 107b.
3. Alex Salvini 95 b.
6. Martin Žerava 75 b.
34. Vojtěch Brumla 2 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist