KTM účtuje po sezoně bez jediného světového titulu

Šéf továrního týmu KTM Fabio Farioli je sice trochu zklamaný, že oranžová ekipa letos nenavázala na dlouhou šňůru titulů z mistrovství světa enduro, bere ale i tři tři druhá místa v konečném hodnocení šampionátu. Je fakt, že hlavní hvězdy KTM letos provázala obrovská smůla a Johnny Aubert nebo David Knight museli s vážnými zraněními ukončit sezonu nezvykle brzy.

KTM Enduro Factory Team možná za sebou nemá tak úspěšnou sezonu, jakou očekával, ale tituly vicemistrů světa ve třídách E1, E2 a taky v juniorech nejsou podle vedení týmu také k zahození. Místo osvědčených hvězd ale museli zaskočit mladí, nadějní jezdci. Staří kozáci, se kterým se počítalo do bojů o světové tituly, se totiž během sezony zranily. Jako první přišel na řadu obhájce titulu v nejprestižnější kategorii E3 Brit David Knight. Ten musel prakticky odstoupit už po druhém podniku mistrovství světa, protože ho čekala dvojnásobná operace kyčelního kloubu. Se svým zraněním se Knight potýkal už i dřív, vše však vyvrcholilo v úvodním podniku letošního MS ve španělském Ponds. Z avízovaného nejočekávanějšího souboje sezony ve třídě E3 mezi čtyřnásobným mistrem světa nižších tříd Finem Mikou Aholou a úřadujícím šampionem E3 Davidem Knightem tak sešlo.
„Na konci druhého okruhu jsem vjel do vyjeté koleje a nechal jsem tam nohu. Hrozně to bolelo, myslel jsem, že jsem si ji snad urval z pánve. Rentgen pak ukázal, že je tam opravdu nějaký velký problém a čeká mne operace,“ uvedl po závodě dvaatřicetiletý Knight, který bolestí stěží zadržoval slzy, když se omlouval svého týmu, že nemůže dále jet. Knight potom ještě jel i v Portugalsku, ale pod práškama tišící bolest, a tak se nedá enduro na nejvyšší úrovni dlouho provozovat. Další hvězdou oranžové brigády, která nedokončila sezonu, byl Francouz Johnny Aubert, velký adept na titul ve třídě E2. Ten drsně havaroval během Grand Prix Řecka v Kalampaka Meteora. Upadl na crossovém testu, znovu nasedl a vyrazil na trať, ale vzápětí omdlel a cíl závodu neviděl. Nakonec se ukázalo, že utrpěl těžká zranění krční páteře a nohy. Sezona tak pro něj skončila. 
Ale jak říká šéf motorsportu v KTM Pit Beirer, opravdová síla týmu se projeví právě v takových těžkých momentech. Zvednout pochodeň musí zkrátka další jezdci, třeba i ti, se kterými se tolik nepočítalo. „Je pravda, že jsme měli letos strašnou smůlu, ale teď už jsme rádi, že Johnny (Aubert) a David (Knight) jsou na nejlepší cestě k úplnému uzdravení. KTM vždy hodně dbala o zdraví a bezpečnost svých jezdců. Ale musím rovněž pochválit naše mladé jezdce, kteří využili příležitosti a zastoupili naše marody. Právě díky nim jsme mohli oslavit tituly vicemistrů světa s Finem Eerem Remesem v E1, Španělem Cristobalem Guerrerem v E2 a se Španělem Mariem Romanem v juniorech. V těchto třídách jsme také v mistrovství světa skončili druzí v soutěži výrobců,“ nechal se slyšet Beirer.
Také týmový šéf Fabio Farioli si nemohl vynechválit výkony Remese, který v boji o druhé místo v E1 celkově porazil svého zkušenějšího krajana Matti Seistolu a více bodů získal jen fenomenální Juha Salminen. Do nebe vynesl i Guerrera, jenž nakonec podlehl v jezdecky nabité kategorii E2 jen Francouzi Antoine Meovi. „Měli jsme hodně problémů kvůli zranění našich nejlepších jezdců, ale Remes a Guerrero je skvěle nahradili. Oba odvedli neskutečnou práci a hlavně Guerrero udělal obrovský výkonnostní skok směrem kupředu. Nebojím se říct, že dnes patří k pěti nejrychlejším jezdcům v seriálu mistrovství světa. Jeho výkony jsou nesmírně vyrovnané, má rychlost i techniku,“ říká Farioli. 
Také Remes byl neskutečně vyrovnaný, když ze šestnácti odjetých závodů jen čtyřikrát neskončil na bedně. Jeho bilance udivuje o to víc, že jeho týmový kolega Ital Thomas Oldrati, který měl být jedničkou KTM pro třídu E1, neukázal vůbec nic a po šesti podnicích byl z účasti v mistrovství světa odvolán. Mladý Fin prokázal svou formu i během letošní Šestidenní, když byl vyhlášen jako celkově nejrychlejší jezdec a maximálně tak přispěl Finsku k zisku titulu. Také Španěl Guerrero pouze čtyřikrát nestál na stupních vítězů a byl neustálou hrozbou pro pozdějšího šampiona E2 Antoine Mea. "Samozřejmě, že jsme znepokojení tím, že jsme přerušili naší skvělou sérii titulů mistrů světa, ale takové jsou závody. Je důležité, aby se tým stmelil, tvrdě na sobě přes zimu pracoval a zaměřil se na budoucnost. Teď je potřeba se zkoncentrovat na sezonu 2012," soudí Farioli.
Společnosti KTM Motorsports a KTM Enduro Factory Team také vyjádřily velkou podporu novému kalendáři World Enduro Championship 2012,  který jezdce zavede ve druhé půli března na dva závody do Jižní Ameriky. Pit Beirer uvedl, že vítá iniciativu FIM představit se v Chile a Argentině. "Je to obrovská příležitost pro offroadový sport prosadit se v těchto zemích, kde už hodně dobré práce vykonala Ŕally Dakar. I mladí jezdci z Jižní Ameriky tak dostanou šanci zazávodit si v endurovém mistrovství světa, v mezinárodní konkurenci. Je to výborná možnost přivést náš sport do dalších končin globálního trhu," dodal Beirer. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist