globalmoto_duben_nolan




únik oleje z hlavy - jak je to vážné a proč se to asi může dít ?

  • 0

    13.10.2019 od Korado50

    Ahoj :)

    měsíc už mám novou motorku gsx 750 f r.v. 2001
    Při koupi bylo porušené těsnění ventilového víka, prodejce ale na valstní náklady něchal udělat v servisu výměnu a od té doby je víko čisté a nic neuniká.
    Tento víkend sem motorce dal nafrak, tj jízda 200km/h rychlostí, najel sem za víkend asi 600-700km (v pátek sem měnil olej a filtr).
    Po výletu sem kontroloval zda někde něco neteče nebo není nějak poškozené, vše ok ale na jedné straně u těsnění hlavy válce je lehký únik oleje.
    Otázka je, jak je to vážné ? dá se s tím jezdit ještě nějakou dobu nebo doporučujete opravu ? olej zatím neubývá je ho tam dost, jde mi o to aby se tím neničilo něco dalšího.

    Přes zímu bych mohl našetřit a nechat těsnění vyměnit (to bude asi dost drahý) ale napadá mne, jak se může stát že těsnění přestane těsnit ? prostě za těch 18let se už opotřebovalo ? nebo to může znamenat že je v motoru něco špatně ?

    Dojem z jízdy je super, motor táhne krásně, má parádní zvuk, když jedu pomaleji cca 50kmh na 4rychlostní stupeň ( 3000 ot/min) je možné se slyším "ševelení" ventilů ? nic hlasitého jen to tak šumí je to celkem pěkný zvuk jen mě zajímalo zda to můžou bejt ventily, to ale už není problém spíš dotaz, hlavně mne zajímá to těsnění.

    Dvě fotky jsou ze strany kde to teče třetí z té dobré.

    Díky :)

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (2)
  • 1

    14.10.2019 od Dejvak1

    Ahoj,
    starých gsx-r jsem měl několik-těchto motorů jsem měl rozdělaných opravdu hodně. Je to motor vycházející ze starých gsx-r (sacs). Pokud ti to zatím jen takto rosí tak sezónu klidně dojezdi (jen kontroluj průběžně olej) a přes zimu ji rozdělej a udělej opravu. Není tam jen klasické kovové těsnění pod hlavou, ale právě v těch místech je kolem šteftů vedení oleje a jsou tam gumové O-kroužky. Náklady nebudou tak strašné- těsnění pod hlavu cca.1800,- a ty kroužky cca. 80,-/kus myslím že jich tam je 6kusů, ale to už si nejsem jistý. Pak ještě gsx-r měla svodné potrubí oleje před válci (nevím zda gsx-f to nemá jinak) ale každopádně i u nich dát také nové O-kroužky. Každopádně kup jedině originál v suzuki!! Pokud použiješ nějakou náhradu bude to zase téct a budeš to dělat znovu.

    Doplněno:

    Ahoj rád bych updatnul toto téma protože se stalo něco velmi zvlastniho ? po výměně oleje za nový to přestalo téct!! Vůbec to teď neteče max je tam pidi mastnej flicek po ujetí 1000km... Takže otázka, mohlo se stát že nový olej obnovil těsnění? Vím že existuje chemie která dokáže zlepšit stav těsnění (pokud teda není úplně v háji) máte s tím někdo zkušenost?

    28.10.2019 od Korado50

    Děkuju moc za reakci, takže oprava je celkem náročná co se práce týká ale celkově bych se pohyboval asi kolem těch 10 000kč, to není zas tak zlý :) takže kdyby jste náááhodou někdo věděl o někom v Praze /Benešově u Prahy a jejich okolí budu rád za doporučení :) , stejnak budu ještě muset měnit pneumatiku a zadní brzdovej kotouč + kontrola destiček tak by se to sfouklo všechno najednou :)

    14.10.2019 od Korado50

    Pošly email, sem do diskuzí moc nechodím- je to náhoda že jsem se sem dnes podíval. Nejde mi vložit fotka- pošlu ti fotku kde jsou krásně vidět ty O-kroužky. Kolik by tě to mohlo stát v servise v Praze netuším. Nevím zda by to u gsx-f šlo udělat s motorem v rámu, nebo zda musí motor ven- u gsx-r musí motor ven-není tam místo. Takže pokud motor ven, tak minimálně 20 hodin práce a dokážu si představit že v Praze to bude i za 400,-/hod. Takže práce bude dražší než potřebný materiál. Po sundání a proměření hlavy se také může stát že bude nutné ji nechat srovnat- což by byly další výdaje. Ale za celou dobu co dělám motorky jsem musel nechat srovnávat hlavu jen jednou- jinak vždy stačilo pořádně očistit. Tvůj případ s největší pravděpodobností budou ztvrdlé netěsnící O-kroužky.

    14.10.2019 od Dejvak1

    ještě doplním info, takovýto únik se stal během cca 1000km :) nebylo to během víkendu. Celkově mám s moto najeto cca 3000km za poslední měsíc a půl.

    A ano tato motorka má stejný motor jako je v gsx-r :), bohužel na sundání hlavy nastavování rozvodů a ventilů, nevím zda na to mám všechno nářadí nerad bych to rozbil :D opravování mě ale baví a mám i servisní manuál v angličtině :) tak nevím .. máte představu na kolik by to cca mohlo vyjít i s prací kdybych to nechal někde (Praha a okolí) udělat ?

    Jo a mám ještě jeden dotaz, v pátek sem měnil olej, po výměně sem to byl projet a když jsem se vrátil tak na okénku kde se olej měří nebyl žádný olej, nikde ale netekl ...počkal sem chvíli a pořád nic, tak sem to byl další den zase projet a když sem se vrátil tak tam olej už stekl, je možné že se prostě někde zasekl ? hlava mi to nebere :D ten olej v tom motoru prostě na 100% je nevypařil se ale z nějakého důvodu v tu chvíli nebyl "dole" u okénka, již jsem měl možnost se svézt i na jiné gsx 750 f a projevilo se to u ní také.

    Filip

    14.10.2019 od Korado50

    Kdyby jsi potřeboval s něčím poradit tak se klidně ozvi: d.klusak@seznam.cz

    14.10.2019 od Dejvak1

    A k těm ventilům- je to úplně normální u těchto motorů. Tyto motory byly vždycky velmi hlučné- slyšíš hlavně cvakání vahadel. Stejně když budeš sundávat hlavu budeš muset vše zase znovu nastavit (rozvody, vůle ventilů). A když už to budeš mít rozdělané zvážil bych výměnu rozvoďáku- je vedená středem motoru- takže k němu ted budeš mít dobrý přístup.

    14.10.2019 od Dejvak1

    Doplnit odpověď

  • -2

    13.10.2019 od vagascan

    Otazne je co vsetko ti majitel zamlcal ... ako s nou jazdil ... a co s nou spravili bomby, co si jej dal (: ., Skus si odsledovat co slzi aj pri "normlanych " rychlostiach ... ak nie, neriesil by som to ... ale v blizkom case pocital s investiciou ..

    Doplněno:

    Tak jsem místo otřel a od té doby jezdím klidněji a nedávám tomu tolik, ano jel sem 170 ale jen chvilkově, jinak jezdím plynuleji ne tak agresivně (myslím ohledně plynu) a trochu ten motor "šetřím" a zatím ani stopa po úniku ... motor startuje skvěle ale to bude asi tím že parkuju ve vyhřáté garáží :D. Tak jsem rád že to neteče ale budu šetřit a na jaře do bajku tak 20K vrazím.

    18.10.2019 od Korado50

    Doplnit odpověď


Pro vložení odpovědi se přihlaste.


TOPlist