yamaha_demo_tour




Lamax Action X7: kamera nejen na motorku

Současná nabídka sportovních kamer je neuvěřitelně široká - jenom v naší redakci se za letošní sezónu vystřídaly tři testovací vzorky od různých značek. A to je jenom zlomek dostupného sortimentu. Jednotlivé modely se od sebe většinou v základních parametrech příliš neliší, ale co vyzdvihuje kameru Action X7 nad ostatní, je bohatá výbava. V krabici k ní dostanete tolik nejrůznějších držáků, že ji můžete využít téměř při každé příležitosti.

Kapitoly článku

Sympatickým zjištěním je, že za značkou Lamax Electronics stojí česká firma MagiCam HD SOLUTIONS, která má v oboru již nějaké zkušenosti. V roce 2012 začínala s výrobou autokamer pod značkou TrueCam, a v současné době patří na našem trhu mezi největší hráče. Akční kamery Lamax má v nabídce zhruba rok, a s početnou konkurencí drží krok nejen díky příznivým cenám. 

Testovaný model Action X7 totiž za necelé tři tisíce nabízí dobrý poměr cena/výkon, respektive cena/výbava. Právě balíček příslušenství, dodávaný v krabici s kamerou, z ní dělá výhodnou koupi - tedy v případě, že patříte do skupiny aktivně žijících jedinců, a pro kameru najdete i jiné využití než pořizování záběrů z motorky.

Sada přiložených držáků nabízí spoustu možností, jak kameru někam připevnit. Základem je samozřejmě průhledné a voděodolné pouzdro z plexiskla, ke kterému se dodávají i druhá "děravá" dvířka pro lepší prostup zvuku. Tady je třeba rovnou říct, že vestavěný mikrofon je asi nejslabším článkem řetězu, a konkrétně snímání zvuků při jízdě na motorce ve slušné kvalitě je nad jeho možnosti. S plnými dvířky je pouzdro vodotěsné do hloubky 30 metrů, takže jistě zvládne mnohem náročnější podmínky než jízdu v dešti.

Pokud nechcete kameru zavírat do pouzdra a mít přímý kontakt se základními ovládacími tlačítky, můžete ji upevnit do plastového rámečku, vybaveného stativovými závity na spodní i horní straně. Ten se pak dá snadno přišroubovat na stativ - například při pořizování fotografického časosběru - nebo na selfie tyčku. Nevýhodou pouzdra i rámečku je, že blokují přístup k tlačítkům na zadní straně, takže nelze vstupovat do poměrně bohatého menu. Důležité ale je, že zůstává odkrytý vestavěný displej. Ten pro výbavu akční kamery znamená velké plus - o tom jsme se přesvědčili hlavně při dřívějším testu konkukenčního přístroje, který displejem vybaven nebyl. Když je jediným komunikačním kanálem chytrý telefon připojený přes wi-fi, dost to komplikuje práci. Lamax Action X7 nabízí obě možnosti - displej i wi-fi konektivitu.

Přes displej na zadní straně můžete samozřejmě snadno kontrolovat záběr kamery, ale navíc se také pohybovat v menu, vedeném v několika jazycích včetně češtiny. Orientace v něm je jednoduchá, a kromě všech podstatných položek tu najdete i pár netradičních možností, které se mohou hodit pokud budete kameru využívat jako "černou skříňku" v autě. Například po aktivaci režimu Automobil kamera automaticky spustí nahrávání pokaždé, když ji připojíte k napájení.  Po vytažení z nabíječky se zase sama vypne. V parkovacím režimu zase můžete kameru využít jako fotopast, respektive videopast. Kamera začne natáčet jakmile dojde k nárazu nebo hrubým pokusům o vniknutí do vozidla. K tomu, aby se Action X7 stala úplně ideální kamerou do auta, chybí už jen držák s přísavkou na přední sklo a nabíječka do 12V zásuvky v základní výbavě. Vytunit jí k dokonalosti ale můžete za příplatek.

Necháme teď stranou všechny možné aktivity (jako potápění, surfování, paragliding a další adrenalinové sporty) a zůstaneme u využití kamery X7 na motorce. Velké možnosti v tomto směru nabízí zmíněná sada nejrůznějších držáků, které umožňují upevnění kamery na helmu nebo přímo na motocykl. Za jízdy pak umí natáčet video ve dvou úrovních rozlišení, přičemž u 1280 x 720 lze nastavit frekvenci snímání 60 fps. Action X7 můžete použít i jako fotoaparát, ale pro focení za jízdy tu chybí jedna podstatná funkce; pořizování snímků v nastaveném časovém intervalu. Samospoušť nebo sériové snímání (3, 5 nebo 10 snímků) jsou fajn, jenže hledat spoušť pokaždé když se na cestě objeví zajímavá scenérie, je poněkud nepraktické. Režim fotoaparátu najde využití spíš při zastávkách - při pořizování skupinových fotek oceníte jeho široký záběr, v jiných případech zase elektronický zoom. Kvalita záběrů se ale nemůže měřit ani s lepším kompaktem, možná ani s lepšími telefony.

Na motorku se Action X7 tedy hodí víc jako kamera než foťák, a při nepřetržitém natáčení videa v HD rozlišení vydrží pracovat na jednu plně nabitou baterku zhruba 60 minut. S náhradní baterií, která je součástí dodávky, tak pořídíte celkem asi 2 hodiny záznamu. Kvalitu videa i fotek můžete posoudit z testovacích vzorků níže - podle nás odpovídá pořizovací ceně kamery.

Videa (komprimováno, originální soubor ke stažení zde (101 MB): MVAgustaDragster.mov)

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.
Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Fotografie

Parametry LAMAX ACTION X7

  • LCD 1,5 palce
  • Hmotnost vč. baterie 56 g
  • Hmotnost s pouzdrem 118 g
  • Rozměry kamery 58,1 x 40,8 x 22,4 mm
  • Formát videa MOV
  • Výdrž baterie Full HD videozáznam 1080p / cca 2 x 60 minut
  • Čočka A+++ HD širokoúhlá čočka se záběrem až 170°
  • Možnosti rozlišení videozáznamu 1920 × 1080 30 fps, 1280 × 720 60 fps
  • Kodek videa H.264
  • Možnosti rozlišení fotografií 12 Mpx – 4000 × 3000, 8 Mpx – 3264 × 2448, 5 Mpx – 2560 × 1920, 2 Mpx – 1920 × 1080
  • Režimy fotografie jednotlivé / série fotografií (3, 5, 10 sn.) / samospoušť (3, 5, 10 s)
  • Konektivita WiFi, Micro USB 2.0, HDMI
  • Kapacita baterie 750 mAh
  • Čas do plného nabití cca 3 hodiny
  • Kompatibilita s operačními systémy Windows XP / Vista / 7 / 8 / MacOS
  • Cena 2 990,- Kč

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ spousta příslušenství a druhá baterka v ceně
+ vestavěný displej
+ odolná konstrukce


- omezené funkce fotoaparátu
- horší kvalita záznamu zvuku


POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist