Monster Yamaha má v sestavě na rok 2013 jasno

Otázka, kdo nahradí odcházejícího Davida Philippaertse u továrního týmu Yamaha v motokrosovém mistrovství světa MX1 v roce 2012, byla zodpovězena rychle a pro mnohé zřejmě i překvapivě. Místo bývalého mistra světa pojede ve stáji Monster Energy Yamaha mladý Belgičan Joel Roelants.

Třiadvacetiletý Roelants je považovaný za nejtalentovanějšího belgického jezdce posledních let. V uplynulé sezoně jezdil na Kawasaki (Team Floride Monster Energy Pro) v mistrovství světa třídy MX2 a ve své čtvrté sezoně celkově skončil šestý, když vyhrál například Velkou cenu Lotyšska, jednu z jízd v Bulharsku a několikrát skončil na podiu. Jeho z počátku tak oslnivá sezona nicméně skončila smolně, když do něj v srpnu během tréninku na britskou Velkou cenu narazil jiný jezdec a Joel si po pádu bolestivě „vyhodil“ kyčel. Poslední čtyři Grand Prix tak už neabsolvoval. Roelants (na snímku se startovním číslem 34) se před dvěma týdny úspěšně podrobil operaci a ihned se zapojil do rehabilitačního programu, který obsahuje i lehké cvičení v bazénu a na rotopedu. Na motocykl by měl poprvé zase usednout koncem prosince.
„Lékaři byli s průběhem mé operace velmi spokojeni a už po dvou týdnech jsem chodil o berlích. Začal jsem celodenní rehabilitace a lehké posilování, budu muset na jednu stranu nabrat svalovou hmotu, na druhou ale i zhubnout. Věřím, že mám před sebou úplnou rekonvalescencí a skvělou nováčkovskou sezonu v MX1. Jsem nadšený, že to bude v takovém týmu, jakým je Monster Energy Yamaha. Hodně mě ale mrzí, že nemůžu do přípravy naskočit hned teď,” uvedl Roelants, který kvůli věkovému omezení už nemohl dále pokračovat ve třídě MX2.
Joel Roelants pojede na Yamaze YZ450FM ve vesměs italském týmu, který vede manažer Michele Rinaldi, po boku Francouze Stevena Frossarda, druhého muže konečného pořadí MS MX1 2011. Bývalý mistr Itálie a Evropy jednadvacetiletý Francouz Christophe Charlier se představí v MX2 na Yamaze YZ250FM s přímým vstřikováním paliva. Letos skončil v tomto šampionátu v barvách Monster Energy Yamaha devatenáctý, když ale půlku závodů vůbec nejel. Z brazilského bahna ale tento Korsičan dokázal vytěžit podium. Manažer Rinaldi má k dispozici nové díly dodané továrnou Yamaha a další sám vyvíjí. Všechno to začne v nejbližších dnech testovat pětadvacetiletý Frossard. Ten byl Rinaldim jako jednička týmu potvrzený před několika týdny a ve své třetí sezoně u Yamahy má zaútočit na titul.


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist