MS MX3 Francie – Konec patřil Francouzům

Poslední kousek z patnáctidílného koláče světového šampionátu třídy MX3 se konal ve Francii. Jak je dobrým zvykem, domácí jezdci neponechali nic náhodě a obsadili první dvě místa v obou jízdách. Vše vyhrál nový jezdec Xavier Boog. Letošní král Renet potvrdil, že titul je ve správných rukou a dvakrát porazil největšího soupeře sezóny Alexe Salviniho.

Kvalifikaci vyhrál nový muž startovního pole Xavier Boog (Suzuki), za sebou nechal nejpilnějšího sběratele pole position Alexe Salviniho (Husqvarna). Záda stájovému kolegovi kryl, třetí nejrychlejší, Christophe Martin. Až sedmý čas zajel už jistý šampión Renet (Suzuki). 

Slunné počasí přivítalo aktery hlavních nedělních závodů, francouzští fanoušci vytvořili bouřlivé prostředí a domácí jezdci jim přichystali oku lahodící podívanou. Xavier Boog vystartoval jako nabuzený pitbull a stálým účastníkům přenechal boje o další místa. Na Xaviera nikdo neměl a proskočil vítězně cílem. Stříbrný stupínek bral Pierre Alexandre Renet a francouzské stupně vítězů doplnil Julien Vanni (Honda). Alexu Salvinimu stačilo čtvrté místo k zisku titulu vicemistra světa


Také druhý holeshot patřil Boogovi následovaný rychlým Vannim. Vanni se dral hodně dopředu a vzápětí překonal Booga. Jako třetí vypálil Renet, také on ohrožoval druhé místo Xaviera Booga. Vanni postupně uvadal a přeskočili ho, jak Booga, Renet, tak i Salvini. Suverén Xavier Boog opět vyhrál před Renetem a Salvinim. Součet obou jízd naplno ukázal dominantní postavení domácích jezdců, když se v první šestce objevují hned čtyři.
 

Kdo je Xavier Boog

Xavier Boog není na motokrosových tratí žádným nováčkem. Od pěti let krotí motokrosové mašiny a jde mu to sakra dobře. V roce 2004 získal čtvrté místo v juniorské kategorii francouzského mistráku. Po úspěších na domácí půdě si Xaviera vyhlídl německý tým Suzuki a jeho hvězda začala stoupat v serálu MS. Mladý jezdec skončil nejprve třináctý ve světovém šamionátu, o rok později, v roce 2008, se již prokousal mezi desítku nejlepších konečným sedmým místem třídy MX2. Také letos patřil mezi nejlepší, a přestože vynechal čtyři velké ceny, obsadil lichotivou desátou příčku. Top umístění sezóny urval u nás v Lokti, když cílem druhé jízdy projel jako druhý za celkovým vítězem Paulinem. 

Vystoupení českých jezdců

Letošní seriál MS MX3 skončil, a naše jediné stále želízko v ohni Martin Žerava by na druhou půlku raději zapomněl. Začátek vypadl náramně, když Martin zabodoval druhým místem ze Španělska, potom následoval bodový úpadek, ovšem Holice zajel Žerava na výbornou. Domácím fanouškům připomněl, jak vypadá český jezdec na nejvyšším stupínku a celkem skončil třetí. Martin startoval již jen na dvouch velkých cenách, neboť si v Holansku zlomil malíček. Bohužel se malíček špatně hojil a Martin musel vynechat celý zbytek sezóny. V konečném pořadí Martina nalezneme na jedenáctém místě. O titul smolaře roku se Martin dělí s loňským mistrem Svenem Breugelmansem, který se zranil hned na druhém podniku. 

Michal Kadleček se zúčastnil pouze tří podniků, vynechal i tento francouzský, když bojoval na jiném místě Francie o světové body při MS v Enduru. Na náročné trati Michal na TM 530 4T dojel, v sobotu, na pěkném 8. místě, když dokázal zajet jednou i 4.místo na extrém testu. 

Honza Zaremba jel pouze v Holicích a v Chorvatsku, přesto získal umístění v první pětce. Následuje armáda českých jezdců,kteří se zúčastnili pouze jedné velké ceny v Holicích, Vojta Brumla se zúčastnil více, než jednoho podniku.

Výsledky:

1. jízda
1. Xavier Boog FRA Suzuki
2. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
3. Julien Vanni FRA Honda

2. jízda
1. Xavier Boog FRA Suzuki
2. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
3. Alex Salvini ITA Husqvarna

Celková klasifikace MS MX3 Francie
1. Xavier Boog FRA Suzuki 50 b.
2. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki 44 b.
3. Alex Salvini ITA Husqvarna 38 b.

Konečné pořadí po patnáctém podniku MS MX3
1. Pierre A. Renet 584 b. (mistr světa 2009)
2. Alex Salvini 525 b.
3. Antti Pyrhonen 486 b.
11. Martin Žerava 159 b.
26. Michal Kadleček 48 b.
27. Jan Zaremba 44 b.
51. Petr Bartoš 16 b.
62. Jiří Čepelák 14 b.
63. Tomáš Bučenec 14 b.
80. Petr Masařík 7 b.
93. Zdeněk Kostelecký 4 b.
102. Vítězslav Marek 3 b.
107. Vojtěch Brumla 2 b.


Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist