Honda představila sestavu pro rok 2024, vrací se třídy MX2

Tým HRC vstupuje do nového ročníku mistrovství světa v motokrosu se třemi jezdci na továrních strojích Honda. Osvědčené duo ve třídě MXGP, Slovinec Tim Gajser a Španěl Ruben Fernandez, zůstává. Doplní je mladý Ital Ferruccio Zanchi, kterého si prestižního výrobce vybral pro návrat do třídy MX2. 

Pětinásobného motokrosového mistra světa Tima Gajsera asi není třeba příliš představovat. Slovincova sezona 2023 byla silně poznamenána složitým zraněním zkraje roku. Jezdec s číslem 243 se vrátil na světové tratě později v průběhu roku a nakonec prokázal návrat formy tím, že vyhrál dvě z posledních tří Velkých cen. Teď už je v plném tréninku se svoji Hondou CRF450R, aby mohl navázat na svůj poslední světový titul, který získal v roce 2022. Jak on, tak i jeho týmový kolega Ruben Fernandez,   během  zimního období usilovně testovali nový stroj, aby se ujistili, že je připravený na všechny výzvy, které na něj může předlouhá sezóna o dvaceti Grand Prix přinést. Oba jsou s přípravou a testováním velmi spokojeni a velmi se těší, až poprvé vyjedou na závod mistrovství světa. Termín Velké ceny Argentiny 9. až 10. března stále platí, i když tato jihoamerická země trpí takovými ekonomickými problémy, že ruší jednu velkou sportovní akci za druhou.  

Fernandez se obzvláště těší na to, že se znovu vydá do Argentiny, na oblíbené trati ve Villa La Angostura loni překvapivě zvítězil. A šlo tehdy o jeho vůbec první vítězství ve třídě MXGP.  Byl to důležitý moment, který pořádně posílil Španělovo sebevědomí pro zbytek sezóny. Tým HRC se odhodlal k velkému kroku a znovu se oficiálně přihlásil do třídy MX2, protože značka má velký zájem vyvíjet motocykly a závodit na menších strojích o objemu do 250 ccm.  Zanchi (spodní velký snímek) je všeobecně považován za perfektního kandidáta pro ůspěšný comeback. Má na svém kontě už několik závodů třídy MX2 na divokou kartu a v loňském roce byl výborný ve třídě EMX250. Nyní tedy nastoupí na plný úvazek do mistrovství světa. Tým HRC chápe, že nebude snadné navázat na rok 2015, ve kterém Gajser vyhrál světový titul ve třídě MX2, ale všichni zúčastnění vědí, že Honda má velký potenciál a vítěznou mentalitu. Mělo by být jen otázkou času, kdy se Honda ve dvěstěpadesátkách vrátí tam, kam patří.

Tim Gajser: "Nemůžu se dočkat, až začne letošní sezóna. Svou formu jsem našel na konci loňského roku a od té doby máme novou motorku, která je prostě skvělá. Těším se, až ji předvedu v ostré akci. Zimní sezóna byla dobrá, se spoustou práce navíc, ale dokázal jsem se dostat i k několikatýdennímu ježdění na Sardinii. Přesvědčil jsem se, že už je zranění a bolest za mnou a mohu trénovat tak tvrdě, jak potřebuji."

Ruben Fernandez: "Nová motorka na mě opravdu udělala dojem. Byla to zábava nastavit ji tak, jak jsem chtěl a potřeboval pro nadcházející sezónu. Rok 2023 jsem začal vítězstvím v Argentině a bylo by skvělé začít rok 2024 také s takovými fanfárami, ale mým cílem je mít více silných momentů a být neustále vepředu. Skutečnost, že letos máme v kalendáři hned dvě Velké ceny Španělska, z nichž jedna se pojede blízko mého domova, je pro mě výborná. Popravdě se moc těším na nový podnik MS v Galicii. Čeká nás skutečně spousta závodů a věřím, že se mi povede dobře."

Ferruccio Zanchi: "Je to pro mě tak skvělý okamžik. Každý mladý jezdec toho chce dosáhnout, už od chvíle, kdy poprvé usedne na motokrosovou motorku – jezdit za tým HRC. Tento okamžik je však jen začátkem a já vím, že skutečná práce začíná až nyní. Je mi velkou ctí být tou osobou, kterou si vybrali, aby vedla obnovu programu CRF250R. Vím, že tomu musím věnovat 100% úsilí, abych se ujistil, že tento rok a další roky budou úspěšné jak pro mě, tak pro vývoj motorky. Chci poděkovat všem blízkým lidem, kteří mi pomohli, A také bych rád pozdravil všechny fanoušky Hondy po celém světě, budu je nyní na trati zastupovat. Doufám, že na mě budou moci být na závodech hrdí."


 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist