Dlouhá zimní přestávka je už za námi

Mistrovství světa v motokrosu 2011 - FIM Motocross World Championships - začíná tento víkend v bulharském Sevlievu. Na programu jsou kromě kubatur MX1 a MX2 také první závod ženského šampionátu - FIM Women Motocross World Championship a první kolo VEM EMX125.

Čtyřnásobný mistr světa Antonio Cairoli bude obhajovat letos svůj titul před Belgičanem Clementem Desallem, jeho krajanem Davidem Philippaertsem a týmovým kolegou Maxem Naglem, pokud tedy budeme jmenovat jen některé. Navíc jsme hrozně zvědavi na návrat Bena Townley, který tak může ještě více zvýšit dramatičnost MX1. 

Naproti tomu Němec Ken Roczen vypadá jako jasný favorit MX2, ovšem kromě něho zde jsou také další velmi dobří mladíci Jeffrey Herlings, Gautier Paulin nebo Arnaud Tonus, kteří už mnohokrát dokázali svůj závodnický potenciál.
V kubatuře MX1 vyhrál tým Red Bull KTM Factory Racing Teka zásluhou Antonia Cairoliho mistrovský titul v roce 2010 na revolučním motocyklu 350 SX-F a získal tak pro rakouskou továrnu očekávané prvenství v MX1, když posledním mistrem světa na této značce byl Heinz Kinigadner v roce 1985. I v letošním roce - ve svém druhém na KTM - je tento Ital velkým favoritem a chce se tak stát popáté mistrem světa, aby byl na úrovni takových legend jako jsou Joel Smets, Georges Jobe, Eric Geboers či Roger De Coster.

Jezdec týmu Rockstar Energy Suzuki World MX1 Clement Desalle byl vloni vicemistrem světa a bude chtít určitě roli favorita Cairolimu co nejvíce stížit: "Cítím se skvěle, nemám žádný stres a jelikož i poslední test minulé úterý dopadl pozitivně, tak jsem připraven a jen se těším. Sevlievo je hodně pěkná trať se skoky, které jsou cool a s několika zvlněnými pasážemi."
 
Jeho krajan Steve Ramon pojede i letos na Suzuki a jistě bude chtít zlepšit své loňské páté místo: "Hodně jsem trénoval a těším se na tento hodně rychlý okruh. Samozřejmě, že bude záležet na tom, jak je upravená. Jsou zde sice rychlé "koleje", ovšem některé se teprve budou vyvíjet. Mám tuto trať rád, neboť vyžaduje fyzičku".
David Philippaerts (25 let), vloni celkově čtvrtý, by konečně chtěl získat v Sevlievu podiové umístění, které mu v posledních dvou létech vždy uniklo: "Sevlievo je můj oblíbený okruh. První závod sezóny je vždy hodně náročný, každý chce totiž vyhrát a co nejlépe odstartovat do sezóny. Pokud totiž získáš dobrý výsledek, tak ti to přinese i patřičnou rychlost do celé sezóny." 

Ale je zde i jeho týmový kolega Steven Frossard, což znamená, že tým Yamaha Monster Energy chce jet rozhodně o titul a ten říká: "Je to sice má první sezóna v MX1, ale už před několika roky jsem cítil, že na větším motocyklu se mně jezdí lépe a tak se těším ukázat, čeho jsem vlastně schopný"..

Loňské vítězství v Bulharsku bude obhajovat Němec Max Nagl s druhým motocyklem KTM. Nesmíme dále zapomenout na estonského motokrosaře Tanela Leoka z týmu TM Racing Factory a dále na dvojici Ken De Dycker a Shaun Simpson, která pojede pro LS Honda Racing.
 
Xavier Boog zůstává ve stáji Kawasaki Racing Team, a jeho týmovými kolegy jsou Španěl  Jonathan Barragan a jeho krajan Sebastien Pourcel, aktuálně ovšem zranění a tedy na startu úvodu letošního šampionátu v Sevlievu budou chybět.

Evgeny Bobryshev a Rui Goncalves pojedou za nový tým Honda Motocross Team, zatímco comeback slavící Ben Townley se představí ve stáji CLS Monster Energy Kawasaki Pro Circuit.

Uvidíme ale i Brazilce Antonia Jorge Balbiho jako oficiálního jezdce týmu Sturm Racing a také mistra světa 2010 v kubatuře MX3, Carlose Campana.

2010 MX1 Podium:
1. Max Nagl
2. Antonio Cairoli
3. Clement Desalle
2010 MX1 Poleman: Max Nagl
V kubatuře MX2 bude chybět mistr světa a obhájce titulu Marvin Musquin, který si plní svůj sen na závodech v USA. A tak jasným favoritem je vloni druhý, Němec Ken Roczen (17 let), který pojede v týmu Red Bull KTM Factory Racing Teka MX2.
 
Roczenův nový týmový kolega Jeffrey Herlings, na kterého čeká druhá sezóna v MX2, se jistě bude snažit zlepšit svoje loňské čtvrté místo. Třetím jezdcem tohoto týmu pak je Jeremy Van Horebeek, který ovšem jistě nebude spokojen jako "týmová trojka", ba naopak. 

Vloni celkově třetí byl Zach Osborne, který společně se Švýcarem Arnaudem Tonusem (2010 - 7.), pojede ve stáji Bike-Cosworth es Wild Wolf Yamaha.

Velmi vyrovnanou sezónu měl také celkově pátý Joel Roelants, který společně s Jordim Tixierem a Pascalem Raucheneckererm bude závodit za tým Nestaan ​​JM Racing KTM Team. 

Gautier Paulin byl v roce 2010 sice až desátý, ale musel kvůli zranění vynechat celkem čtyři závody Grand Prix. Na konci loňské sezóny byl ovšem ve skvělé formě a tak jezdec týmu Monster Energy Yamaha bude jistě velkým kandidátem už tento víkend na jedno z míst na celkovém podiu. 

Dva britští jezdci tvoří tým CLS Monster Energy Kawasaki Pro Circuit. Je to Tommy Searle, který se vrací ze závodů v USA a jeho týmovým kolegou je charismatický  Max Anstie.
A samozřejmě nesmíme a nechceme zapomenout na mladého Čecha Petra Smítku, který pojede za stáj TM Racing Factory a kterému pochopitelně budeme držet palce, aby jako jediný český zástupce ve světovém seriálu 2011 dopadl nejen o tomto víkendu, ale i celkově, co nejlépe.

2010 MX2 Podium:
1. Marvin Musquin
2. Ken Roczen
3. Steven Frossard
2010 MX2 Poleman: Ken Roczen

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist