Motokros národů 2023 se jede už tento víkend!

Podle oficiální startovní listiny Motokrosu národů 2023 bude Českou republiku na historické trati ve francouzském Ernée reprezentovat trio: st. číslo 115. Václav Kovář (MXGP - KTM), 116. Julius Mikula (MX2 - Yamaha) a 117. Jakub Terešák (OPEN - Husqvarna). Manažerem je zkušený Jiří Čepelák.

Slovenský tým se už tento víkend na prestižní události představí ve složení 112. Pavol Repčák (MXGP), 113. Tomáš Kohút (MX2) a 114. Šimon Jošt (OPEN). Všichni jedou na strojích KTM,  manažerem výběru je Dušan Predanocy.  Američané, kteří obhajují Chamberlainovu trofej po triumfu z loňska, svou neustále zdržovanou nominací překvapili, neposílají totiž tentokrát do Evropy ty největší hvězdy, které mají. Jejich barvy pod vedením manažera a motokrosové legendy Rogera De Costera na Monster Energy FIM Motocross of Nations 2023 budou hájit Aaron Plessinger (MXGP), Christian Craig (Open) a R. J. Hampshire (MX2). Veterán a tovární jezdec Husqvarny Christian Craig se svěřil, že vždy chtěl reprezentovat svou zemi. „Vím, že je snadné říci, že toto není ta nejlepší skupina jezdců, kterou mohly Státy poslat," řekl Craig. „Ale to je pro nás ještě další motivace navíc udělat ve Francii dobrý výsledek," dodal. 

Nabídku do týmu dostal, když v Kalifornii po svém zranění testoval s týmem Husqvarna. „Byl jsem z toho nadšený. Myslím, že na Motokros národů budu víc než dobře připravený. Než to přijde, budu mít za sebou skoro osm týdnů tréninku na motorce, To je spousta naježděných kilometrů, a hlavně s dalšími kluky. Je zřejmé, že jde o velmi prestižní závod. Je to závod, který jsem sledoval každý rok od malička a chtěl jsem být jeho součástí. Takže ano, je to šílené. Ale na tuhle výzvu jsem připravený."

Kapitán týmu Aaron Plessinger jezdil za svou zemi již dříve, v roce 2018 se zúčastnil podniku Monster Energy FIM Motocross of Nations na americkém okruhu RedBud, ale věci v tomto roce nešly podle amerického plánu. Nyní je připraven tento špatný výsledek zlepšit a pomoci týmu USA vyšplhat na stupně vítězů. "Čekal jsem na tento okamžik, protože chci odčinit rok 2018," řekl Plessinger. "Potřebuji to jako nějaké vykoupení. Rok 2018 pro nás nebyl vůbec dobrý. Měli jsme nějaké problémy, skončili jsme až pátí, ale nyní jsme připraveni vybojovat zlato. Jsem opravdu připraven jít na to a nechat na trati všechno. Jede se ve Francii a bude to poprvé, co budu mimo Severní Ameriku. Mám vedle sebe dva skvělé kolegy a myslím, že jsou stejně nabuzení jako já. Všichni spolu velmi dobře spolupracujeme. Trénujeme spolu, jezdíme spolu, takže si myslím, že budeme připraveni a budeme mít sílu, se kterou se musí počítat.“

Třídu MX2 pojede v týmu USA R. J. Hampshire, ten má bohaté zkušenosti ze soubojů s nejlepšími jezdci dvěstěpadesátek z celého světa. V roce 2017 vyhrál USGP na trati Ranch WW, a i když je to již šest let, Hampshire je stále jedním z nejlepších jezdců MX2 v Americe. A nepochybně bude usilovat o celkové vítězství v MX2 ve Francii. Některé týmy musely na poslední chvíli řešit náhradníky, například Itálie namísto zraněného Mattii Guadagniniho pošle na trať v kategorii Open evropského šampiona třídy EMX250 Andreu Bonacorsiho. Španělé zase místo potlučeného Davida Bracerase nasazují do dvěstšpadesátek Oriola Olivera. 

Sestavy dalších favoritů 

Francie   
Team Manager: Gautier Paulin
4) Romain Febvre, Kawasaki (MXGP)
5) Tom Vialle, KTM (MX2)
6) Maxime Renaux, Yamaha (Open)

Austrálie  
Team Manager: Michael Byrne
7) Jett Lawrence. Honda (MXGP)
8) Hunter Lawrence, Honda (MX2)
9) Dean Ferris, Yamaha (Open)

Itálie   
Team Manager: Thomas Traversini
10) Alberto Forato, KTM (MXGP)
11) Andrea Adamo, KTM (MX2)
12) Andrea Bonacorsi. Yamaha (Open)

Belgie
Team Manager: Johan Boonen
13) Jago Geerts, Yamaha (MXGP)
14) Lucas Coenen, Husqvarna (MX2)
15) Liam Everts,  KTM (Open)

Španělsko
Team Manager: Paco Rico
16) Raul Fernandez, Honda (MXGP)
17) Oriol Oliver (MX2)
18) Jorge Prado, GasGas (Open)

Nizozemsko                                                                                                                                        Team Manager: Barry Forschelen
19) Glenn Coldenhoff, Yamaha (MXGP)
20) Kay de Wolf, Husqvarna (MX2)
21) Calvin Vlaanderen, Yamaha (Open)

Německo 
Team Manager: Marcel Dornhöfer; Karsten Schneider
22) Ken Roczen, Suzuki (MXGP)
23) Simon Längenfelder, GasGas (MX2)
24) Tom Koch, KTM (Open)

Švýcarsko
Team Manager: Daniel Zollinger
25) Jeremy Seewer, Yamaha (MXGP)
26) Valentin Guillod, Honda (MX2)
27) Arnaud Tonus, Yamaha (Open)

Velká Británie
Team Manager: Mark Chamberlain
28) Ben Watson,  Beta (MXGP)
29) Josh Gilbert,  Honda (MX2)
30) Conrad Mewse, Honda (Open) 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist