MMČR v motokrosu - Petrovice u Karviné

Petrovická trať mezi jezdci není až tak oblíbená, za to mezi diváky určitě je. Stojíte přímo u trati, respektive nad tratí, a když kolem vás prolétne čtyřicet motorek, musí to být adrenalin pro každého. Navíc dnes nebyla nouze ani o dramatické pády se šťastným koncem, ani o dech beroucí souboje mezi jezdci.

Kvalifikace

Ráno vlétli na ideálně nakropenou trať borci z MX2 a práskli časy, které překonali pouze ti nejrychlejší z MX1 a to stejně jen o několik desetin. Průběh kvalifikace trochu zdramatizoval divoký pád Martina Fiňka, po kterém jeho motorka vlétla nic netušícímu traťovému komisaři do zad. Naštěstí byl jen otřesen, a jak jezdec, tak traťák byli v pořádku. Na čele kvalifikace se usadili hlavně Bencze Szvoboda a Boris Maillard, který je průběžným lídrem seriálu. Do posledních minut byl na čele Szvoboda, ale zle se mu časem přibližoval Maillard, který nakonec dosáhl na tisícinu shodného času jako Szvoboda. Marek Sukup poslední dobou není v úplné jezdecké pohodě a v kvalifikaci byl sedmý. Po zranění se opět skvěle ukázal Sullivan Jaullin na místě čtvrtém.

Ve skvělé formě je letos Jirka Čepelák a ukázal to i v Petrovicích. Kvalifikaci MX1 dokonce na chvíli i vedl, ale jen než začali úřadovat letošní aspiranti na titul. Dlouho předlouho pak vedl Filip Neugebauer, ale ten se k závěru kvalifikace už nezlepšil a překonal ho nejdříve Martin Michek, a těsně před koncem všem vypálil rybník Florent Richier.
 

MX2 finále A

Start první jízdy MX2 byl poznamenán drobným pádem tří jezdců, ale naštěstí v něm nebyl zapleten ani jeden z favoritů. Nejrychleji odpálil suverén poslední doby Szvoboda a k jeho prospěchu se nepovedl start ani jednomu z jeho sekundantů Maillardovi a Sukupovi. Sukup rozjížděl závod kolem osmého místa a Maillard kolem pátého, pak ale začala Maillardova noční můra. V zadní části trati, kam nikdo neviděl, zřejmě došlo ke kontaktu s Honzou Brabcem a Maillard byl v tu ránu poslední. To byla možná osudová chyba, která může obrátit celý šampionát. Mezitím nic netušící Szvoboda uháněl ladnou jízdou vpřed a zvyšoval svůj náskok, za ním jel Sullivan, kterého měl na dostřel skvěle jedoucí Milan Špičák. Sukup byl v tuto chvíli čtvrtý. Maillard se mezitím probojovával vpřed a v polovině závodu byl už devatenáctý. Zhruba pět minut před koncem chytil druhý dech Špičák a začal se dotahovat na Sullivana. A jeho snažení nebylo marné, když Sullivan ani moc nevzdoroval a tři kola před cílem ho Špičák předjel. V cíli byl tedy první Szvoboda, za ním Špičák a Sullivan, Sukup dojel čtvrtý a Maillard to dotáhl na 11. místo.

MX1 finále A

Do finálové jízdy fantasticky z vnitřku odstartoval Jirka Čepelák, který tak vypálil rybník dokonce i takovému startmajstrovi, jakým je Richier. Jenže Richier si to nenechal líbit a ještě v průběhu prvního kola to tam Čepelákovi poslal. Dobře také odjel Michek na třetím místě, zato velmi špatný start měl Neugebauer, který vyrážel kolem desátého místa, podobně jako Smola. Smola se v průběhu rozjížďky ještě zdržel pádem a tím se vyřadil z bitvy o pódium. Mezitím Michek předjel Čepeláka a brousil si zuby i na Richiera, který nebyl daleko. Bitva gradovala v šestém kole. Skoro celý okruh jel Michek s Richierem kolo na kolo a až těsně před cílovou zatáčkou mu to tam Michek vsadil. V ten moment se na ně dotáhl Čepelák, a vypadal velmi při chuti. Po pár zatáčkách se ale přestali oba lídři přetahovat, Čepelákovi ujeli, a nakonec čtyři kola před koncem překonal Čepeláka i Neugebauer. V posledním kole vše vypadalo, že je rozhodnuto: s náskokem vedl Michek, druhý Richier a v dálce Neugebauer. Jenže Michek, měl dle jeho pozdějších slov už od poloviny jízdy problémy s motocyklem, a tak musel posledních pár metrů zvolnit a pustit svého týmového kolegu před sebe. V cíli bylo tedy pořadí Richier, Michek, Neugebauer.

Veteráni

Veteránská třída není jen nějakým doplňkem vyplňujícím mezery v programu, ale vždy divákům nabídne skvělou podívanou okořeněnou o krásné souboje. Nejinak tomu bylo i v obou dnešních jízdách. V té první šel od startu do čela Jiří Pach, ovšem po pár kolech ho dojel lídr tabulky Michal Baborovský, na nic nečekal a předjel ho. Jiří Pach vyrobil pár malých chybiček a tím se zařadil do skupinky bojující o druhé až čtvrté místo, ve které bojovali Petr Dokoupil a Dušan Kotrla. Za nejkratší konec provazu tahal Petr Dokoupil, který ale vůbec nechtěl zůstat bramborový a dvě kola před cílem zaútočil na Kotrlu. Tento manévr mu vyšel a do cíle dojel jako třetí. Veteráni tedy cílem projeli v pořadí: Baborovský, Pach, Dokoupil, Kotrla.

Druhá jízda měla trochu jiný průběh. Od startu šel do čela Jiří Pach, ale ještě v průběhu prvního kola ho předjel Jiří Baborovský. Jiří Pach v zápětí udělal chybu, havaroval, a dál již nepokračoval. Byla to veliká smůla. Za Baborovským jezdil druhý Dušan Kotrla a vypadalo to, že Baborovského dojede. Pět kol před cílem už byl na něm, okusoval ho zleva, zprava, ale mazák Baborovský všechny útoky odrazil a dojel si pro prvenství. Druhý tedy Kotrla a třetí Dokoupil.

Finále B (MX1+MX2)

Jako raketa vypálil domácí borec Jindra Hrabica, následovaný Mílou Rožcem. Tito dva jsou výkonnostně trochu výš a tak všem začali hned ujíždět. Prvních pár kol mezi sebou sváděli krásné souboje kolo na kolo, ale pak Rožec udělal chybu a Hrabica na něj hned najel čtyřvteřinový náskok, který si držel až do cíle. Tito dva tak postoupili do Superfinále z třídy MX1. V MX2 byl od startu nejrychlejší Matěj Hejhal, za kterým byl hned v závěsu Jan Kučera. Oba si po pár kolech pozice prohodili, jenže v jejich vzájemném souboji je dotáhl Lukáš Blažek a předjel je oba. Jojo, když se dva perou… Nakonec tedy z MX2 postoupil Blažek a Kučera.

Superfinále

V superfinále nenechal Richier nic náhodě a bral holeshot. Za ním překvapivě dobře odpálil Martin Žerava, ten ovšem dlouho nevydržel a na druhé místo se dostal Neugebauer. Michek měl také dobrý start, se Žeravou si hravě poradil a protáhl se na třetí místo. První tři byli na sobě nalepeni kolo na kolo, a byl to boj opravdu na krev. V poslední zatáčce prvního kola se Neugebauer dokonce dostal před Richiera. Tolik zvratů v prvním kole jsme ještě letos neměli. Lídr Neugebauer ihned nasadil k trháku, a jediný, kdo stačil zareagovat, byl Michek, který se dostatečně rychle zorientoval, předjel Richiera a mazal stíhat Neugebauera. Toho dostihl takřka během kola a začal útočit. Jenže Neugebauer se jen tak zadarmo nedal a každý jeho útok odrazil. Nakonec Michek udělal drobnou chybu ve výběru špatné koleje a Neugebauer mu cuknul. Michek chtěl ale po dlouhé době moc vyhrát a tak šest kol před cílem se na Neugebauera opět dotáhl. Zleva, zprava, zleva, zkoušel to všude, až mu to nakonec u boxové uličky vyšlo. Neugebauer přitom vyrobil drobnou chybičku a Michek hned získal pět metrů k dobru. Bohužel Neugebauer už pak nenašel síly na to, aby Michka dohnal a v poklidu si dojel pro druhé místo. Třetí s velkým odstupem dojel Richier. 

Ve třídě MX2 všechny ohromil Bencze Szvoboda, který jezdil prvních pár kol na čtvrtém místě celkově! Samozřejmě také první ve své kategorii. O tři místa za ním byl druhý mxdvojkař v MX2 Maillard a o další tři místa Sukup. Maillard si na tou dobou už velmi rozbité trati našel svůj rytmus a Szvobodu v devátém kole dojel a celkem lehce i předjel. V tomto pořadí pak už dojeli do cíle, tedy první Maillard, druhý Szvoboda a třetí Sukup.

Výsledky - MMČR Petrovice u Karviné:


MX2:


Finále A

1. Szvoboda Bence KTM 
2. Špicák Milan Kawasaki
3. Sullivan Jaulin Kawasaki

Superfinále

1. Maillard Boris Kawasaki 
2. Szvoboda Bence KTM
3. Sukup Marek KTM

Průběžně

1. Maillard Boris 382b.
2. Szvoboda Bence 381b.
3. Sukup Marek 378b.

MX1:

Finále A

1. Richier Florent KTM
2. Michek Martin KTM
3. Neugebauer Filip Kawasaki

Superfinále

1. Michek Martin KTM 
2. Neugebauer Filip Kawasaki
3. Richier Florent KTM

Průběžně

1. Richier Florent 388b.
2. Neugebauer Filip 384b.
3. Smola František 365b.
 

Veterán:

1. jízda

1. Baborovský Michal Honda
2. Pach Jirí Honda
3. Dokoupil Petr Yamaha

2. jízda

1. Baborovský Michal Honda
2. Kotrla Dušan Honda
3. Dokoupil Petr Yamaha

Průběžně

1. Baborovský Michal 224b.
2. Kotrla Dušan 197b.
3. Pribyl Milan 139b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist