yamaha_demo_tour




Recenze kompletu Modeka AFT Air

Dnešní trh s moto oblečením je hodně pestrý a je dobře, že je z čeho vybírat. Někdo jde po barvách a někdo hledá univerzální oblečení, ve kterém bude jezdit celý rok. Na začátku sezóny jsem dostal na vyzkoušení textilní adventure komplet AFT Air od německé značky Modeka a tady jsou moje první dojmy.

Kapitoly článku

Dá se říct, že jde o komplet 3 v 1, a to díky odepínatelné membráně z materiálu Sympatex a odnímatelné samostatné bundě. Právě odepínatelná prošívaná bunda funguje jako termo vložka a mně se líbí, že lze nosit jako plnohodnotnou bundu, když někde zakempuju a vyrazím na výlet po okolí. Jasnou výhodou je vnitřní kapsa na mobil nebo doklady a další tři vnější kapsy na zip. Ale pojďme zpátky k bundě, které je ušita z materiálu Tactel® 750D a na exponovaných místech je vyztužena z Cordury® 1000D, která je odolnější proti oděru.

Při výrobě byl použit materiál Cordura® AFT (Air-Flow-Technology) a ten by měl být stejně odolný jako klasická Cordura, ovšem zajistit dobrou ventilaci a prodyšnost. To je totiž důležité, protože tenhle komplet se vyznačuje tím, že nemá žádné otevírací vzduchové otvory na zip. Větrání nefunguje špatně a do teplot kolem pětadvaceti stupňů jsem neměl problém. Jak ale byl větší hic, tak se tento systém těžko vyrovné textilním bundám, které mají větrací průduchy na zip na zádech, v podpaží a na prsou. Už z tohoto pohledu je komplet skvělou volbou hlavně na jaro a podzim a zrovna tak silničně zaměřené cestování, než technický a fyzicky náročný offroad, kde se jezdí v nižších rychlostech.

Na bundě jsem napočítal tři vnitřní kapsy na zip, dvě na suchý zip a sedm vnějších kapes, přičemž jedna je na zádech, což mám rád a dávám si do ní offroadové rukavice. Je ale škoda, že není dostatečně velká, aby se do ní vešla vnitřní membrána nebo nepromok, kterému osobně dávám přednost. Co mám také rád, to je malá kapsa na levém předloktí, kam si můžu dát klíčky od motorek, které mají bezkontaktní zapalování. Zakončení rukávů je z elastického materiálu a také to není špatným řešením, jako příjemné zakončení límce s možností nastavení délky. Samozřejmostí jsou zipy, které spojují budu ke kalhotám. Vyhovuje mi také střih, protože přední strana bundy je kratší, a to je při jízdě v sedě o kus pohodlnější než delší bundy. 

Bunda má integrované chrániče ramen, loktů SAS-TE C® s certifikací dle normy EN 1621‑1:2012 2. úrovně ochrany a chránič páteře SAS-TE C® certifikovaný dle EN 1621-2:2014, splňuje 2. úroveň ochrany a jejich provedení mi připadne jako lepší průměr. Díky stahovacím páskům na vnějšku bundy jde chrániče dobře utáhnout k tělu, aby dobře seděly. Co se integrovaného chrániče páteře týče, rozhodně dávám přednost samostatnému plnohodnotném páteřáku přímo na tělo nebo airbagovému systému, protože ten je za každé situace tam, kde má být. Zpracování bundy, kvalita materiálů včetně robustních zipů mi přijde na hodně vysoké úrovni a určitě odpovídá i vyšší ceně 10.999,- Kč. K dispozici jsou velikosti 2XS až 10 XL, takže hodně široký rozptyl.

Podobně je tomu u kalhot za cenu 8.299,- Kč, které Modeka šije ve velikostech S až 5XL, a za zmínku stojí prodloužené velikosti LM - L3XL nebo zkrácené KM - K5XL. Převážně černé kalhoty využívají víceméně stejné materiály jako bunda, tedy Tactel® 750D a Cordura® 1000D na ohrožených místech a v oblasti lýtek je nehořlavá vložka z Kevlaru® DuPont™. Samozřejmostí je odepínací voděodolná, větru vzdorná, membrána Sympatex® a odepínací zateplená vložka. Parádně je řešeno rozepínání nohavic v oblasti bot a jejich možné stažení. Kalhory mají integrované kyčelní protektory SAS-TE C® splňující bezpečnostní normu EN 1621‑1:2012 a tak je to také u kolenních chráničů. Kalhoty stylu kapsáče mají čtveřici vnějších kapes, a hlavně ty na stehnech má rád a často využívám na doklady, peníze nebo mobil. Oceňuji také odepínací kšandy a vyztužení kalhot mezi nohy. Co mi moc nesedí, to je systém rozepínání poklopce, kdy se při každé zastávce na malou musí rozepnou pásek na suchý zip.

Komplet AFT Air od Modeky mi bude dělat společnost na cestách i na dále a až delší doba používání napoví, jak je na tom kvalita a jak dlouho bude ve formě. Takto se jeví jako velice kvalitní textilní oblečení na cestovní motorky a řadou chytrých řešení, u kterých vývojový tým přemýšlel a vycházel z praxe. Vzhled je otázkou subjektivního dojmu, ale mám pocit, že adventure komplet AFT Air kápne do noty hlavně konzervativním motorkářům, kteří nechtějí jenom kompletně černé nebo kompletně šedé oblečení. Výhodou je, že toto neutrální barevné provedení se hodí k téměř každé barvě motorky. Jen pro představu, používám velikost M a měřím 173 cm a vážím 70 kg. Domácí váha říká, že tento cestovní komplet včetně membrán a tepelných vložek váží 5,9 kg. 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist