Motokrosy ve světě

Co jste dělali o víkendu vy? Vypadá to, že se sportovci taky někde flákali, ale kromě Grand Prix Katalánska se přeci jen závodilo i na dalších sportovních frontách.

Tak třeba motokrosaři. Světové třídy MX1 a MX2 měly sice volno, ale toho právě využili někteří jezdci k účasti v domácích nebo prostě národních šampionátech. Max Nagl, který před týdnem vyhrál ve francouzském Ernée obě jízdy mistrovství světa MX1, si stejný výsledek zopakoval při ADAC MX-Masters v Aichwaldu.
Tyhle závody nás dost zajímají, protože tam jezdí řada našich. Uhodli byste třeba, kdo skončil hned za továrním jezdcem KTM Naglem? Martin Kohút! Dojel dvakrát třetí. A to je vlastně dvackař…
Další Slovák Bučenec skončil šestý (8+5), Filip Neugebauer devátý (6+14), Jirka Čepelák dvanáctý (19+9) a Petr Smitka patnáctý (17+13). Na body dosáhli i Petr Masařík a Karel Mitvalský. V Youngsters Cupu skončil Michael Špaček desátý (7+15), bodoval ještě Rudolf Weschta. Nejvíc ovšem zaválel Václav Kovář ve třídě Junior – po sedmém a čtvrtém místě skončil čtvrtý i celkově. V tabulce MX Masters vede Maďar Németh, Neugebauer, Čepelák, Kohút a Smitka jsou seřazeni na pátém až osmém místě.
Motokros se jel i v Americe. V prestižním šampionátu USA vyhrál obě jízdy v Mount Morrisu Australan Chad Reed na Suzuki před jezdci Hondy Andrew Shortem a Ivanem Tedescem. Čtvrtý skončil další Australan Michael Byrne. Reed má usnadněnou úlohu, protože v šampionátě nestartuje James Stewart a další jeho největší soupeři se zranili: Ryan Villopoto i Mike Alessi. Reed vyhrál poprvé, předtím vyhrávali jen Villopoto a Alessi. Reed poslední dvě motokrosové sezony vynechal, jezdil jen superkros. Slabší třídě Lites vládne Francouz Christophe Pourcel (Kawasaki), exmistr světa MX2 z roku 2006. Z osmi jízd jich vyhrál pět, zbylé tři se staly kořistí Ryana Dungeye na Suzuki, ten zatím ztrácí na Pourcela jen dva body. V téhle třídě startují i další neameričané: úřadující mistr světa MX2 Jihoafričan Tyla Rattray, který pohrdl nabídkou KTM na továrního pilota v mistrovství světa MX1, a jeho vicemistr Brit Tommy Searle. Toho ovšem do USA víceméně poslala KTM, aby jí tam zlepšil prestiž, Rattray dostal místo u Kawasaki. Zatím jsou v tabulce Lites na pátém a šestém místě a na kontě nemají ani jedno vítězství, jen jedno druhé (Rattray) a jedno třetí (Searle) místo.

Světové MX3 se jelo v Bulharsku. Vyhrál Francouz Vanni před Italem Salvinim a Slovincem Irtem, následovali Španěl Lozano, Rus Astajkin a Chilan Quintanilla. Sedmé místo a 27 bodů získal Martin Žerava, bodovali i čtyři Bulhaři. Nebylo to zase tak těžké – mezi pouhými 26 startujícími (startovat může 40 jezdců) jich bylo osm…

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist