ISDE 2022 – Na Šestidenní dosáhli Britové historického úspěchu, Češi z KBS Team-CZ slaví triumf

Šestý den FIM International Six Days of Enduro 2022 byl ve znamení krosového závodu. Ten vyhráli Italové, ale tým Velké Británie si druhým místem dojel pro celkové vítězství ve World Trophy, které získali poprvé od roku 1953. Velká Británie slaví také v kategorii Women's World Trophy, kde Britky slaví vůbec první triumf v historii soutěže. V Junior World Trophy byli nejúspěšnější jezdci týmu Itálie, Češi obsadili šestou příčku. Velkého úspěchu dosáhli Češi v klubové soutěži Club Team Award, kde slaví celkové vítězství tým KBS Team-CZ a Kryštov Kouble mezi jezdci. 97.ročník Šestidenní bude v listopadu 2023 v argentinském San Juanu.

Poprvé od roku 1953 slaví Velká Británie vítězství ve World Trophy Šestidenní motocyklové soutěže. Britové byli na čele průběžného hodnocení po většinu týdne a vítězství si nenechali uniknout. Do posledního krosového testu vyrazila čtveřice Nathan Watson (Honda), Steve Holcombe (Beta), Jamie McCanney (Husqvarna) a Jed Etchells (Fantic) plně koncentrovaní, aby jedenáct kol zvládli a dostali své stroje do cíle. Britové to dokázali a mohli začít oslavy.

„Je to neuvěřitelný pocit vyhrát FIM ISDE,” prozradil britský jezdec Nathan Watson (Honda). „Je to už dlouho od roku 1953, kdy Velká Británie vyhrála naposledy, takže je to pro nás velká čest. Dobře jsme se připravili, přijeli jsme se silným týmem a zvládli jsme to. Celý týden jsme byli konzistentní, vyhráli jsme více dní a byli jsme u toho, když se to počítalo. Jsme nesmírně hrdí na to, čeho jsme dnes dosáhli. Je to skutečné týmové úsilí na trati i mimo ni, abychom dosáhli tohoto výsledku. Takže velké díky všem, kteří nás na této cestě podporovali!”

V posledním krosovém testu si druhé místo vybojoval tým Itálie a to zásluhou Andrey Verony (GASGAS), který poslední den vyhrál. Italové tak po téměř třinácti hodinách závodění porazili tým Španělska rozdílem pouhých pěti desetin. Španěl Josep Garcia (KTM) je nejlepším jezdcem individuální soutěže. Na čtvrtém místě skončili domácí Francouzi, pátí jsou jezdci USA.

Historicky první vítězství ve Women's World Trophy získala Velká Británie. Trojice Jane Daniels (Fantic), Nieve Holmes (Sherco) a Rosie Rowett (KTM) nastupovala do závěrečného kros testu s čtrnáctiminutovým náskokem, nicméně aby získaly vůbec první trofej, potřebovaly projet cílem závodu. To závodnice z Velké Británie zvládly a mohly slavit. „Je to velký okamžik pro všechny zúčastněné a bude chvíli trvat, než si to uvědomíme,” řekla Danielsová. „Tato FIM ISDE byla úžasná, těžká a se vším všudy. Od dnešního dne jsme věděli, že hlavním cílem je dostat všechny přes čáru. Je to úleva vidět šachovnicovou vlajku, dnes večer to určitě oslavíme!” Čtvrté místo obsadil tým Francie, páté byly Australanky.

V kategorii Junior World Trophy vyhráli obhájci titulu z Itálie. Italové vedli od prvního dne a bez problémů vyhráli. „Je to úžasný pocit vyhrát FIM ISDE s Itálií,” řekl Morgan Lesiardo (Sherco). „Jsem velmi hrdý, že jsem toto vítězství získal pro svou zemi. Celý týden jsme tvrdě pracovali, abychom si vytvořili dobrou pozici pro vítězství. Samozřejmě, že jako obhájci titulu chcete opět skončit na vrcholu, ale není to tak snadné. Byla to dlouhá a náročná FIM ISDE, ale velmi příjemná.”

Na druhém místě skončili Finové, třetí byl tým z Austrálie. Česká sestava juniorů ve složení Zdeněk Pitel, Matěj Škuta a Jaroslav Kalný obsadila konečné šesté místo. Před Čechy byli pátí Španělé a čtvrtí Britové.

Klubovou soutěž Club Team Award vyhráli Češi z KBS Team-CZ Jakub Hroneš, Kryštof Kouble a Jaromír Romančík. „Byl to úžasný závodní týden se skvělou partou přátel,” řekl Kryštof Kouble. „Upřímně jsme nečekali, že vyhrajeme. Prostě jsme brali každý den tak jak přišel a snažili se být konzistentní. Jsem za náš tým moc rád, byla to skvělá FIM ISDE.”

Druzí v klubové soutěži skončili jezdci týmu z USA XC GEAR, třetí byli domácí favorité Enduro Dream Team. Další české týmy se v Šestidenní umístily na následujících pozicích – 12.místo Motosport Bozkov 1 (Hádek Jiří, Koucký Tomáš, Kučera Lukáš), 21.místo Enduroklub Semily (Havrda Ondřej, Kučera Martin, Zeman Martin), 24.místo The Best Plum Team (Borák Marek, Klabačka Filip, Křivánek Petr), 42.místo Team Motokrosová škola (David Holý, Zuzana Nováčková, Jakub Hedrlín) a 52.místo Motosport Bozkov 2 (Kurfiřt Milan, Trubička Tomáš, Vlk Lukáš).

Kompletní výsledky.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist