Minibiková akademie pro děti

Přitáhnout mladé talentované jezdce k motocyklovému sportu si klade za cíl Minibiková akademie, společný projekt nového Českého svazu motocyklového sportu, Automotodromu Brno a Automotoklubu Masarykův okruh. V několika termínech v roce 2012 budou mít děti od 5 do 10 let možnost vyzkoušet si zcela bezplatně jízdu na minibiku přímo na speciální dráze v areálu Masarykova okruhu.

„Minibikový sport v posledních letech upadal přitom právě z minibiků vzešla celá řada dnešních špičkových motocyklových závodníků. Naším cílem je popularitu „malých motorek“ oživit a ukázat rodičům, že nejde o žádný nedostupný sport,“ nastínil prezident ČSMS Karel Abraham st. „Na práci s mládeží v motocyklovém sportu se dlouho nekladl žádný důraz a to, že tu rostly a rostou motocyklové talenty, bylo spíš sportovní autoritě navzdory. To teď chceme začít postupně měnit a minibiková akademie je první krok,“ podotkl Abraham.

Malí jezdci, kteří mohou ve vypsaných termínech přijít minibike vyzkoušet úplně zadarmo, dostanou k dispozici minibike Polini Carena 910 i kompletní bezpečnostní vybavení, které dodává přední český výrobce PSÍ Hubík, který mimo jiné šije závodní kombinézy jezdci MotoGP Karlu Abrahamovi. „Děti dostanou kombinézu, páteřní chránič, rukavice a samozřejmě i kvalitní přilbu. Potřebují jen svoje boty,“ nastínil generální sekretář ČSMS Jan Buršík, který se loni podílel na organizaci nultého ročníku školy. „Ten se obešel bez jediného zranění, rodiče se o své děti tedy nemusejí vůbec bát,“ doplnil.

Jízdy probíhají přímo v areálu Masarykova okruhu na speciální minibikové dráze. „Ta splňuje všechny bezpečnostní požadavky i pro závody minibiků,“ upozorňuje výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. „Minibiková akademie je skvělý způsob, jak si děti mohou malé motorky nezávazně vyzkoušet, aniž by jejich rodiče museli investovat do vybavení. Pokud je to začne bavit, nabídne jim Masarykův okruh samozřejmě další příležitosti, jak talent rozvíjet,“ doplnila Ulmanová.

Pod záštitou Automotoklubu Masarykova okruhu se v loňském roce konal nultý ročník akademie, při kterém si minibiky vyzkoušelo přes padesát dětí. „Byly mezi nimi děti, které se s minibikem okamžitě sžily, ale i takové, které motorky nebavily, nebo si dokonce netroufly na ně sednout,“ přiblížil Jan Buršík.

Při nultém ročníku Automotoklub Masarykův okruh oslovoval s nabídkou všechny základní školy v kraji. „Bohužel jsme se setkávali s nedůvěrou, že je celý projekt opravdu zadarmo, na některých školách zase měli strach o bezpečnost dětí. I tak jsme nakonec spolupracovali s 54 školami v Jihomoravském kraji a věříme, že když jsme loni tyto pochybnosti vyvrátili, jich opět přibude,“ doplnil Buršík.

Termíny jednotlivých jízd zveřejní na webech automotodrombrno.cz, motocams.cz a amkbrno.cz všechny tři zúčastněné organizace v průběhu března.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist