yamaha_demo_tour




Setkání Jawa 500 OHC po čtvrté

Opět po roce, v pátek 25. května 2012 se v Rovensku pod Troskami sjelo hejno strojů Jawa 500 OHC. Přátelé těchto motorek, kterých přijela rovná pětačtyřicítka, i letos našli útočiště v útulném, rekreačním středisku Palda.

Kapitoly článku

Toto zařízení disponuje jak domky, chatkami a je zde samozřejmě i možnost stanování. Ubytování zde je korunováno nádherným výhledem na zříceninu hradu Trosky. 
Odtud se Jawy 500 OHC vydaly v sobotu ráno na náměstí prof. Drahoňovského. Zde probíhala výstava zúčastněných strojů i prezentace nově přijíždějících příslušníků.Všichni se společně osvěžovali v nedaleké cukrárně. Přijelo se podívat mnoho diváků, především motorkářů.
Ti měli vyhrazené v centru Rovenska svoje vlastní parkoviště. Mnoho přátel v jedné stopě kolonu později doprovázelo. Byl mezi nimi i policejní stihač „Nanuk“ v bílo modrém provedení. Účastníky setkání "pětistovek" pozdravil i motocyklový závodník Josef Vejvoda. Pár minut před půl jedenáctou zní pokyn „ke strojům“.
V půl jedenácté, kdy velká ručička na radniční věži dopochoduje na spodní část ciferníku zazní povel „Start“. Vyráží se svižným tempem na příjemnou sto kilometrovou vyjížďku Českým rájem. Cesta vedla příjemnými a klikatými silničkami s řídkým provozem. Vyjížďka byla spojena s návštěvou pivovaru Rohozec, kde se podával oběd a nealko pivo ve stínu příjemné pivovarské restaurace. Zde byla i prohlídka technologie výroby zlatavého moku podrobným a poutavým výkladem pana sládka. Další příjemné zastavení přišlo ve stěsnaných, i když romantických prostorách Hrubé Skály. Zde na motorkáře čekala parádní panoramata s výhledem na skalní města. 
V okolí těchto míst se pětistovky bez zaváhání šplhaly prudkými serpentinami a to i kolem již zmíněných pískovcových obrů. Na setkání přivezl Tomáš Nosek půllitr z Norska. V této zemi motocykl zakoupil i zrenovoval. Tomášovi na dálku pomáhali při práci „přátelé na telefonu“ či vetránském fóru z Čech.
 
Nádherně opravená mašina má identifikační značku z této země. Další zajímavostí byla šestadvacátá pětistovka z padesáti kusové předsérie. Stroj z roku 1950 nese některé „perácké“ rysy a byla vyrobena pro závodníka Václava Stanislava. Stroj byl pečlivě zrepasován v roce 2002. Připravuje se i motorka s číslem pětadvacet, jež byla postavena pro strakonického konstruktéra Pudila
V odpoledních hodinách se stroje vrací do centra Rovenska. Nutno dodat, že stokilometrová trať byla pro Jawy jen malým zákuskem. A všechny stroje ji zvládly bez vážnějšího zaváhání. Z centra městečka se motocykly postupně přesouvají do již zmíněného kempu. Zde proběhlo i vyhodnocení a předání mnoha věcných cen. Nejvzdálenější účastník přijel až ze Zlína. Hlavním pořadatelem Jindřichem Drahoňovským byl odceněn i pan Zemánek, který svůj soutěžní speciál prvně úspěšně dovedl do cíle. Ve večerních hodinách byly promítány filmy z dřívějších srazů. Souběžně probíhala i nekonečná diskuse týkající se především technických témat a problémů. 
Těmi je u pětistovek především dobíjení a mazání. Proto jsou někdy tyto čtyřtakty hanlivě nazývány „olejničkami“. Rychle ale musím připomenout, že na setkání bylo i několik strojů, z kterých neukápla ani kapička motorového oleje. Sraz přijely aktivně podpořit i čtyři stroje Jawa 634 ve vojenském provedení. Regulovčíci s péčkem na paži se aktivně zapojili do řízení dopravy po trati. 
Čtyřlístek z tohoto pořádkového družstva byl i dobově oblečen. Celé setkání přátel motajících se kolem poválečných čtyřtaktů, se neslo ve velmi přátelské atmosféře. K pohodě sobotní akce přispělo i příjemné počasí. Jedinou skvrnou na setkání byl počet motocyklů. Ten se opět bohužel nepřehoupl přes vytouženou padesátku. Tak snad příště, při jubilejním pátém ročníku.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):
Motokatalog.cz



TOPlist